Het laatste gesprek met Abdelmalek uit Kortrijk voor hij zich opblies

Abdelmalek Boutalliss © /
Montasser AlDe'emeh
Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

Op 10 november verspreidde de IS het bericht dat de Kortrijkse Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss in Irak een zelfmoordaanslag had gepleegd met een bomauto. Montasser AlDe’emeh had nog geprobeerd hem op andere gedachten te brengen.

In juni 2014 vertrok Abdelmalek Boutalliss (19) naar Syrië, samen met zijn vrienden Olivier Calebout en Lucas Van Hessche. Hij vertrok ‘om mensen te helpen’, en hield geregeld contact met zijn moeder. Tot begin oktober op sociale media het bericht opdook dat hij een zelfmoordaanslag zou plegen. Zijn ouders vroegen jihadexpert en Knack-medewerker Montasser AlDe’emeh om te proberen hun zoon op andere gedachten te brengen. Enkele dagen voor de zelfmoordaanslag praatte Boutalliss twee keer met AlDe’emeh.

Klopt het dat je een zelfmoordaanslag wilt plegen in Irak?

BOUTALLISS: Een martelaarsoperatie bedoel je? Ja, als God het wil.

Niet doen! Denk aan je ouders. Jezelf opblazen is zelfmoord, en Allah zegt in de Koran: ‘En dood jullie zelf niet.’

BOUTALLISS: (lacht) Jezelf doden is inderdaad haram, maar een martelaarsoperatie is iets anders.

Niet akkoord.

BOUTALLISS: Jezelf opofferen voor Allah is halal.

Je ouders zullen er kapot van zijn. Je vader slaapt niet meer, hij huilt de hele tijd.

BOUTALLISS: Wat maakt het uit of jij akkoord gaat of niet? Dat maakt geen verschil.

Weet je wel wat er van je lichaam overblijft als je zoiets doet?

Zeg maar tegen mijn vader dat hij een leeuw moet blijven en niet moet huilen.

BOUTALLISS: Zeg maar tegen mijn vader dat hij een leeuw moet blijven en niet moet huilen.

Ik heb met een islamgeleerde uit Saudi-Arabië gepraat: hij zegt ook dat het niet mag.

BOUTALLISS: (lacht) Ik ga écht niet naar jou luisteren. Die geleerden in Saudi-Arabië zijn vuile tawagheet (duivels) die democratie willen.

Denk aan je moeder. Zij was toch altijd lief voor jou?

Klasfoto van Abdelmalek Boutalliss
Klasfoto van Abdelmalek Boutalliss

BOUTALLISS: Akhi (broeder), de meest barmhartige is Allah.

Je moet nog trouwen.

BOUTALLISS: Als God het wil, trouw ik wel met Hur al-‘Ayn, de 72 vrouwen in het paradijs.

Ga je echt die aanslag plegen? Eerlijk?

BOUTALLISS: Nee, ik kom terug naar België want ik ben baaang… (lacht) Wat denk je zelf?

Ik zeg helemaal niet dat je bang bent, maar je moet het gewoon niet doen. Schrap je naam van die lijst.

BOUTALLISS: Met de wil van Allah zal ik die martelaarsoperatie uitvoeren.

Asjeblieft!

Wat is dat toch met jullie en dat blijven vastplakken aan het aardse leven?

BOUTALLISS: Wat is dat toch met jullie en dat blijven vastplakken aan het aardse leven?

Ik ben ook niet bang van de dood, maar daarom ga ik mezelf toch niet opblazen?

BOUTALLISS: We leven alleen om Allah te aanbidden.

Sterven is geen doel, akhi. De dood nastreven is niet de bedoeling van het leven. Wat bereik je ermee?

BOUTALLISS: Jezelf opofferen zodat het woord van Allah het hoogste wordt. En zodat de sharia zal worden toegepast.

En jij denkt dat je dat zult bereiken door jezelf op te blazen?

BOUTALLISS: Toch wel, als het op de jihad aankomt.

Kijk rond jou naar al die verschillende milities en groepen. Elke groep denkt dat hij gelijk heeft.

BOUTALLISS: Zoals de profeet zei in de hadith: ‘Strijden, dan doodgaan, dan strijden, dan doodgaan, dan strijden, dan doodgaan.’

Luister eens, jij gaat het níét doen. Punt uit. Als het verdriet van je ouders je niets meer kan schelen, doe het dan niet voor mij.

BOUTALLISS: Jij bent de waarheid nog aan het zoeken, ik heb ze gevonden dankzij Allah. Toen ik nog in België was, heb ik lang gezocht tot ik de juiste weg heb gevonden.

Doe niet mee aan al die dingen. Ik zou het echt erg vinden.

BOUTALLISS: Wat kan mij jouw verdriet schelen? Uiteindelijk ben jij het niet die mij het paradijs zal laten binnentreden. Hoeveel je ook praat, ik luister niet.

Waarom niet?

BOUTALLISS: Moslims moeten strijden op het pad van Allah. Jullie, thuisblijvers, zijn zondaars omdat jullie niet eens naar het kalifaat zijn gekomen. Jullie hebben geen moeite gedaan voor Allah. Jullie blijven als vernederden in België op jullie tanden bijten. Voor niets! Kom in opstand! Vecht! Wij leven voor Allah, wij zijn slaven van Allah en we weigeren om de slaaf te zijn van iemand anders dan Allah. En om te bewijzen dat een martelaarsoperatie wél mag: in de tijd van de profeet kregen ze eens een grote poort niet open. Een broeder heeft zich toen opgeofferd voor Allah, hij klom boven op de poort en vocht tegen de vele ongelovigen en uiteindelijk opende hij de poort, en die zat helemaal onder het bloed.

Dat verhaal gaat over al-Bara’ ibn Malik, maar is totaal geen verantwoording voor je plan. Tijdens de slag van al-Yamamah vroeg al-Bara zijn metgezellen om hem over de muur van het fort te duwen, zodat hij de poort kon openen. Al-Bara overleefde dat, en liet zijn mensen binnen in het fort. Dat verhaal bewijst niets.

BOUTALLISS: Hoeveel broeders hebben hier al niet gedroomd over broeders die een martelaarsoperatie uitvoerden? Een broeder zei dat hij in een droom Hur al-‘Ayn heeft gezien. Ze namen hem mee en de auto ontplofte. Allah geeft nog veel meer zulke gunsten.

Dus jij gaat het doen?

BOUTALLISS: De geleerden die beweren dat het fout is, zijn zelf fout. Moge Allah hen vergeven, amen. Ja, ik ben al ingeschreven op de lijst. Ik wacht tot ze mij vragen. Insjallah, binnenkort.

Ik zou me uitschrijven. Ben je nu in Mosul?

BOUTALLISS: (lacht) Ik zeg niet waar ik ben. Ik vertrouw jullie niet, want straks sturen jullie spionnen op ons af. Ja jij, omdat je er niets van kent. Als je zou weten hoe groot het in de ogen van Allah is… Allah lacht zijn dienaren op de first line toe.

Geloof je dat nu zelf, dat we spionnen sturen?

BOUTALLISS: En als hij gedood wordt, dan is er geen bestraffing voor hem.’ De hele wereld zet spionnen in. Hoeveel hebben wij er al niet gedood? Toch blijven ze komen. Ik ga nu bidden. Tot straks.

We zijn maar zwakkelingen die je proberen te redden omdat we veel van je houden. Ook al hebben we dat soms te weinig getoond, maar we houden van je.

Moslims die van me houden moeten juist wíllen dat ik meedoe aan de jihad.

BOUTALLISS: Moslims die van me houden moeten juist wíllen dat ik meedoe aan de jihad.

Veel mensen begrijpen dat niet. Je mag het hen niet kwalijk nemen. Ze willen je gewoon bij zich. Je moeder wil een tajine voor je maken. En ze wil later ook je vrouw leren kennen.

BOUTALLISS: Bij Allah, mocht ik een zoon hebben die de jihad kan doen, ik zou zeggen dat ik hem nooit meer wil zien tot hij het martelaarschap heeft bereikt. Of ik zou zelf meegaan.

Abdelmalek Boutalliss als IS-strijder
Abdelmalek Boutalliss als IS-strijder

Je ouders zijn gewone, eenvoudige mensen. Zo zijn er miljoenen ouders. Kijk straks maar eens rond in de moskee. Er zijn daar duizenden mannen zoals je vader.

BOUTALLISS: (lacht) Luister, ze moeten zich onderwerpen aan Allah, ze weten niet wat juist is.

Je mag ze dat niet kwalijk nemen. Niemand is perfect.

BOUTALLISS: Akhi, ik heb zelfs boeken opgestuurd naar huis, en ik heb mijn moeder ayat (verzen van God) gegeven.

Je vader is in Syrië geweest, en hij is teruggekeerd. Waarom heb je hem dan niet kunnen overtuigen van jullie project? Als hij het leven daar beter had gevonden, dan was hij toch gebleven?

BOUTALLISS: Ze hebben die boeken niet gelezen, ze houden van dit aardse leven. Ik had toen in Syrië geen tijd en ook geen boeken om mijn vader de bewijzen te tonen. Ik was zelf nog maar nieuw in de IS.

Waarom ga je niet terug naar Syrië? Is het daar niet veiliger?

BOUTALLISS: Ik heb mijn moeder veel boeken gegeven. Maar wie geen moeite doet, zal dwalen. En wie wel moeite doet en eerlijk is en zijn lusten niet volgt, zal worden geleid als Allah dat wil.

Je ouders zijn toch gelovig? Ze willen je gewoon weer thuis. Dat is normaal

BOUTALLISS: Laat ze maar naar hier komen als ze geloven. Elke moslim is verplicht om de hejira naar het kalifaat te doen.

Maar is het wel een kalifaat? Waarom erkent niemand het? Zelfs Al-Qaeda erkent het niet.

BOUTALLISS: Jullie erkennen het niet, maar het kalifaat wordt wel erkend door de mensen van de waarheid. Hoeveel martelaren zijn hier al gevallen? En toch komen er nog veel naar ons kalifaat. Zelfs gewone moslims uit Irak en Sham (de Levant) worden soldaten van Allah en sluiten zich bij ons aan. Ook veel mensen in de Sinaï en Algerije hebben de eed van trouw aan het kalifaat gezworen. Je moet de waarheid zoeken in de Koran en de soenna, dan pas weet je wie de waarheid volgt en wie de valsheid.

Mag ik je moeder vertellen dat je je naam van de lijst hebt geschrapt?

BOUTALLISS: Ja, zeg haar dat. Jij kent goed Arabisch, hè? Ik wil je een boek geven, maar je moet het wel helemaal lezen.

Oké.

***********

Een dag later neemt Abdelmalek Boutalliss zelf weer contact op met Montasser AlDe’emeh. Dat tweede, korte gesprek wordt meteen het allerlaatste.

Heb je je naam al van die lijst geschrapt?

BOUTALLISS: Nee, nooit verwijder ik mijn naam. Ik ga het sowieso doen. Als de opdracht komt, zal ik die martelaarsoperatie uitvoeren.

Je moeder zal er kapot van zijn.

BOUTALLISS: Dat is de jihad. Als ik op het pad van Allah wordt gedood, zal ik mijn moeder naar het paradijs leiden. Op voorwaarde dat ze moslima blijft en niet ongelovig wordt en alleen Allah aanbidt. Win-winsituatie, insjallah.

Een van de laatste foto's van Abdelmalek Boutalliss
Een van de laatste foto’s van Abdelmalek Boutalliss

Ben je de enige Belgische kandidaat op de lijst?

BOUTALLISS: Nee. Er is nog een jonge Waal van Tunesische afkomst. Ik denk dat er nog wel meer zijn, maar die ken ik niet.

Hoe is het leven in Irak?

BOUTALLISS: Mooi. We hebben vandaag een lekkere grote vis gegeten en broeders uitgenodigd. Die vis hebben we niet in de supermarkt gekocht, maar zelf gevangen.

Fijn

BOUTALLISS: En we hadden een hele zak dadels. Hier in Irak staat het vol met palmbomen en dadels. (stuurt meteen een foto)

Mag ik die foto delen?

Op die laatste vraag volgt geen antwoord meer. Een paar dagen later blaast Abdelmalek Boutalliss zich op in de Iraakse stad Haditha.

(Jan Lippens en Montasser AlDe’emeh)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content