Het is nu duidelijk: Charles Michel wil zichzelf opvolgen

Charles Michel en Olivier Chastel (beiden MR) op de persconferentie van 18 februari © Belga

Met zijn keuze voor het lijsttrekkerschap in Waals-Brabant, werpt Charles Michel zich op als dé verdediger van het gevoerde regeringsbeleid. Hij is meteen de eerste echte uitdager van Jan Jambon (N-VA). Hoewel Michel zich niet expliciet kandidaat-premier noemt, zegt hij dat hij ‘klaar is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen’.

‘De MR is bereid om haar verantwoordelijkheid op te nemen op alle niveaus.’ Nee, Charles Michel noemt zich niet expliciet kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar alles wijst erop dat de liberaal erop gebrand is om zijn verblijf in ‘de Zestien’ te verlengen.

De Franstalige liberalen van MR passen op die manier voor het surrealisme. In de wandelgangen van de Franstalige politiek circuleerde al weken het scenario waarbij Charles Michel de Europese lijst zou trekken. De jeune premier zou zo in heel Wallonië verkiesbaar zijn – altijd interessant voor een regeringsleider. Hier en daar lieten intimi van de premier uitschijnen dat een heruitgave van een regering onder zijn leiding moeilijk ging worden. Dan is een Europese uitweg de meest elegante – zeker wanneer we weten dat Michel wel oren heeft naar een internationale carrière.

Het separatisme is de Brexit tot de tiende macht.

Charles Michel (MR)

Maar dat plan zou tot een behoorlijk absurde situatie leiden, waarbij Michel als Europees Parlementslid niet langer ontslagnemend premier zou kunnen zijn. Knaplastig, zeker omdat de onderhandelingen voor een nieuwe regering aartsmoeilijk dreigen te worden.

Die piste is nu dus van tafel. Voorzitter Olivier Chastel verkast naar Europa, Michel trekt de Kamerlijst in ‘zijn’ Waals-Brabant.

Volgens Chastel gaat het om een ‘persoonlijke keuze’. ‘Ik heb daarom aan Charles Michel gevraagd of hij het interessant vond voor de MR om het voorzitterschap uit te oefenen tijdens de volgende maanden’, dixit Chastel.

‘Halftijdse premier’

De verschuiving is een primeur voor de moderne politieke geschiedenis van ons land. In België is het niet de gewoonte dat de eerste minister tegelijkertijd voorzitter is van zijn partij. Dit om het aura van ‘primus inter pares’ ten volle te benutten: de eerste minister als verzoener van de verschillende partijstandpunten in zijn regeringscoalitie.

Lopende zaken dreigt met een premier-partijvoorzitter honderd procent campagnetijd te worden.

Kristof Calvo (Groen)

Het is op dat punt dat oppositiepartij Ecolo hem al op de korrel nam. ‘Nu krijgen we een halftijdse premier’, verzuchtte co-voorzitter Zaki Khattabi op Twitter.

Ook Groen trekt fel van leer. ‘Dit is een vreemde move. Lopende zaken dreigt met een premier-partijvoorzitter honderd procent campagnetijd te worden, terwijl wij hopen dat de Kamer nog enkele belangrijke doorbraken kan realiseren’, zegt Kristof Calvo.

 Charles Michel (MR) samen met Didier Reynders, Olivier Chastel en Willy Borsus op de persconferentie van 18 februari.
Charles Michel (MR) samen met Didier Reynders, Olivier Chastel en Willy Borsus op de persconferentie van 18 februari.© Belga

Volgens Michel is zijn keuze er een van ‘de duidelijkheid’. Hij is de meest aangewezen persoon om de onderhandelingen te voeren voor een mogelijke volgende regeringscoalitie. ‘Het zou hypocriet zijn om te beweren dat er geen campagne bezig is’, zegt Michel. De liberaal vindt het dus niet meer dan logisch dat hij nu al opnieuw de touwtjes in handen neemt van zijn partij. ‘Ik ben één en ondeelbaar’, zei hij nog over zijn nieuwe dubbelrol als premier en partijvoorzitter.

Neus aan neus met Di Rupo

Tijdens de campagne schuift Michel drie speerpunten naar voren: stabiliteit, jobs en innovatie. ‘Met ons geen institutionele avonturen’, aldus Michel. ‘Het separatisme is de Brexit tot de tiende macht’, zegt hij met een sneer naar N-VA.

Op vlak van innovatie en vooruitgang herhaalde hij zijn engagement voor de ‘jonge generaties, specifiek in de klimaatkwestie’.

MR wordt zo trouwens de derde Franstalige partij die een nieuwe voorzitter krijgt op het moment dat de echte campagne nog moet losbarsten. Eerder gingen CDH en Ecolo de liberalen al voor, die respectievelijk Maxime Prévot en Jean-Marc Nollet als leider kregen. Die verschuivingen moeten ervoor zorgen dat de formaties op volle kracht naar de kiezer trekken.

In ieder geval zorgt de verhuis van Michel ervoor dat hij neus aan neus komt te staan met dat andere Waalse politiek zwaargewicht: Elio Di Rupo.

De PS-voorzitter gaf nog niet expliciet te kennen dat hij het land opnieuw wil bestieren, maar alles wijst erop dat hij na vijf jaar afwezigheid de macht wil heroveren. Daarvoor moet hij eerst nog een intern robbertje uitvechten met Paul Magnette, die ook zijn oog heeft laten vallen op het premierschap.

Michel komt eveneens tegenover Jan Jambon (N-VA) te staan, nog altijd de enige openlijke kandidaat-premier. De twee hadden binnen de regering-Michel een hartelijke relatie. Maar aan die goede verstandhouding zal de komende maanden (tijdelijk) een einde komen – voor zover die relatie nog op peil stond sinds de val van de regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content