Het Vlaams Parlement past de werking van de plenaire vergadering aan. Vanaf volgend zittingsjaar worden de meest actuele thema’s vooraan geplaatst en wordt er komaf gemaakt met de soms voorspelbare tussenkomsten vanop de banken. Die ingrepen, die maandag werden goedgekeurd op het Uitgebreid Bureau van het parlement, moeten de debatten in het Vlaamse halfrond volgens parlementsvoorzitter Freya Van den Bossche ‘nog snediger, nog relevanter en nog levendiger maken’.
Er komt al eens kritiek op de debatten onder de glazen koepel van het Vlaams Parlement. Zo durft de plenaire zitting – toch het meest zichtbare onderdeel van de werking van het parlement – al eens beginnen met een minder prangend onderwerp en halen de netjes voorgekauwde partijstandpunten die vanop de banken worden afgelezen vaak de spankracht uit het debat.
Net op die punten wil het parlement nu ingrijpen. Dat gebeurt op initiatief van parlementsvoorzitter Freya Van den Bossche, die in overleg is gegaan met de verschillende fracties. Het centrale doel: het debat aanscherpen. Tot nog toe werkt de plenaire met een beurtrolsysteem zodat elke minister eens vooraan in de vergadering komt antwoorden. Vanaf het nieuwe politieke jaar komen gekoppelde vragen – dat zijn vragen van meerdere parlementsleden over hetzelfde thema – eerst aan de beurt. Zo komen de heetste hangijzers eerst aan bod.
‘We willen de thema’s die het meest leven vooraan op de agenda. Dat doen we door de volgorde van vragen aan te passen aan het belang dat de parlementsleden zelf aan het thema hechten’, legt Van den Bossche uit.
Om de soms voorspelbare tussenkomsten vanop de banken aan banden te leggen, krijgt elke fractie voortaan een quotum van vijf tussenkomsten dat ze zelf kunnen inzetten bij actuele vragen Die tussenkomsten zullen ook vanop het spreekgestoelte plaatsvinden in plaats van vanop de banken. Verder wordt er bij de actualiteitsdebatten gewerkt met een globale spreektijd per fractie. Zo krijgen de fracties meer vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de afgesproken aantal minuten verdelen, maar worden de actualiteitsdebatten zelf wat korter.
De nieuwe afspraken gaan in bij de start van het volgende zittingsjaar en worden in de loop van het jaar geëvalueerd alvorens ze, in deze of in gewijzigde vorm, hun weg vinden naar het reglement.