Siegfried Bracke (N-VA) zei in een interview met de krant De Standaard dat zijn partij bereid is om zonder staats­hervorming tot de volgende federale regering toe te treden. "De sociaaleconomische agenda is veel te urgent", klonk het.

Later schaafde hij zijn woorden bij en benadrukte dat er ''een absoluut gelijkheidsteken staat tussen confederalisme en het oplossen van sociaaleconomische problemen".

Zijn partijgenoten reageren ontzet: "We zijn in snelheid gepakt. Ik weet niet wat Siegfried bezield heeft", reageert ondervoorzitter Ben Weyts in De Standaard.

Kan je evengoed voor een andere partij stemmen

Frieda Brepoels

Gewezen parlementslid Frieda Brepoels reageert nog verbaasder. "Confederalisme is onze bestaansreden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat wat Bracke beweert een partijstandpunt zou zijn. Dan kan je evengoed voor een andere partij stemmen", aldus Brepoels in de krant.

Bracke was ontzettend direct in het interview en zei dat hij het eerste artikel van de partijstatuten, over de onafhankelijkheid van Vlaanderen, niet letterlijk wil interpreteren. "Eerlijk gezegd, de blote staatkundige onafhankelijkheid van Vlaanderen in een Europese context lijkt me een relatief begrip."

Bracke is een beetje stout geweest

Bart De Wever

Ondertussen liet Bracke duidelijk weten dat hij voor eigen rekening sprak en ook partijvoorzitter Bart De Wever treedt hem daarin bij. "Bracke is een beetje stout geweest", zei hij in een reactie. Maar de Antwerpse burgemeester reageerde meer gelaten dan andere partijgenoten. Hij noemde het voorstel om in een regering te stappen zonder een confederaal akkoord een "strategische optie."

De uitspraken van Bracke komen niet uit niets. De partij tracht al langer iets te doen aan haar revolutionair imago om een zo breed mogelijk kiespubliek te blijven aantrekken.(AVE)

Siegfried Bracke (N-VA) zei in een interview met de krant De Standaard dat zijn partij bereid is om zonder staats­hervorming tot de volgende federale regering toe te treden. "De sociaaleconomische agenda is veel te urgent", klonk het. Later schaafde hij zijn woorden bij en benadrukte dat er ''een absoluut gelijkheidsteken staat tussen confederalisme en het oplossen van sociaaleconomische problemen". Zijn partijgenoten reageren ontzet: "We zijn in snelheid gepakt. Ik weet niet wat Siegfried bezield heeft", reageert ondervoorzitter Ben Weyts in De Standaard. Gewezen parlementslid Frieda Brepoels reageert nog verbaasder. "Confederalisme is onze bestaansreden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat wat Bracke beweert een partijstandpunt zou zijn. Dan kan je evengoed voor een andere partij stemmen", aldus Brepoels in de krant. Bracke was ontzettend direct in het interview en zei dat hij het eerste artikel van de partijstatuten, over de onafhankelijkheid van Vlaanderen, niet letterlijk wil interpreteren. "Eerlijk gezegd, de blote staatkundige onafhankelijkheid van Vlaanderen in een Europese context lijkt me een relatief begrip."Ondertussen liet Bracke duidelijk weten dat hij voor eigen rekening sprak en ook partijvoorzitter Bart De Wever treedt hem daarin bij. "Bracke is een beetje stout geweest", zei hij in een reactie. Maar de Antwerpse burgemeester reageerde meer gelaten dan andere partijgenoten. Hij noemde het voorstel om in een regering te stappen zonder een confederaal akkoord een "strategische optie." De uitspraken van Bracke komen niet uit niets. De partij tracht al langer iets te doen aan haar revolutionair imago om een zo breed mogelijk kiespubliek te blijven aantrekken.(AVE)