Vlaams N-VA-minister Liesbeth Homans reageert vrijdag als door een wesp gestoken op enkele anonieme uitspraken van een 'topper uit de meerderheid' over haar stijl in De Tijd. "Beneden alle peil", hekelt ze op facebook, daags nadat minister-president Geert Bourgeois ontkend had dat zijn ploeg een 'kibbelkabinet' is.

Verschillende kranten staan vrijdag stil bij de gespannen sfeer onder de Vlaamse coalitiepartners. De Tijd citeert daarbij ook anonieme kritiek op de "arrogante" stijl van de viceminister-president van N-VA. "Homans moet eens beseffen dat kritiek op haar beleid geen aanval op haar persoon is", aldus 'een topper uit de meerderheid'. "Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt."

"Ongelofelijk", reageert Homans. "De link die hier wordt gelegd tussen een sociale woonwijk en mijn stijl vind ik beneden alle peil. Niet alleen is het stigmatiserend voor alle sociale huurders en ongehoord, daarenboven is een parlementslid echt niet meer waard dan een sociale huurder."

Ook vanuit de oppositie klinkt afkeuring over de uitspraak:

Bourgeois: 'Toon mag wat gemilderd worden'

Donderdagavond had minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog ontkend dat zijn regering een 'kibbelkabinet' is. Volgens hem vinden de discussies vooral plaats buiten de regering, in het parlement. Hij vindt dat buiten de regering de toon tussen de coalitiepartners best wat gemilderd wordt. Dat verklaarde hij in Terzake (Canvas).

De jongste tijd kwamen een aantal Vlaamse ministers onder vuur te liggen, ook door parlementsleden van de Vlaamse meerderheid.

Bourgeois benadrukte dat de Vlaamse regering alle problemen oplost en in het jaar dat ze bestaat al veel gerealiseerd heeft. De problemen ontstaan volgens hem "wanneer een minister naar buiten treedt met zaken die niet in het regeerakkoord staan en nog niet doorgesproken zijn binnen de regering". Dat kan opgelost worden als de ministers wachten tot de zaken op de regering gekomen en goedgekeurd zijn. De minister-president wees er nog op dat het parlement de plaats is waar gediscussieerd kan en moet worden, "maar de toon zou wat gemilderd moeten worden".

Beke: 'Laaghartige aanvallen moeten stoppen'

., BELGA
. © BELGA

Eerder op de dag zei CD&V-voorzitter Wouter Beke de "slagen onder de gordel" tegen zijn CD&V-ministers beu te zijn en riep hij op de "laaghartige aanvallen" te stoppen.

De uitspraken van Wouter Beke kwamen er nadat in Het Nieuwsblad een anonieme N-VA'er had beweerd dat Joke Schauvliege de marionet was van de Boerenbond.

Ondanks de pogingen van Bourgeois om het tegendeel in de verf te zetten, doen de anonieme aanvallen tussen de coalitepartners onderling vooral het beeld ontstaan van een kibbelkabinet.

Vlaams N-VA-minister Liesbeth Homans reageert vrijdag als door een wesp gestoken op enkele anonieme uitspraken van een 'topper uit de meerderheid' over haar stijl in De Tijd. "Beneden alle peil", hekelt ze op facebook, daags nadat minister-president Geert Bourgeois ontkend had dat zijn ploeg een 'kibbelkabinet' is. Verschillende kranten staan vrijdag stil bij de gespannen sfeer onder de Vlaamse coalitiepartners. De Tijd citeert daarbij ook anonieme kritiek op de "arrogante" stijl van de viceminister-president van N-VA. "Homans moet eens beseffen dat kritiek op haar beleid geen aanval op haar persoon is", aldus 'een topper uit de meerderheid'. "Ze zit nu in het parlement, niet meer in een sociale woonwijk. Het zou goed zijn als ze zich ook zo gedraagt.""Ongelofelijk", reageert Homans. "De link die hier wordt gelegd tussen een sociale woonwijk en mijn stijl vind ik beneden alle peil. Niet alleen is het stigmatiserend voor alle sociale huurders en ongehoord, daarenboven is een parlementslid echt niet meer waard dan een sociale huurder." Ook vanuit de oppositie klinkt afkeuring over de uitspraak:Donderdagavond had minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog ontkend dat zijn regering een 'kibbelkabinet' is. Volgens hem vinden de discussies vooral plaats buiten de regering, in het parlement. Hij vindt dat buiten de regering de toon tussen de coalitiepartners best wat gemilderd wordt. Dat verklaarde hij in Terzake (Canvas). De jongste tijd kwamen een aantal Vlaamse ministers onder vuur te liggen, ook door parlementsleden van de Vlaamse meerderheid. Bourgeois benadrukte dat de Vlaamse regering alle problemen oplost en in het jaar dat ze bestaat al veel gerealiseerd heeft. De problemen ontstaan volgens hem "wanneer een minister naar buiten treedt met zaken die niet in het regeerakkoord staan en nog niet doorgesproken zijn binnen de regering". Dat kan opgelost worden als de ministers wachten tot de zaken op de regering gekomen en goedgekeurd zijn. De minister-president wees er nog op dat het parlement de plaats is waar gediscussieerd kan en moet worden, "maar de toon zou wat gemilderd moeten worden".Eerder op de dag zei CD&V-voorzitter Wouter Beke de "slagen onder de gordel" tegen zijn CD&V-ministers beu te zijn en riep hij op de "laaghartige aanvallen" te stoppen.De uitspraken van Wouter Beke kwamen er nadat in Het Nieuwsblad een anonieme N-VA'er had beweerd dat Joke Schauvliege de marionet was van de Boerenbond.Ondanks de pogingen van Bourgeois om het tegendeel in de verf te zetten, doen de anonieme aanvallen tussen de coalitepartners onderling vooral het beeld ontstaan van een kibbelkabinet.