De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zullen normaal vanaf zondag 2 juni opnieuw stroom genereren. Dat staat op de transparantiewebsite van GDF Suez, moedermaatschappij van elektriciteitsmaatschappij Electrabel. "Afhankelijk van de vlotheid van de voorbereidingen, kan de datum eventueel nog verschuiven", preciseert men bij de elektriciteitsmaatschappij.

"Het geplande einde van de onbeschikbaarheid van beide reactoren is inderdaad vastgelegd op 2 juni", aldus Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. "Dat kan eventueel nog een dag vroeger of later worden."

Het is de eerste keer dat een concrete datum wordt vooropgesteld sinds het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) tien dagen geleden het licht op groen zette voor de heropstart van de reactoren Doel 3 en Tihange 2. Die lagen sinds vorige zomer stil, nadat er scheurtjes waren ontdekt in de reactorkuipen. Electrabel liet na het groen licht weten de voorbereidende werkzaamheden voor de heropstart, die twee tot drie weken in beslag nemen, onmiddellijk aan te vatten.

Aandeel kernenergie in Belgische elektriciteit: 54 procent

Doel 3 heeft een vermogen van 1.006 megawatt (MW); bij Tihange 2 is dat 1.008 MW. De beide reactoren zijn goed voor ruim een derde van het totale vermogen (bijna 6.000 MW) van de zeven kernreactoren (vier in Doel en drie in Tihange) die Electrabel in België uitbaat.

Eind vorige week meldde de federale energieregulator CREG dat het aandeel kernenergie in de totale geproduceerde elektriciteit in België vorig jaar 54 procent bedroeg. In 2011 was dat nog 57 procent. De daling was net het gevolg van de sluiting van de reactoren Doel 3 en Tihange 2, aldus de CREG. (Belga/SD)

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zullen normaal vanaf zondag 2 juni opnieuw stroom genereren. Dat staat op de transparantiewebsite van GDF Suez, moedermaatschappij van elektriciteitsmaatschappij Electrabel. "Afhankelijk van de vlotheid van de voorbereidingen, kan de datum eventueel nog verschuiven", preciseert men bij de elektriciteitsmaatschappij."Het geplande einde van de onbeschikbaarheid van beide reactoren is inderdaad vastgelegd op 2 juni", aldus Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. "Dat kan eventueel nog een dag vroeger of later worden." Het is de eerste keer dat een concrete datum wordt vooropgesteld sinds het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) tien dagen geleden het licht op groen zette voor de heropstart van de reactoren Doel 3 en Tihange 2. Die lagen sinds vorige zomer stil, nadat er scheurtjes waren ontdekt in de reactorkuipen. Electrabel liet na het groen licht weten de voorbereidende werkzaamheden voor de heropstart, die twee tot drie weken in beslag nemen, onmiddellijk aan te vatten.Aandeel kernenergie in Belgische elektriciteit: 54 procentDoel 3 heeft een vermogen van 1.006 megawatt (MW); bij Tihange 2 is dat 1.008 MW. De beide reactoren zijn goed voor ruim een derde van het totale vermogen (bijna 6.000 MW) van de zeven kernreactoren (vier in Doel en drie in Tihange) die Electrabel in België uitbaat. Eind vorige week meldde de federale energieregulator CREG dat het aandeel kernenergie in de totale geproduceerde elektriciteit in België vorig jaar 54 procent bedroeg. In 2011 was dat nog 57 procent. De daling was net het gevolg van de sluiting van de reactoren Doel 3 en Tihange 2, aldus de CREG. (Belga/SD)