Hervorming secundair onderwijs wordt uitgesteld tot 2019

Hilde Crevits © Belga Image

De Vlaamse regering stelt de start van de hervorming van het secundair onderwijs uit tot 1 september 2019, een jaar later dan afgesproken.

Scholen krijgen dus een extra jaar ter om de hervorming voor te bereiden, zo heeft de regering-Bourgeois vrijdag beslist.

Op dezelfde datum gaan ook de nieuwe eindtermen in en wordt het duaal leren volledig uitgerold.

Overleg

De vraag was al langer of de hervorming zou ingaan op 1 september 2018, zoals oorspronkelijk gepland, of dat er uitstel zou komen. Verschillende onderwijsverstrekkers, de Vlaamse Onderwijsraad en een aantal politieke partijen hadden daarom gevraagd.

Alvorens de regering de knoop zou doorhakken, werkte minister van Onderwijs Hilde Crevits(CD&V) nog een uitgebreide overlegronde af. Maar ook zij liet enkele weken geleden verstaan dat september 2018 voor haar ‘geen fetisj’ was.

De kogel is nu dus door de kerk. ‘Om een kwalitatieve opstart te garanderen heeft de Vlaamse regering vandaag na uitgebreid overleg met het onderwijsveld en verschillende adviezen beslist dat het schooljaar 2018-2019 een schakeljaar wordt voor de scholen om de modernisering voor te bereiden’, zegt minister Crevits.

‘Op 1 september 2019 gaat de modernisering dan definitief van start. De stok kan nu doorgegeven worden aan het onderwijsveld, scholen en onderwijsverstrekkers, die de kansen van de voorliggende modernisering volop kunnen grijpen om het best mogelijke onderwijsproject uit te tekenen voor hun leerlingen’.

Het ontwerpdecreet verhuist nu voor advies naar de Raad van State en moet nadien nog groen licht krijgen in het Vlaams parlement.

Eindtermen

Het was ook al langer duidelijk dat de hervorming van het secundair onderwijs aan de invoering van de nieuwe eindtermen én aan het duaal leren zou worden gekoppeld. Ook die twee vernieuwingen komen er dus pas in 2019. Met het duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar hun kennis op de werkvloer opdoen. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs.

Momenteel wordt het systeem uitgetest in 21 studierichtingen, waaraan 480 leerlingen deelnemen. Volgend schooljaar wordt dat uitgebreid naar 55 studierichtingen. Vanaf 1 september 2019 komt er een volwaardige uitrol, in het technisch, beroeps- en buitengewoon onderwijs. Op een latere datum zal het ook in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs worden ingevoerd.

Veranderd

Crevits leek de jongste weken nog als enige vast te houden aan de invoering van de langverwachte hervorming op 1 september 2018, maar ook voor haar is het al een tijd duidelijk dat die datum niet meer wenselijk is, zegt ze vrijdag. ‘Alles is veranderd toen we plots een akkoord hadden over de nieuwe eindtermen’, zegt ze. CD&V, N-VA en Open Vld sloten in oktober een akkoord over de sleutelcompetenties die in de termen moeten worden ingeschreven. ‘Tot dan moest ik de druk op de ketel houden’, zegt Crevits.

De eindtermen moeten nu wel nog worden uitgewerkt, door onder meer de onderwijskoepels en onderwijsexperts. Het Vlaams parlement moet ze dan finaal goedkeuren, mogelijk tegen de zomer van 2018. Daarna kunnen de scholen nieuwe handboeken en leerplannen beginnen maken.

Dat Crevits de hervorming met het oog op de campagne nog graag voor de verkiezingen zou ingevoerd hebben, wil ze niet gezegd hebben. ‘Als minister moet je de toekomst voorbereiden. In de loop van volgend jaar zal de hervorming zijn goedgekeurd in het parlement en kan ik ze ook “in de markt zetten”.’

Lees meer

Wat verandert er?

Hilde Crevits: ‘In de nieuwe onderwijshervorming benadrukken we de waarde van tso- en bso-opleidingen’

Partner Content