Inwoners Wetteren mogen terug naar huis

© Belga

De terugkeer van de bewoners uit de geëvacueerde zone is gestart. Het aantal gewonden na de ramp is intussen opgelopen tot 93.

Het coördinatiecomité werkte een volledig terugkeerplan uit voor de geëvacueerden. De terugkeer liep vertraging op omdat alle meetapparatuur beschikbaar moest zijn en een gedetailleerde lijst van alle bewoners moest opgesteld worden.

De 99 mensen die de nacht doorbrachten in de school Mariagaard mochten als eerste terug naar huis nadat hun woning gecontroleerd werd. De controle van de huizen gebeurde woning per woning. De controleteams voerden eerst metingen uit, lieten daarna het water in de woningen lopen en voerden dan opnieuw controles uit.

‘Voorlopig is er in geen enkele gecontroleerde woning nog een spoor gevonden van toxische gassen. Als er toch iets aangetroffen zou worden, moet het hele huis volledig verlucht worden. Pas na nieuwe metingen kunnen de bewoners in dat geval terugkeren, maar momenteel is dat niet aan de orde”, zegt provinciegouverneur Jan Briers.

Voedingswaren weggooien

Bewoners moeten alle voedingswaren die niet opgeborgen waren in de koelkast of in de diepvries uit voorzorg weggooien.

Een tweede groep van een vierhonderdtal mensen die bij vrienden of familie opgevangen werden, mocht om 17 uur terugkeren. Het gaat om bewoners uit de Langestraat, de Paardekerkhofstraat, Duinenoord, Achttien augustuslaan, Wegvoeringstraat, Serskampstraat en Scheldedreef.

De provincie Oost-Vlaanderen waarschuwt dat de geëvacueerde bewoners die de richtlijnen van de politie negeren en zelf het initiatief nemen om naar hun woning terug te keren, dat op eigen risico doen.

47 personen kunnen nog niet naar huis

“In de loop van de avond zullen we alle bewoners naar huis brengen, met uitzondering van 47 mensen van wie de woning gelegen is binnen een straal van 250 meter van de plaats van het ongeval. Ze worden vanavond opgevangen in een jeugdherberg, maar kunnen straks wel kort naar huis om persoonlijke spullen op te halen. Mogelijk kunnen ze twee weken lang niet terug naar hun woning. We kunnen geen enkel risico nemen. Dit is dan ook een uitzonderlijke milieuramp”, zegt Briers.

93 gewonden
Het aantal gewonden na de ramp bedraagt intussen 93. Het aantal slachtoffers nam toe omdat mensen die dampen zouden ingeademd hebben zich toch nog met klachten meldden bij de vooruitgeschoven medische post. Drie slachtoffers verblijven nog op de afdeling intensieve zorgen, maar hun toestand is stabiel.

Briers heeft zich voorts verontschuldigd bij de familie van het dodelijke slachtoffer, omdat ze te laat op de hoogte gebracht werd. De nabestaanden van het dodelijke slachtoffer, een 64-jarige man die in zijn woning in Wetteren overleed, verklaarden dat niemand met hen contact had opgenomen en dat er te laat geëvacueerd werd. “Het is een feit dat er veel te laat contact opgenomen werd met de familie”, erkent Briers. “Iedereen was bezig met de evacuatie van al die mensen, en er werd te laat aan gedacht om de familie van de overledene te bellen. Ik heb ons daar ook voor verontschuldigd, want dat kan niet. Ik heb de schoonzoon van het slachtoffer gisteren twee keer gebeld en heb vandaag ook contact gehad met de dochter van de overledene. De familie benadrukt dat ze veel respect heeft voor de operatie.”

Familie slachtoffer dient klacht in

Toch dient de familie van het overleden slachtoffer een klacht in met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter. “Het gaat om een klacht tegen onbekenden onder de kwalificatie onopzettelijke doding”, zegt advocate Virginie Cottyn van het kantoor van Jef Vermassen.

De familie van de 64-jarige man meent dat de man stierf door het inademen van giftige dampen en dat er te laat geëvacueerd werd. “Mijn cliënten willen weten wat er met hun vader gebeurd is. We willen geen vinger wijzen wie schuld heeft, dat zal het onderzoek moeten uitwijzen”, zegt Virginie Cottyn.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen betwist dat er fouten gemaakt werden, maar begrijpt dat de familie duidelijkheid wil. “De familie heeft me gezegd dat ze geen probleem hebben met het crisiscentrum of mijn optreden als gouverneur. Maar, er is iemand overleden en er zijn daar schuldigen rond. Ze willen dat diegene die verantwoordelijk is voor de fout, ook kan aangeklaagd worden”, zegt Jan Briers. (Belga/TE/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content