Een Vlaamse ambtenaar gaat de vergaderingen van de gemeenteraden in de faciliteitengemeenten rond Brussel bijwonen. Dat blijkt uit de beleidsnota van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans waarover DS Avond maandag bericht.

In haar beleidsnota belooft Homans (N-VA) toe te zien op de correcte toepassing van de taalwetgeving in de bestuurshandelingen van de gemeenten en het taalgebruik in de zittingen van de gemeenteraden en de colleges van burgemeester en schepenen. "Zo woont een ambtenaar van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de vergaderingen van Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel bij om er onmiddellijk verslag over uit te brengen bij de gouverneur, de administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur en mezelf."

'Efficiëntiewinsten: meer is het niet'

In DS Avond duidt Homans de maatregel als een manier om tijd en geld te besparen. "Nu komen de klachten over taalgebruik achteraf. Dat moet dan allemaal uitgezocht worden, en kost tijd en geld. Door ervoor te kiezen dat er telkens iemand aanwezig is, kunnen we efficiëntiewinsten boeken. Meer is het niet", zo legt de viceminister-president uit.

Hervorming provincies

Liesbeth Homans, Belga
Liesbeth Homans © Belga

Homans maakt ook werk van de hervorming van de provincies. Zo moeten ze hun belastingopbrengsten in steden met meer dan 200.000 inwoners doorstorten aan die steden, namelijk Antwerpen en Gent. Het aantal provincieraadsleden wordt gehalveerd en vier gedeputeerden is het maximum. Gemeenten die willen fuseren zouden een deel van hun schuld kunnen doorschuiven naar Vlaanderen.

Integratie

Naast Binnenlands Bestuur is Homans ook bevoegd voor Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding. Ze belooft onder meer een pilootproject rond holebi's in het voetbal en cursussen Nederlands als tweede taal tijdens schoolvakanties.

Het aantal Vlaamse ambtenaren met een migratieachtergrond wil de viceminister-president optrekken van 3,1 procent eind 2013 tot 10 procent in 2020. (belga/SD)

In haar beleidsnota belooft Homans (N-VA) toe te zien op de correcte toepassing van de taalwetgeving in de bestuurshandelingen van de gemeenten en het taalgebruik in de zittingen van de gemeenteraden en de colleges van burgemeester en schepenen. "Zo woont een ambtenaar van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de vergaderingen van Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel bij om er onmiddellijk verslag over uit te brengen bij de gouverneur, de administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur en mezelf." In DS Avond duidt Homans de maatregel als een manier om tijd en geld te besparen. "Nu komen de klachten over taalgebruik achteraf. Dat moet dan allemaal uitgezocht worden, en kost tijd en geld. Door ervoor te kiezen dat er telkens iemand aanwezig is, kunnen we efficiëntiewinsten boeken. Meer is het niet", zo legt de viceminister-president uit. Homans maakt ook werk van de hervorming van de provincies. Zo moeten ze hun belastingopbrengsten in steden met meer dan 200.000 inwoners doorstorten aan die steden, namelijk Antwerpen en Gent. Het aantal provincieraadsleden wordt gehalveerd en vier gedeputeerden is het maximum. Gemeenten die willen fuseren zouden een deel van hun schuld kunnen doorschuiven naar Vlaanderen. Naast Binnenlands Bestuur is Homans ook bevoegd voor Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding. Ze belooft onder meer een pilootproject rond holebi's in het voetbal en cursussen Nederlands als tweede taal tijdens schoolvakanties. Het aantal Vlaamse ambtenaren met een migratieachtergrond wil de viceminister-president optrekken van 3,1 procent eind 2013 tot 10 procent in 2020. (belga/SD)