Als bedrijven discrimineren, moeten uitzendkantoren dat aangeven. Dat vindt de voorzitter van het Minderhedenforum.

Hüseyin Aydinli is voorzitter van het Minderhedenforum, dat deze week tien jaar bestaat. Een en ander wordt gevierd met een Open Forumdag op zaterdag 30 oktober. Het Minderhedenforum, dat in totaal haast 1500 verenigingen vertegenwoordigt, verdedigt de belangen van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen.

Knack: Wat is vandaag uw grootste prioriteit voor het beleid?

Hüseyin Aydinli: Werk blijft een van de belangrijkste speerpunten. Uit een reportage in Volt bleek onlangs nog eens dat uitzendkantoren actief meewerken aan etnische discriminatie. Wij proberen niet het onmogelijke te eisen, dus over verplichte quota op de werkvloer zal ik het niet hebben - dat is nog altijd volledig onbespreekbaar. Als we realistisch zijn, vinden wij in de eerste plaats dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. En als streefcijfers niet gehaald worden, moeten daar consequenties aan worden verbonden. Vrijblijvende plannen werken niet, dat weten we ondertussen. Er moet meer werk gemaakt worden van sociale clausules in contracten voor overheidsopdrachten: bedrijven die zulke opdrachten krijgen, moeten een actief diversiteitsbeleid voeren. Er is vooruitgang, er gebeuren goede dingen, dat geven we ook toe. Zo wordt er de laatste jaren, onder meer bij de overheid, bijvoorbeeld tenminste al naar de cijfers gekéken. Dat is een begin.

En hoe moeten we die discriminatie door uitzendkantoren oplossen?

Aydinli: Wel, wij leven in een rechtsstaat. Wat onwettig is, mag niet zomaar passeren. Dat moet aangepakt worden. De tijd van de zelfregulering lijkt mij voorbij. Misstappen moet je kunnen beboeten. Uitzendkantoren mogen niet meer ingaan op de vraag van bedrijven die geen allochtone werknemers willen. Als een werkgever dat vraagt, moet het geweigerd worden. Ik vind echt dat uitzendkantoren zulke bedrijven moeten aangeven.

Volgens de sector zelf is er ook wel een probleem met het opleidingsniveau en de arbeidsattitude van sommige allochtone kandidaat-werknemers.

Aydinli: Ook die problemen mogen we niet uit de weg gaan, ook die moeten aangepakt worden. Maar dat geeft nog niemand het recht om de wet te overtreden. Het is geen goed argument om niets te doen tegen discriminatie op de werkvloer.

(JDC)

Als bedrijven discrimineren, moeten uitzendkantoren dat aangeven. Dat vindt de voorzitter van het Minderhedenforum. Hüseyin Aydinli is voorzitter van het Minderhedenforum, dat deze week tien jaar bestaat. Een en ander wordt gevierd met een Open Forumdag op zaterdag 30 oktober. Het Minderhedenforum, dat in totaal haast 1500 verenigingen vertegenwoordigt, verdedigt de belangen van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen. Knack: Wat is vandaag uw grootste prioriteit voor het beleid?Hüseyin Aydinli: Werk blijft een van de belangrijkste speerpunten. Uit een reportage in Volt bleek onlangs nog eens dat uitzendkantoren actief meewerken aan etnische discriminatie. Wij proberen niet het onmogelijke te eisen, dus over verplichte quota op de werkvloer zal ik het niet hebben - dat is nog altijd volledig onbespreekbaar. Als we realistisch zijn, vinden wij in de eerste plaats dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. En als streefcijfers niet gehaald worden, moeten daar consequenties aan worden verbonden. Vrijblijvende plannen werken niet, dat weten we ondertussen. Er moet meer werk gemaakt worden van sociale clausules in contracten voor overheidsopdrachten: bedrijven die zulke opdrachten krijgen, moeten een actief diversiteitsbeleid voeren. Er is vooruitgang, er gebeuren goede dingen, dat geven we ook toe. Zo wordt er de laatste jaren, onder meer bij de overheid, bijvoorbeeld tenminste al naar de cijfers gekéken. Dat is een begin. En hoe moeten we die discriminatie door uitzendkantoren oplossen? Aydinli: Wel, wij leven in een rechtsstaat. Wat onwettig is, mag niet zomaar passeren. Dat moet aangepakt worden. De tijd van de zelfregulering lijkt mij voorbij. Misstappen moet je kunnen beboeten. Uitzendkantoren mogen niet meer ingaan op de vraag van bedrijven die geen allochtone werknemers willen. Als een werkgever dat vraagt, moet het geweigerd worden. Ik vind echt dat uitzendkantoren zulke bedrijven moeten aangeven. Volgens de sector zelf is er ook wel een probleem met het opleidingsniveau en de arbeidsattitude van sommige allochtone kandidaat-werknemers. Aydinli: Ook die problemen mogen we niet uit de weg gaan, ook die moeten aangepakt worden. Maar dat geeft nog niemand het recht om de wet te overtreden. Het is geen goed argument om niets te doen tegen discriminatie op de werkvloer. (JDC)