Burgemeester van Charleroi en Waals minister-president Paul Magnette (PS) heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet uitgenodigd voor de inhuldiging van het politiebureau van Charleroi vrijdag. De PS'er zag dat naar eigen zeggen niet zitten na "de uitlatingen van Jambon over de collaboratie". Jambon zelf reageert niet op de kwestie.

'Fenomeen niet banaliseren'

"Ik heb lang getwijfeld, maar finaal denk ik dat het beter was om het niet te doen", verduidelijkte Magnette donderdag op Bel RTL. "Het is niet gewoon de inhuldiging van een politiebureau, maar ook van een zeer belangrijke plaats in het collectieve geheugen, met gedenkplaten voor verzetstrijders en agenten die gestreden hebben tegen het nazisme en van wie sommigen gedeporteerd, opgehangen, gedood zijn."

Net daarom wil Magnette Jambon naar eigen zeggen niet op de inhuldiging. "De uitspraken van meneer Jambon over de collaboratie hebben echt gechoqueerd en ik wil de polemiek niet voeden", aldus de PS'er. "Het is zeer erg om dat fenomeen te banaliseren en nog erger als de N-VA-voorzitter zegt: 'als de Franstaligen verontwaardigd zijn, dan is dat flauwekul'. We mogen dat niet laten passeren."

'Oneerlijke interpretatie'

Jambon stond vorige maand in het oog van de storm na enkele uitspraken in De Standaard. "De collaboratie was een vergissing. De Vlaamse Beweging is tientallen jaren geïsoleerd geweest. Maar dat is achteraf makkelijker te zeggen. De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen", klonk het. Vooral dat laatste schoot her en der in het verkeerde keelgat.

Jambon sprak nadien van een oneerlijke interpretatie van zijn woorden en veroordeelde samen met de rest van de regering-Michel de collaboratie. Niettemin wil Magnette Jambon niet bij de inhuldiging. Al keert de PS'er zich niet volledig af van de regering met N-VA. "Ik zal uiteraard contact hebben met alle ministers van de federale regering, zoals dat hoort in een federale staat", zei hij nog. (Belga/WB)

Burgemeester van Charleroi en Waals minister-president Paul Magnette (PS) heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet uitgenodigd voor de inhuldiging van het politiebureau van Charleroi vrijdag. De PS'er zag dat naar eigen zeggen niet zitten na "de uitlatingen van Jambon over de collaboratie". Jambon zelf reageert niet op de kwestie."Ik heb lang getwijfeld, maar finaal denk ik dat het beter was om het niet te doen", verduidelijkte Magnette donderdag op Bel RTL. "Het is niet gewoon de inhuldiging van een politiebureau, maar ook van een zeer belangrijke plaats in het collectieve geheugen, met gedenkplaten voor verzetstrijders en agenten die gestreden hebben tegen het nazisme en van wie sommigen gedeporteerd, opgehangen, gedood zijn." Net daarom wil Magnette Jambon naar eigen zeggen niet op de inhuldiging. "De uitspraken van meneer Jambon over de collaboratie hebben echt gechoqueerd en ik wil de polemiek niet voeden", aldus de PS'er. "Het is zeer erg om dat fenomeen te banaliseren en nog erger als de N-VA-voorzitter zegt: 'als de Franstaligen verontwaardigd zijn, dan is dat flauwekul'. We mogen dat niet laten passeren." Jambon stond vorige maand in het oog van de storm na enkele uitspraken in De Standaard. "De collaboratie was een vergissing. De Vlaamse Beweging is tientallen jaren geïsoleerd geweest. Maar dat is achteraf makkelijker te zeggen. De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen", klonk het. Vooral dat laatste schoot her en der in het verkeerde keelgat. Jambon sprak nadien van een oneerlijke interpretatie van zijn woorden en veroordeelde samen met de rest van de regering-Michel de collaboratie. Niettemin wil Magnette Jambon niet bij de inhuldiging. Al keert de PS'er zich niet volledig af van de regering met N-VA. "Ik zal uiteraard contact hebben met alle ministers van de federale regering, zoals dat hoort in een federale staat", zei hij nog. (Belga/WB)