Instagram pakt cyberpesten aan: ‘Hopelijk volgen ook andere sociale media’

Essar Ahmad
Essar Ahmad Medewerker Knack

Instagram lanceert twee nieuwe tools om cyberpesten tegen te gaan. Zijn die sluitend en effectief? En hoe kun je cyberpesten voorkomen?

Met de Restrict-tool kun je als Instagram-gebruiker voortaan een pestende volger blokkeren zonder dat die dat merkt. Die kan dan nog wel gemene reacties onder een foto plaatsen, maar alleen hijzelf zal die nog kunnen lezen. ‘Dat geeft het slachtoffer toch al iets concreets in handen om de pesterijen te beperken’, zegt Elke Boudry van het Vlaamse kenniscentrum Mediawijs. Ze vind het positief dat Instagram maatregelen neemt tegen online pesten en ‘hoopt dat andere sociale zullen volgen’.

De tweede nieuwe tool van Instagram gaat nog een stap verder: het platform zal potentiële pesters op voorhand waarschuwen als ze een gemene reactie willen posten. Daarvoor doet het een beroep op software die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Vermoedt de software dat een gebruiker over de schreef gaat, dan stuurt hij meteen een boodschap: ‘Weet je zeker dat je deze reactie wilt plaatsen?’

Uit eigen onderzoek van Instagram blijkt dat mensen dan opnieuw nadenken en meestal besluiten om hun reactie niet te plaatsen of minder kwetsend te verwoorden. Boudry gelooft dat de boodschap inderdaad een impact kan hebben. Ze vraagt zich wel af wat het effect zal zijn als een Instagram-gebruiker ze meermaals krijgt: ‘Zal het even groot blijven? Dat denk ik niet.’

Ook technologisch is het systeem mogelijk nog niet sluitend, aldus Boudry. ‘Zal de software problematische commentaren ook herkennen wanneer een pester van het klassieke woordgebruik afwijkt?’

Boudry wijst tot slot op het belang van preventie. ‘Als ouders en scholen jongeren tijdig informeren over hoe je het best met Instagram en met negatieve commentaren omgaat, kunnen ze al veel ellende voorkomen.’

Geef cyberpesters geen kans: 5 tips

1. Zet geen persoonlijke informatie online

Deel informatie zoals je adres, je telefoonnummer, je school en zelfs je naam niet. Ze kan vroeg of laat misbruikt worden door een cyberpester. Met een pseudoniem, bijvoorbeeld, ben je niet snel vindbaar.

2. Hou je instellingen in de gaten

Privacyinstellingen veranderen voortdurend. Kijk regelmatig na of je foto’s en berichten niet automatisch met anderen worden gedeeld. Stel de instellingen van een socialenetwerksite in op ‘Privé’ als je je vrienden niet allemaal vertrouwt of als het in de meeste gevallen om mensen gaat met wie je in het gewone leven niet bevriend bent.

3. Wie zijn je échte vrienden?

Wees voorzichtig met wie je toevoegt of volgt. Voeg niemand toe met wie je nog nooit heeft gesproken, zelfs niet als je gemeenschappelijke vrienden of volgers hebt. Hou ook af en toe eens een grote schoonmaak in je vriendenlijst of bij je volgers. ‘Vrienden’ die je al meer dan tien jaar niet gesproken hebt, horen mogelijk niet meer in je lijst.

4. Wees waakzaam met wachtwoorden

Deel je wachtwoorden met niemand, zelfs niet met vrienden of familie. En verander ze om de paar maanden.

5. Zoek jezelf eens op

Tik geregeld je eigen naam in op een zoekmachine zoals Google. Zo kun je controleren of je online niet te veel informatie over jezelf weggeeft. Als je denkt dat mensen met slechte bedoelingen bepaalde informatie zouden kunnen misbruiken, probeer die dan te verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content