In Steenstrate bij Ieper hebben zo'n vijfduizend mensen zondag deelgenomen aan de negende IJzerwake. Volgens voorzitter Wim De Wit is een onafhankelijke Vlaamse staat meer dan ooit het doel.

De IJzerwake is een bijeenkomst van radicale Vlaams-nationalisten die zich hebben afgesplitst van de traditionele IJzerbedevaart aan de IJzertoren in Diksmuide, die dit jaar op 29 augustus wordt georganiseerd.

In zijn toespraak zei De Wit dat de toekomst van Vlaanderen in Europa ligt. 'Nog nooit kozen zo veel Vlamingen voor een radicale, Vlaams-nationale partij. Een onafhankelijke Vlaamse staat moet meer dan ooit het doel zijn', aldus De Wit., die sprak over historische tijden. Hij riep alle Vlaamse partijen op om front te vormen.

Volgens De Wit rust op de schouders van N-VA-voorzitter Bart De Wever en de andere Vlaamse regeringsonderhandelaars de grote
verantwoordelijkheid om tot een grondige herziening te komen van de financieringswet, die de geldstromen van het federale niveau naar de deelstaten regelt.

'Wie het geld wil uitgeven, moet ook instaan voor de inning. Als dat niet kan, rest er maar één conclusie: stop die komedie en splits de boel. Punt uit'. aldus De Wit.

'Lidstaat van Europa'

In zijn toespraak zei gastspreker en professor Matthias Storme dat Vlaanderen niet bestaat voor Europa zolang het geen staat is, maar een deelstaat van België. 'Hoe belangrijker de Europese Unie wordt, hoe wezenlijker het is om er een lidstaat van te zijn en zelf te zetelen in de beslissingsorganen', aldus Storme.

'Het is de Europese Unie die ons dwingt de onafhankelijkheid uit te roepen om onze belangen en vrijheden in Europa te kunnen verdedigen', aldus Storme. ' Europa kan slechts 'ons' Europa zijn als Vlaanderen soeverein is', zo luidde het.

Tiental aanhoudingen

De IJzerwake verliep rustig, maar de lokale politie hield wel een tiental mensen bestuurlijk aan tot enkele uren na de manifestatie. Ze kwamen met twee wagens uit de omgeving van Luik en werden opgepakt wegens verboden wapendracht. Ze hadden boksbeugels, uitschuifbare matrakken en wapenstokken bij zich.

De groep werd rond de middag opgepakt voor ze het terrein van de IJzerwake kon betreden. De politie hield hun wagens tegen toen ze in de richting van Steenstrate reden en vond de wapens toen ze de voertuigen doorzocht. De betrokkenen zullen gerechtelijk worden vervolgd wegens het wapenbezit.

In Steenstrate bij Ieper hebben zo'n vijfduizend mensen zondag deelgenomen aan de negende IJzerwake. Volgens voorzitter Wim De Wit is een onafhankelijke Vlaamse staat meer dan ooit het doel.De IJzerwake is een bijeenkomst van radicale Vlaams-nationalisten die zich hebben afgesplitst van de traditionele IJzerbedevaart aan de IJzertoren in Diksmuide, die dit jaar op 29 augustus wordt georganiseerd. In zijn toespraak zei De Wit dat de toekomst van Vlaanderen in Europa ligt. 'Nog nooit kozen zo veel Vlamingen voor een radicale, Vlaams-nationale partij. Een onafhankelijke Vlaamse staat moet meer dan ooit het doel zijn', aldus De Wit., die sprak over historische tijden. Hij riep alle Vlaamse partijen op om front te vormen. Volgens De Wit rust op de schouders van N-VA-voorzitter Bart De Wever en de andere Vlaamse regeringsonderhandelaars de grote verantwoordelijkheid om tot een grondige herziening te komen van de financieringswet, die de geldstromen van het federale niveau naar de deelstaten regelt. 'Wie het geld wil uitgeven, moet ook instaan voor de inning. Als dat niet kan, rest er maar één conclusie: stop die komedie en splits de boel. Punt uit'. aldus De Wit.'Lidstaat van Europa'In zijn toespraak zei gastspreker en professor Matthias Storme dat Vlaanderen niet bestaat voor Europa zolang het geen staat is, maar een deelstaat van België. 'Hoe belangrijker de Europese Unie wordt, hoe wezenlijker het is om er een lidstaat van te zijn en zelf te zetelen in de beslissingsorganen', aldus Storme. 'Het is de Europese Unie die ons dwingt de onafhankelijkheid uit te roepen om onze belangen en vrijheden in Europa te kunnen verdedigen', aldus Storme. ' Europa kan slechts 'ons' Europa zijn als Vlaanderen soeverein is', zo luidde het.Tiental aanhoudingenDe IJzerwake verliep rustig, maar de lokale politie hield wel een tiental mensen bestuurlijk aan tot enkele uren na de manifestatie. Ze kwamen met twee wagens uit de omgeving van Luik en werden opgepakt wegens verboden wapendracht. Ze hadden boksbeugels, uitschuifbare matrakken en wapenstokken bij zich.De groep werd rond de middag opgepakt voor ze het terrein van de IJzerwake kon betreden. De politie hield hun wagens tegen toen ze in de richting van Steenstrate reden en vond de wapens toen ze de voertuigen doorzocht. De betrokkenen zullen gerechtelijk worden vervolgd wegens het wapenbezit.