Informateursnota gelekt: N-VA is tevreden, PS iets minder

Informateurs brengen om 11 uur verslag uit bij de koning © belga

Voor N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover is de gelekte informateursnota realistischer dan de nota die informateur Paul Magnette (PS) vorig jaar schreef. ‘Er wordt nu iets meer rekening gehouden met de politieke realiteit in Vlaanderen.’

De nota van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) is woensdagavond gelekt.

Wat staat er in de nota?

De nota zelf kreeg niemand in handen, maar over wat in de tekst staat, raakte wel een en ander bekend.

Zo zouden Coens en Bouchez teruggrijpen naar de centrumrechtse recepten van de regering-Michel. Van het minimumpensioen van 1.500 euro, het optrekken van alle sociale uitkeringen tot boven de armoedegrens tegen 2024 en een ambitieus klimaatbeleid is naar verluidt geen sprake meer.

Ook zouden Coens en Bouchez de deur op een kier zetten om de kerncentrales langer open te houden.

Coens en Bouchez pleiten er voorts voor om de arbeidsmarkt- en pensioenhervorming van de regering-Michel verder te zetten. Zo willen ze in tegenstelling tot Magnette de verstrengde loonnorm niet terugdraaien en mag de belastingdruk niet toenemen.

Ook willen ze doorvoeren wat de regering-Michel beloofde maar naliet: een serieuze sanering, zodat het structurele tekort onder 1 procent en de schuld onder 100 procent zouden zakken tegen het einde van de legislatuur.

Hoe reageren de partijen?

Geen enkele partij stelt haar veto, ook de N-VA niet.

In een reactie in De Ochtend op Radio 1 zegt Peter De Roover (N-VA) donderdag dat de tekst realistischer is dan wat PS-informateur enkele weken geleden presenteerde. ‘Enthousiasme is misschien een groot woord, maar wat op tafel ligt, wijkt af van de nota-Magnette. Deze nota is realistischer. Rond de nota van Magnette kon geen meerderheid worden gebouwd, dus moet je iets anders zoeken. Er wordt nu iets meer rekening gehouden met de politieke realiteit in Vlaanderen.’

Het is en blijft slechts een nota, maar dat er afstand genomen wordt van het werkstuk van Magnette, ‘is goed nieuws’, aldus De Roover.

De liberalen hebben het over een weinig ambitieuze CD&V-nota, die mossel noch vis is.

In PS-kringen wordt gesproken over een ruk naar rechts die nergens toe leidt.

Volgens Groen moet nu eindelijk een keuze gemaakt worden voor een toekomstige coalitie. ‘Wij zijn bereid om rond de tafel te gaan en te zoeken naar een sterk compromis’, reageerde Kamerlid Wouter De Vriendt op de radio.

Hoe reageren de informateurs zelf?

Bouchez roept op tot ‘kalmte, discretie en constructief werk’. Hij reageerde donderdagochtend op Twitter: ‘Is het ernstig om commentaar te leveren op een nota die men niet gelezen heeft?’ De MR-voorzitter vraagt zich ook af of het verantwoord is om ‘anoniem onjuiste informatie en lapidaire beoordelingen te verspreiden’.

Volgens Bouchez is de toekomst van België geen spel. Hij zegt verbijsterd te zijn door de ‘onverantwoordelijkheid’ die aan de basis van de lekken ligt.

De nota zelf is volgens hem slechts een werkdocument. ‘Een ‘work in progress’ kan niet het voorwerp uitmaken van voortdurende commentaren, zeker niet over onderwerpen die ofwel bij de ene ofwel bij de andere bijzonder gevoelig liggen.’

Na Bouchez heeft ook Coens op de lekken gereageerd. ‘Laten we aan tafel praten en werken aan oplossingen’, schrijft ook hij op Twitter.

Wat is de volgende stap?

Wellicht voeren Coens en Bouchez de komende dagen nog de forcing om toch nog voor het weekend een keuze te maken. Het is nog steeds de bedoeling is dat de informateurs maandag naar koning Filip trekken voor een verslag. Aan die timing verandert dus niets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content