Jeanne Devos gelauwerd

Prins Filip heeft een prijs uitgereikt aan zuster Jeanne Devos, de Belgische activiste voor mensenrechten in India.

Zuster Jeanne Devos, de Belgische activiste voor mensenrechten in India, kreeg vorige week donderdag in Brussel de 2008 Harvard Leadership Prize uitgereikt door prins Filip.

Jeanne Devos werd gehuldigd om haar ‘uitzonderlijke en inspirerende’ leiderschap. ‘Door haar manier van leiding geven heeft ze de Indische maatschappij grondig veranderd’, zegt Pierre Gurdijan, de voorzitter van de Harvard Club in België.

Hij prees haar met groot respect: ‘Wat deze vrouw in India heeft verwezenlijkt, is buitengewoon. Door haar toedoen zijn in India de levensomstandigheden van het huispersoneel en andere armen en verdrukten verbeterd. Het is in grote mate te danken aan Jeanne Devos dat die bevolkingsgroep nu ook als mens erkend wordt.’

Met de Harvard Leadership Prize wil de Harvard Club, een groep van vooraanstaande Belgen die aan de Amerikaanse Harvard University gestudeerd of gedoceerd hebben, hulde brengen aan mensen die met hun manier van leiding geven een grote impact hebben op de wereld. ‘Het is een eerbetoon aan mensen die in de geest van de Harvard University leiderschap en integriteit met elkaar verbinden’, zegt Gurdijan.

Tot de alumni behoren onder meer Leonard Bernstein, Al Gore, Benazir Butto en Henry Kissinger. Pierre Gurdijan behaalde er een MBA aan de Business School. Gurdijan roemt de manier waarop Jeanne Devos de minst evidente keuzes heeft gemaakt: ‘Als vrouw werken voor de laagste kaste in India en er de wetten kunnen veranderen, dat is een huzarenstuk.’

‘Op helpen staat geen leeftijd’, zegt Jeanne Devos. Volgende week vertrekt ze na een kort bezoek aan België weer naar Bombay. De 72-jarige Devos staat bekend om haar tomeloze energie en gedrevenheid.

‘Mijn moeder noemde dat vroeger koppigheid’, zegt ze. In 1963 vertrok ze als Zuster van de Jacht naar India. Al 45 jaar lang staat ze het roer van belangrijke emancipatorische organisaties in India. In 2005 werd ze samen met andere vrouwen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze zette zich vooral in voor de vrouwen en kinderen die als huispersoneel worden misbruikt.

The National Domestic Workers Movement, de organisatie die Devos in 1985 oprichtte, telt intussen bijna 3 miljoen leden en ijvert voor 90 miljoen mensen. Zij slaagde erin het Indiase parlement een wet te doen goedkeuren die huisarbeid voor kinderen onder de veertien jaar verbiedt.

Met de organisatie wil Devos blijven vechten voor een eerlijk loon en humane arbeidsomstandigheden voor het huispersoneel. Die groep bestaat uit jongeren en vrouwen die de armoede van het platteland ontvluchtten en naar de stad komen om er werk te zoeken. Vaak worden ze als huispersoneel misbruikt, verkracht en mishandeld.

Anna Luyten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content