'Uit onbestuurbaarheid kunnen creatieve of gedurfde oplossingen komen. We zijn daar niet zo ver vanaf. In 2010 blokkeerde de regeringsvorming op het communautaire. Met een Franstalige ruk naar extreemlinks kan ik me zelfs voorstellen dat we na de verkiezingen geen akkoord meer kunnen sluiten over het sociaal-economische. Dan is confederalisme de logische uitweg', meent de kandidaat-premier.

Jambon komt ook aan bod in de Franstalige weekendkranten. In La Libre Belgique en La Dernière Heure zegt hij dat 'de nationalistische dimensie essentieel is' voor zijn partij. 'We willen de Franstalige kiezers in Brussel overtuigen, maar we zullen nooit lijsten in Wallonië presenteren omdat de N-VA voorstander is van autonomie', stelt hij.

Als de Franstaligen de linkerzijde kiezen, zal België onbestuurbaar worden, aldus nog Jan Jambon. Op de vraag hoe geloofwaardig de N-VA nog is na de gebeurtenissen van de afgelopen weken, antwoordt Jambon in De Tijd: 'Geloofwaardigheid moet je altijd streng bewaken. 'What you see is what you get' is altijd onze grote sterkte geweest. Natuurlijk waren de socialisten niet onze favoriete partner in Antwerpen, maar de kiezer heeft de kaarten zo gelegd dat we wel samen moesten gaan. Zeker nadat Groen langs de zijlijn is gaan staan.

Bart als Vlaams minister-president zal ook goed zijn voor Antwerpen. Er zijn levensbelangrijke Antwerpse dossiers die op het Vlaamse niveau moeten worden uitgevoerd. Denk aan Oosterweel. Daarom is het belangrijk dat we erbij zijn. Ik denk dat onze kiezer dat wel begrijpt.'

'Uit onbestuurbaarheid kunnen creatieve of gedurfde oplossingen komen. We zijn daar niet zo ver vanaf. In 2010 blokkeerde de regeringsvorming op het communautaire. Met een Franstalige ruk naar extreemlinks kan ik me zelfs voorstellen dat we na de verkiezingen geen akkoord meer kunnen sluiten over het sociaal-economische. Dan is confederalisme de logische uitweg', meent de kandidaat-premier. Jambon komt ook aan bod in de Franstalige weekendkranten. In La Libre Belgique en La Dernière Heure zegt hij dat 'de nationalistische dimensie essentieel is' voor zijn partij. 'We willen de Franstalige kiezers in Brussel overtuigen, maar we zullen nooit lijsten in Wallonië presenteren omdat de N-VA voorstander is van autonomie', stelt hij. Als de Franstaligen de linkerzijde kiezen, zal België onbestuurbaar worden, aldus nog Jan Jambon. Op de vraag hoe geloofwaardig de N-VA nog is na de gebeurtenissen van de afgelopen weken, antwoordt Jambon in De Tijd: 'Geloofwaardigheid moet je altijd streng bewaken. 'What you see is what you get' is altijd onze grote sterkte geweest. Natuurlijk waren de socialisten niet onze favoriete partner in Antwerpen, maar de kiezer heeft de kaarten zo gelegd dat we wel samen moesten gaan. Zeker nadat Groen langs de zijlijn is gaan staan. Bart als Vlaams minister-president zal ook goed zijn voor Antwerpen. Er zijn levensbelangrijke Antwerpse dossiers die op het Vlaamse niveau moeten worden uitgevoerd. Denk aan Oosterweel. Daarom is het belangrijk dat we erbij zijn. Ik denk dat onze kiezer dat wel begrijpt.'