Intern onderzoek bij politie na lek over actie in Maximiliaanpark

22/01/18 om 20:42 - Bijgewerkt om 20:47

Bron: Belga

De politie is een intern onderzoek gestart. Het wil uitpluizen waar het interne lek over de geplande politieoperatie van zondagavond in het Brusselse Maximiliaanpark vandaag kwam. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maandagavond aangekondigd in Terzake.

Intern onderzoek bij politie na lek over actie in Maximiliaanpark

© belga

'Agenten zijn gebonden door beroepsgeheim. Het kan niet dat acties op voorhand publiek worden gemaakt', reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maandag in Terzake.

De politie zou zondagavond een grootschalige actie doen in het Brusselse Maximiliaanpark en de wijk rond het Noordstation, om illegale migranten op te pakken. Die operatie moest op het laatste moment verplaatst worden naar de Brusselse stations en de treinen van en naar de hoofdstad.

'Bronnen binnen politie en overheidsdiensten' zouden gelekt hebben dat er een actie op til was, waardoor de mensenrechtenorganisaties actief in het park de migranten nog snel konden onderbrengen bij mensen thuis. De politie doet nu intern een onderzoek om te zien waar het lek vandaan kwam.

Jambon wil de resultaten van het interne onderzoek afwachten 'en dan pas handelen.' De minister voelt zich niet gesaboteerd door zijn eigen diensten. 'Dat is te kort door de bocht. De politie is als organisatie heel wat sterker dan één iemand die lekt.'

Bij de acties in stations en op treinen zijn uiteindelijk zeventien illegalen opgepakt. Op de nationaliteit van die migranten heeft de minister nog geen zicht, maar hij bevestigde wel dat er vier zijn overgebracht naar een gesloten instelling.

Onze partners