Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) overweegt om alle politiemensen op te leiden in een speciale techniek om verdacht gedrag zo snel mogelijk te detecteren. Hadden de militairen in Brussel-Centraal zo een opleiding in 'behavioural detection' gekregen, dan hadden ze dinsdagavond misschien sneller kunnen ingrijpen, zei Jambon donderdag in de Kamer.

Begin dit jaar liet Jambon al eens verstaan dat hij overwoog om het gebruik van 'behavioural detection' uit te breiden naar de treinstations. De techniek wordt sinds eind vorig jaar toegepast op Brussels Airport. Na de mislukte aanslag dinsdagavond denkt hij aan een totale veralgemening. Hij heeft commissaris-generaal Catherine De Bolle gevraagd om na te gaan of de techniek kan worden opgenomen in de basisopleiding van de politie.

Jambon vermoedt dat 'behavioural detection' dinsdagavond van nut had kunnen zijn in Brussel Centraal. Volgens de minister bleek uit de videobeelden immers duidelijk dat de omgebrachte dader Oussama Z. 'wel een paar verdachte gedragingen' vertoonde. 'Als de militairen de training hadden gehad, dan hadden ze hem misschien kunnen pakken voor hij op het perron geraakt was.'

Veiligheidscellen versterken

Een tweede 'les' die Jambon trekt uit de mislukte aanslag, is dat het tijdig detecteren van radicalisering een werkpunt blijft. Al wil hij ook hier nog geen definitieve conclusies aan verbinden, zo klonk het in zijn antwoord op vragen van op zowat alle banken.

Concreet denkt Jambon aan verdere verfijning van de werking van de LIVC's, de lokale integrale veiligheidscellen waarin allerhande diensten zich samen buigen over mogelijke gevallen van radicalisering. Vraag is of daar steeds de juiste mensen mee aan tafel zitten, zo merkte de minister op. Hij beklemtoonde wel dat dit geen kritiek was op het LIVC van Molenbeek, dat volgens hem goed werk levert.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) overweegt om alle politiemensen op te leiden in een speciale techniek om verdacht gedrag zo snel mogelijk te detecteren. Hadden de militairen in Brussel-Centraal zo een opleiding in 'behavioural detection' gekregen, dan hadden ze dinsdagavond misschien sneller kunnen ingrijpen, zei Jambon donderdag in de Kamer.Begin dit jaar liet Jambon al eens verstaan dat hij overwoog om het gebruik van 'behavioural detection' uit te breiden naar de treinstations. De techniek wordt sinds eind vorig jaar toegepast op Brussels Airport. Na de mislukte aanslag dinsdagavond denkt hij aan een totale veralgemening. Hij heeft commissaris-generaal Catherine De Bolle gevraagd om na te gaan of de techniek kan worden opgenomen in de basisopleiding van de politie.Jambon vermoedt dat 'behavioural detection' dinsdagavond van nut had kunnen zijn in Brussel Centraal. Volgens de minister bleek uit de videobeelden immers duidelijk dat de omgebrachte dader Oussama Z. 'wel een paar verdachte gedragingen' vertoonde. 'Als de militairen de training hadden gehad, dan hadden ze hem misschien kunnen pakken voor hij op het perron geraakt was.'Een tweede 'les' die Jambon trekt uit de mislukte aanslag, is dat het tijdig detecteren van radicalisering een werkpunt blijft. Al wil hij ook hier nog geen definitieve conclusies aan verbinden, zo klonk het in zijn antwoord op vragen van op zowat alle banken.Concreet denkt Jambon aan verdere verfijning van de werking van de LIVC's, de lokale integrale veiligheidscellen waarin allerhande diensten zich samen buigen over mogelijke gevallen van radicalisering. Vraag is of daar steeds de juiste mensen mee aan tafel zitten, zo merkte de minister op. Hij beklemtoonde wel dat dit geen kritiek was op het LIVC van Molenbeek, dat volgens hem goed werk levert.