Lyubayeva spaarde haar kritiek op de minister en op het geplande ontslag niet. "Ik ben opgegroeid in een totalitair regime. Ik weet hoe het voelt als je onrechtvaardig behandeld wordt. Zo'n evaluatie is alle grenzen voorbij", klonk het.

Eerder deze week lekte via Het Nieuwsblad uit dat Vlaams minister Homans haar diversiteitsambtenaar wil ontslaan. Homans schermt met een slechte evaluatie van de ambtenaar. Vrijdag staat het dossier op de agenda van de Vlaamse regering.

In De Afspraak verzette diversiteitsambtenaar Lyubayeva zich fel tegen de negatieve evaluatie en de argumenten die gebruikt zouden worden voor haar ontslag. Zo zou haar kritische houding een probleem zijn. "Maar kritisch zijn behoort tot de functieomschrijving van mijn job", aldus Lyubayeva. Volgens Lyubayeva wordt haar een deloyale houding aangewreven. Daar is ze het zelf niet mee eens. "Maar in de ogen van de minister ben ik een gewone ambtenaar die haar mond moet houden en moet doen wat de minister zegt".

De ambtenaar toonde zich niet mals voor de N-VA-minister. Zo zet die zich volgens haar "niet in voor de uitvoering van het beleid", laat ze adviezen maandenlang "in haar schuif liggen", neemt Homans als minister onvoldoende zelf haar verantwoordelijkheid in het optrekken van het aantal vrouwen in topfuncties bij de overheid, enz...

Op de vraag hoe haar relatie met de minister was, antwoordde Lyubayeva: "Onbestaand. Ik heb de minister vijf keer gezien, drie keer op mijn evaluatie en twee keer in het parlement bij de bespreking van actieplannen. Ik heb nochtans meermaals overleg gevraagd". "Wij organiseren jaarlijks tientallen evenementen, workshops, netwerkmomenten,... Ik heb minister verschillende keren gevraagd te komen. Ze is geen enkele keer geweest", gaat Lyubayeva verder. "Van een minister wordt toch verwacht om betrokken te zijn?"

'Homans evalueert competenties die ze niet kent'

Door dat gebrek aan contact kan de minister haar ook onmogelijk correct evalueren, meent Lyubayeva. "In mijn evaluatie wordt mijn leiderschapsstijl beoordeeld, maar noch zijzelf noch haar medewerkers hebben mijn medewerkers gezien. Ze heeft mij niet geobserveerd in mijn leiderschapsfuncties. (...) Ze evalueert competenties die ze niet kent".

Lyubayeva gaat ervan uit dat ze vrijdag gewoon ontslagen wordt door de regering. "Het is aan de regering om de keuze te maken. Ik ben niet zo naïef om te denken dat de Vlaams diversiteitsambtenaar belangrijker is dan de minister. (...) Maar ik hoop wel dat de mensen die dit dossier inkijken, inzien dat dit niet kan. Ik hoop dat men beseft dat een kritische positie binnen de Vlaamse overheid bijna onmogelijk wordt".

De minister herhaalt dinsdagavond aan Belga dat ze om privacyredenen niet kan of mag reageren op individuele personeelsdossiers

Lyubayeva spaarde haar kritiek op de minister en op het geplande ontslag niet. "Ik ben opgegroeid in een totalitair regime. Ik weet hoe het voelt als je onrechtvaardig behandeld wordt. Zo'n evaluatie is alle grenzen voorbij", klonk het. Eerder deze week lekte via Het Nieuwsblad uit dat Vlaams minister Homans haar diversiteitsambtenaar wil ontslaan. Homans schermt met een slechte evaluatie van de ambtenaar. Vrijdag staat het dossier op de agenda van de Vlaamse regering. In De Afspraak verzette diversiteitsambtenaar Lyubayeva zich fel tegen de negatieve evaluatie en de argumenten die gebruikt zouden worden voor haar ontslag. Zo zou haar kritische houding een probleem zijn. "Maar kritisch zijn behoort tot de functieomschrijving van mijn job", aldus Lyubayeva. Volgens Lyubayeva wordt haar een deloyale houding aangewreven. Daar is ze het zelf niet mee eens. "Maar in de ogen van de minister ben ik een gewone ambtenaar die haar mond moet houden en moet doen wat de minister zegt". De ambtenaar toonde zich niet mals voor de N-VA-minister. Zo zet die zich volgens haar "niet in voor de uitvoering van het beleid", laat ze adviezen maandenlang "in haar schuif liggen", neemt Homans als minister onvoldoende zelf haar verantwoordelijkheid in het optrekken van het aantal vrouwen in topfuncties bij de overheid, enz... Op de vraag hoe haar relatie met de minister was, antwoordde Lyubayeva: "Onbestaand. Ik heb de minister vijf keer gezien, drie keer op mijn evaluatie en twee keer in het parlement bij de bespreking van actieplannen. Ik heb nochtans meermaals overleg gevraagd". "Wij organiseren jaarlijks tientallen evenementen, workshops, netwerkmomenten,... Ik heb minister verschillende keren gevraagd te komen. Ze is geen enkele keer geweest", gaat Lyubayeva verder. "Van een minister wordt toch verwacht om betrokken te zijn?" Door dat gebrek aan contact kan de minister haar ook onmogelijk correct evalueren, meent Lyubayeva. "In mijn evaluatie wordt mijn leiderschapsstijl beoordeeld, maar noch zijzelf noch haar medewerkers hebben mijn medewerkers gezien. Ze heeft mij niet geobserveerd in mijn leiderschapsfuncties. (...) Ze evalueert competenties die ze niet kent". Lyubayeva gaat ervan uit dat ze vrijdag gewoon ontslagen wordt door de regering. "Het is aan de regering om de keuze te maken. Ik ben niet zo naïef om te denken dat de Vlaams diversiteitsambtenaar belangrijker is dan de minister. (...) Maar ik hoop wel dat de mensen die dit dossier inkijken, inzien dat dit niet kan. Ik hoop dat men beseft dat een kritische positie binnen de Vlaamse overheid bijna onmogelijk wordt". De minister herhaalt dinsdagavond aan Belga dat ze om privacyredenen niet kan of mag reageren op individuele personeelsdossiers