In Gent is meubelzaak Ikea maandagavond ontruimd na een bommelding. Rond 18 uur waren er bijna onmiddellijk na elkaar twee kleine ontploffingen. Ook in de Ikea-vestigingen in het Nederlandse Son bij Eindhoven en in het Franse Lomme bij Lille zijn er explosies geweest. In de drie landen werd telkens dezelfde modus operandi toegepast bij het plaatsen van de explosieven, zegt woordvoerster An Schoonjans van het Gentse parket.

Lichtgewond

In Gent waren twee wekkers onder paletten verstopt en via een ontstekingsmechanisme tot ontploffing gebracht. De schade was zeer beperkt maar twee personen, een personeelslid van Ikea en een beveiligingsagent, raakten lichtgewond aan de oren door het geluid van de ontploffing.

De winkel werd onmiddellijk ontruimd en het personeel en alle klanten werden opgevangen in het nabijgelegen hotel Holiday Inn. De ontmijningsdienst DOVO doorzocht de zaak met explosievenhonden, maar over de resultaten werd nog geen commentaar gegeven.

De politie doorzoekt dinsdagochtend alle Ikea-winkels. In Gent gebeurt dat met speurhonden. De winkels zouden gewoon open zijn.

Nederland

Bij de vestiging van Ikea in het Nederlandse Son heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maandagavond rond 23 uur een pakketje gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Bij het filiaal deed zich eerder op de avond rond half acht een explosie voor in een prullenbak op het parkeerterrein, dat grotendeels is afgezet vanwege een verbouwing. Niemand raakte gewond. (Belga/KVDA)

In Gent is meubelzaak Ikea maandagavond ontruimd na een bommelding. Rond 18 uur waren er bijna onmiddellijk na elkaar twee kleine ontploffingen. Ook in de Ikea-vestigingen in het Nederlandse Son bij Eindhoven en in het Franse Lomme bij Lille zijn er explosies geweest. In de drie landen werd telkens dezelfde modus operandi toegepast bij het plaatsen van de explosieven, zegt woordvoerster An Schoonjans van het Gentse parket. Lichtgewond In Gent waren twee wekkers onder paletten verstopt en via een ontstekingsmechanisme tot ontploffing gebracht. De schade was zeer beperkt maar twee personen, een personeelslid van Ikea en een beveiligingsagent, raakten lichtgewond aan de oren door het geluid van de ontploffing. De winkel werd onmiddellijk ontruimd en het personeel en alle klanten werden opgevangen in het nabijgelegen hotel Holiday Inn. De ontmijningsdienst DOVO doorzocht de zaak met explosievenhonden, maar over de resultaten werd nog geen commentaar gegeven. De politie doorzoekt dinsdagochtend alle Ikea-winkels. In Gent gebeurt dat met speurhonden. De winkels zouden gewoon open zijn.Nederland Bij de vestiging van Ikea in het Nederlandse Son heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maandagavond rond 23 uur een pakketje gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Bij het filiaal deed zich eerder op de avond rond half acht een explosie voor in een prullenbak op het parkeerterrein, dat grotendeels is afgezet vanwege een verbouwing. Niemand raakte gewond. (Belga/KVDA)