Sinds enige tijd is Wouter Van Besien, oud-partijvoorzitter van Groen, de nieuwe groene fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. Dat is een politieke functie met een hoger feitelijk gewicht dan een doorsnee lokaal mandaat, toch zo lang 't Schoon Verdiep de navel is van het politieke debat. En Wouter Van Besien was zelfs helemaal back in town toen SP.A-kopstuk Kathleen Van Brempt zijn naam op 1 mei liet vallen als een mogelijke lijsttrekker van een roodgroene kartellijst. Wouter Van Besien: "Ik vond dat heel plezant, ja." Een bulderlach.

Heeft de SP.A vooraf contact gehad met Groen over dat voorstel?

Van Besien: Neen. Voor zo ver ik weet, ging het louter om een media-offensief. Dat verklaart ook de irritatie bij veel groenen. De socialisten weten dat alle microfoons na zo'n oproep onze kant op komen, en dan zouden wij meteen moeten zeggen wat we daarvan vinden. De mogelijkheden van zo'n verbond moet je eerst in vertrouwen aftoetsen, en dat is niet gebeurd. Wij werden meegesleurd in een interne debat tussen een progressieve en een traditionele vleugel over de inhoud en het leiderschap bij de SP.A. De mensen die nu Groen vragen voor een kartel, zijn meer met zichzelf bezig dan met het welzijn van mijn partij.

Sommige SP.A'ers vrijen Groen op om intern het pleit te winnen.

Van Besien: In Antwerpen kijkt Groen fundamenteel anders aan tegen die kartelkwestie dan de SP.A. Voor de SP.A is een kartel een inhoudelijke zaak. Voor ons is de kartelvraag louter een strategische kwestie. Wij willen dat er in 2018 een beleidswissel komt in Antwerpen. Die kan er enkel komen via een machtswissel. Dat wil zeggen dat de Antwerpse coalitie moet veranderen en er een andere burgemeester komt. Maar het klopt dat bij Groen de wens leeft om de leiding te nemen in de oppositie tegen Bart De Wever. In alle bescheidenheid denk ik dat we dat ook aan het doen zijn.

U wil burgemeester van Antwerpen worden.

Van Besien: Wat kan ik daarover zeggen? Ik wil ook wel premier van België worden, maar ik heb dat helaas niet allemaal in de hand. We zullen wel zien hoe we naar de verkiezingen gaan en met wie. Dat was ook de reactie van Meyrem Almaci op het SP.A-voorstel. Ze zegt niet: 'Nu niet en nooit niet.' Ze zegt: 'Nu niet.' Daar heeft ze helemaal gelijk in.

Walter Pauli en Peter Casteels

Lees het volledige interview met Wouter Van Besien deze week in Knack.

Sinds enige tijd is Wouter Van Besien, oud-partijvoorzitter van Groen, de nieuwe groene fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. Dat is een politieke functie met een hoger feitelijk gewicht dan een doorsnee lokaal mandaat, toch zo lang 't Schoon Verdiep de navel is van het politieke debat. En Wouter Van Besien was zelfs helemaal back in town toen SP.A-kopstuk Kathleen Van Brempt zijn naam op 1 mei liet vallen als een mogelijke lijsttrekker van een roodgroene kartellijst. Wouter Van Besien: "Ik vond dat heel plezant, ja." Een bulderlach.Heeft de SP.A vooraf contact gehad met Groen over dat voorstel?Van Besien: Neen. Voor zo ver ik weet, ging het louter om een media-offensief. Dat verklaart ook de irritatie bij veel groenen. De socialisten weten dat alle microfoons na zo'n oproep onze kant op komen, en dan zouden wij meteen moeten zeggen wat we daarvan vinden. De mogelijkheden van zo'n verbond moet je eerst in vertrouwen aftoetsen, en dat is niet gebeurd. Wij werden meegesleurd in een interne debat tussen een progressieve en een traditionele vleugel over de inhoud en het leiderschap bij de SP.A. De mensen die nu Groen vragen voor een kartel, zijn meer met zichzelf bezig dan met het welzijn van mijn partij.Sommige SP.A'ers vrijen Groen op om intern het pleit te winnen.Van Besien: In Antwerpen kijkt Groen fundamenteel anders aan tegen die kartelkwestie dan de SP.A. Voor de SP.A is een kartel een inhoudelijke zaak. Voor ons is de kartelvraag louter een strategische kwestie. Wij willen dat er in 2018 een beleidswissel komt in Antwerpen. Die kan er enkel komen via een machtswissel. Dat wil zeggen dat de Antwerpse coalitie moet veranderen en er een andere burgemeester komt. Maar het klopt dat bij Groen de wens leeft om de leiding te nemen in de oppositie tegen Bart De Wever. In alle bescheidenheid denk ik dat we dat ook aan het doen zijn.U wil burgemeester van Antwerpen worden.Van Besien: Wat kan ik daarover zeggen? Ik wil ook wel premier van België worden, maar ik heb dat helaas niet allemaal in de hand. We zullen wel zien hoe we naar de verkiezingen gaan en met wie. Dat was ook de reactie van Meyrem Almaci op het SP.A-voorstel. Ze zegt niet: 'Nu niet en nooit niet.' Ze zegt: 'Nu niet.' Daar heeft ze helemaal gelijk in.Walter Pauli en Peter CasteelsLees het volledige interview met Wouter Van Besien deze week in Knack.