Jambon in 11 juli-toespraak: ‘Laten we samen onze rug rechten’

Jan Jambon tijdens zijn 11 juli-toespraak in Kortrijk © Belga

In zijn 11 juli-toespraak op de Kortrijkse Groeningekouter heeft Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdag een oproep gedaan aan alle Vlamingen om ondanks de coronacrisis ‘schouder aan schouder te staan en de rug te rechten’.

Jambon wil ook zoveel mogelijk mensen betrekken in het versterken van het Vlaamse ‘gemeenschapsgevoel’.

De coronacrisis heeft een impact op bijna alles, dus ook op de traditionele 11 juli-viering in Kortrijk. De viering op de symbolische Groeningekouter werd aangepast aan de coronamaatregelen en ook de klassieke toespraak van de Vlaamse minister-president was wat korter dan anders.

Minister-president Jambon blikte in zijn toespraak terug op de voorbije maanden. Hij toonde zijn medeleven met de mensen die vrienden of familieleden hebben verloren aan het virus en bracht hulde aan de Vlamingen die zijn blijven werken tijdens de crisis, niet alleen de mensen in de zorg, maar ook de ‘minder zichtbare helden’ zoals de vuilnisophalers, kassiersters en buschauffeurs. Jambon waarschuwde dat de crisis nog niet voorbij is en het ‘ergste economische leed’ wellicht nog moet komen. Toch heeft Vlaanderen volgens hem de troeven en het doorzettingsvermogen om de crisis te boven te komen.

‘Vlaamse natie mee vormgeven’

Jambon deed ook een oproep aan alle Vlamingen. ‘Ik doe een beroep op u – jong en ouder, werknemer en werkgever, ambtenaar en zelfstandige – laten we allemaal schouder aan schouder staan, samen onze rug rechten. Niet enkel om onze slabakkende economie weer op een hoger toerental te krijgen. Maar zeker ook om onze maatschappelijke weefsel en onze Vlaamse natie mee vorm te geven’.

Jambon verwees nog naar het feit dat de Vlaming in het verleden vaker crisissituaties heeft overwonnen. ‘Als Vlamingen kregen we het vaak en hard te verduren. Maar telkens weer overwonnen we rampspoed, rechtten we onze rug en grepen kansen. Ook nu en morgen zullen we slim moeten zijn. En sterk’, aldus nog Jambon.

Van Grieken: ‘Begin onderhandelingen met Wallonië’

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken riep in zijn 11 juli-toespraak Jambon op om rechtstreekse onderhandelingen op te starten met Wallonië. ‘Vlaanderen moet eindelijk beslissende stappen nemen naar onze eigen toekomst. Onderga niet langer lijdzaam en passief de Belgische onderhandelingen, maar start zelf actief de onderhandelingen met Wallonië.’ Vlaams Belang wil zo dat de Vlaamse regering alle zorgbevoegdheden naar zich toe trekt, maar evenzeer het onderste uit de kan haalt wat betreft de bevoegdheden die er al zijn.

Partner Content