"Partijdig", "onvolledig" en "vol onjuistheden", zegt Javaux daarover in de krant La Libre Belgique.

Volgens het verslag, dat door klokkenluiderssite WikiLeaks gelekt werd, zou Javaux tegen Wayne Bush - officieel zaakgelastigde van de VS in ons land tussen januari en oktober 2009 - gezegd hebben dat Ecolo "de belangrijkste groene partij van Europa" is en "waarschijnlijk de grootste groene partij ter wereld".

"Alles in deze cable wordt bekeken vanuit een Amerikaanse invalshoek", reageert Javaux. "Als ik uitleg dat we contacten hebben met de industriële milieus, wordt geschreven als zouden sommige vertegenwoordigers van Umicore of RTL Ecolo financieren. Dat is natuurlijk niet het geval."

Kerncentrales

Nog volgens het verslag zei Javaux dat het "nodig zal zijn om de sluiting van de bestaande kerncentrales, die voorzien is voor 2025, met 5 à 10 jaar uit te stellen". Ook dat ontkent Javaux ten stelligste. "Het gaat hier gegarandeerd om een interpretatiefout. Ik verdedig al jaren dezelfde lijn, ik ga niet van mening veranderen wanneer ik voor een Amerikaanse ambassadeur zit." (Belga/TE)

"Partijdig", "onvolledig" en "vol onjuistheden", zegt Javaux daarover in de krant La Libre Belgique. Volgens het verslag, dat door klokkenluiderssite WikiLeaks gelekt werd, zou Javaux tegen Wayne Bush - officieel zaakgelastigde van de VS in ons land tussen januari en oktober 2009 - gezegd hebben dat Ecolo "de belangrijkste groene partij van Europa" is en "waarschijnlijk de grootste groene partij ter wereld". "Alles in deze cable wordt bekeken vanuit een Amerikaanse invalshoek", reageert Javaux. "Als ik uitleg dat we contacten hebben met de industriële milieus, wordt geschreven als zouden sommige vertegenwoordigers van Umicore of RTL Ecolo financieren. Dat is natuurlijk niet het geval." Kerncentrales Nog volgens het verslag zei Javaux dat het "nodig zal zijn om de sluiting van de bestaande kerncentrales, die voorzien is voor 2025, met 5 à 10 jaar uit te stellen". Ook dat ontkent Javaux ten stelligste. "Het gaat hier gegarandeerd om een interpretatiefout. Ik verdedig al jaren dezelfde lijn, ik ga niet van mening veranderen wanneer ik voor een Amerikaanse ambassadeur zit." (Belga/TE)