Montasser AlDe'emeh

‘Jambon werkt radicalisering in hand door Al-Suwaidan te bannen’

Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

‘Dat uitgerekend Jan Jambon – de minister die voor een antiradicaliseringsbeleid moet zorgen – beslist Tareq Al-Suwaidan de toegang tot België te ontzeggen, is heel pijnlijk’, meent Montasser AlDe’emeh. ‘Twee maten en gewichten werken radicalisering in de hand.’

Tareq Al-Suwaidan, een prediker uit Koeweit mag ondanks een visum ons land niet binnen. Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en premier Charles Michel hebben de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht gegeven om de man de toegang tot België te ontzeggen. “Zijn aanwezigheid is een reëel gevaar voor de openbare orde en de nationale veiligheid”, klinkt het.

Tareq Al-Suwaidan zou normaal gezien deze week tijdens de Moslimbeurs in Brussel twee lezingen geven over de profeten, maar op basis van een rapport van het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en contacten tussen de autoriteiten, de administratie en de inlichtingendiensten besloot minister Jambon hem de toegang tot het grondgebied te ontzeggen.

Extremistische verlichte denkers

Maar is de man echt zo gevaarlijk?

Tareq Al-Suwaidan, een invloedrijke zakenman en prediker heeft miljoenen volgers op Facebook en Twitter. Hij behaalde zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen in petroleum in 1990 aan de universiteit van Tulsa (VS). Al-Suwaidan is een Hamas-aanhanger en politiek radicaal. Hij erkent het bestaansrecht van de staat Israël niet omdat hij vindt dat het ontstaan van de staat Israël op onrecht is gebaseerd. In zijn haat jegens Israël en zionisten veralgemeent Al-Suwaidan vaak door tijdens zijn lezingen “de Joden” aan te vallen. Het is zijn recht om tegen Israël te zijn, maar om te veralgemenen door over “de Joden” te spreken is verwerpelijk.

Deze week vierden de salafisten in België feest. De zogenaamde radicale prediker houdt van (westerse) filosofische werken en wordt gezien als een ‘verlichte denker’ in de islam. Ja, verlicht. Zijn we vergeten dat zelfs Voltaire, de verlichte denker bij uitstek, antisemitische uitspraken deed? Dat maakt jodenhaat natuurlijk niet aanvaardbaar, maar het toont dat extreme meningen ook door de grondleggers van de Westerse democratie gekoesterd werden. En vooral: dat revolutionaire denkers met bepaalde verwerpelijke meningen toch nog een hele samenleving ten goede kunnen veranderen. En Suwaidan is zo’n revolutionaire denker.

‘Tegen salafisme en IS’

Tareq Al-Suwaidan nodigt zelfs verlichte islamitische denkers als Dr. Adnan Ibrahim -een Oostenrijkse prediker die zich afzet tegen de leer van de salafisten – uit. Het feit dat de man een vernieuwer is, wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen door de ultraconservatieve soennieten en salafisten die hem ervan beschuldigen de islam van binnenuit kapot te maken. Dat de man bekend staat als een fervente tegenstander van de Islamitische Staat in Irak en Syrië is blijkbaar niet zo belangrijk meer.

OCAD beschouwt Tareq Al-Suwaidan als een ‘categorie 3’ (op vier) op vlak van extremisme en radicalisme. Heeft OCAD nooit van Avigdor Lieberman – een racistische politicus en kolonist die de Palestijnen die in Israël wonen het liefst aan een ’transfer’ zou onderwerpen – gehoord? Persoonlijk stel ik de analyse van OCAD niet in vraag, maar veeleer de beleidsmakers die het advies van OCAD enkel volgen wanneer ze daar zin in hebben.

‘Radicalisering in de hand gewerkt’

En dus worden haters, extremisten en racisten als Avigdor Lieberman door onze ministers met open armen onthaald. Begrijpen we nog altijd niet dat die twee maten en twee gewichten radicalisering in de hand werken? Dat uitgerekend Jambon dit beslist, de minister die een beleid moet ontwikkelen tegen radicalisering. Dit is heel pijnlijk. Hij ontzegt Al-Suwaidan de toegang tot het grondgebied om radicalisering tegen te gaan, maar door een dubbele standaard tegenover Israël creëert hij net radicalisering. Dat beseft hij blijkbaar niet. Of je laat Al Suwaidan binnen ofwel weiger je ook de Israëlische extremisten. Anders zullen moslims hier zich gediscrimineerd en niet vertegenwoordigd voelen.

Cynisch genoeg laat Tareq Al-Suwaidan ondertussen weten dat hij via het internet zal deelnemen aan de Moslimbeurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content