Huiszoekingen bij Parti Populaire in onderzoek naar misbruik EU-subsidies

14/11/17 om 13:38 - Bijgewerkt om 19:38

Bron: Belga

Het federaal parket heeft vorige week woensdag huiszoekingen laten uitvoeren in de woning van advocaat Mischaël Modrikamen en op de zetel van zijn partij, de Parti Populaire (PP), die op hetzelfde adres gevestigd is. Dat meldt de RTBF en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Het gaat om een onderzoek naar misbruik van Europese subsidies.

Huiszoekingen bij Parti Populaire in onderzoek naar misbruik EU-subsidies

Mischaël Modrikamen © Belga

Het onderzoek ging van start na een klacht van het Europees Parlement omdat de Alliance pour la démocratie directe en Europe (ADDE) iets minder dan een half miljoen aan Europese subsidies gebruikt zou hebben.

De ADDE is de parlementaire fractie waartoe de PP van Mischaël Modrikamen behoort, samen met het Britse Ukip vanNigel Farage en het Franse Debout la France.

De Europese politieke partijen krijgen subsidies van de EU, maar mogen die niet gebruiken om nationale campagnes te financieren en volgens het Europees Parlement zou de ADDE zo'n 421.000 euro aan subsidies gebruikt hebben voor nationale politieke activiteiten. Zo zou de ADDE 23.000 euro overgemaakt hebben aan de PP om een congres te financieren en een partijkrant uit te geven.

Er zou ook sprake zijn van mogelijke belangenvermenging tussen de ADDE en een mediabedrijfje dat opgericht werd door Mischaël Modrikamen en geleid wordt door zijn echtgenote. Dat bedrijfje zou tegen betaling interviews afgenomen hebben voor de ADDE. Naast de huiszoekingen bij Modrikamen, de zetel van zijn partij en die van de twee vzw's, werd ook een huiszoeking gehouden op de zetel van de ADDE en haar politieke stichting Initiative for Direct Democracy in Europe.

Modrikamen ziet gevecht tegen euro-kritische partijen

Op een persconferentie bevestigde Modrikamen vandaag dat er huiszoekingen geweest waren. 'We hebben geen andere details over het dossier dan dat er een band is met Europa', verklaarde Modrikamen.

Volgens hem kaderen de huiszoeking en de verdachtmakingen in pogingen om euro-kritische partijen in het diskrediet te brengen. Zo kon ADDE zich niet persoonlijk komen verdedigen over de onrechtmatige uitgaven 'waardoor een technische kwestie opeens een fraudegeval werd'. Hij is ervan overtuigd dat men hem zoekt, 'maar dat verandert niets aan mijn vastberadenheid om het land te veranderen'.

'We hebben dit aangevochten voor het Europees hof van Justitie van de Europese Unie. De procedure loopt nog', aldus de PP-voorzitter.

Onze partners