Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Huiszoekingen rond 3 uur gestopt

De huiszoekingen rond de Driesstraat in Vorst zijn volgens de RTBf rond 3 uur gestopt. De buurt is weer helemaal open voor de bewoners, meldt Belga, op basis van de RTBf.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Huiszoekingen: perimeter verkleind

De huiszoekingen in de Neerstalseteenweg, tussen de Waterstraat en de Korporaal Trésigniesstraat, zijn nog altijd aan de gang. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. De veiligheidsperimeter is verkleind, waardoor opnieuw verkeer mogelijk is op het Sint-Denijsplein. Enkel de toegang vanaf de Brusselsesteenweg is nog steeds geblokkeerd.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Huiszoekingen gaan nog altijd door

De huiszoekingen in de buurt van de Driesstraat in Vorst gaan nog altijd door en zullen mogelijkerwijs de hele nacht doorgaan. Dat meldt de VRT. Voor bewoners is opvang voorzien.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Parket: gedode verdachte had kalasjnikov

Het federaal parket zal pas woensdag om 10u30 nadere uitleg geven, maar in afwachting wordt een mededeling verspreid.

De gedode verdachte was gewapend met een kalasjnikov. Wie die verdachte is, is nog niet duidelijk.

Hier is de volledige mededeling van parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt:

"In het kader van het onderzoek van het federaal parket betreffende de aanslagen in Parijs werd er omstreeks 15.00 uur een huiszoeking uitgevoerd in een appartement in de Driesstraat in Vorst. Tijdens deze huiszoeking werd onmiddellijk het vuur geopend op de politie door één of meerdere personen vanaf het moment dat de deur van het appartement werd geopend. In totaal werden vier politie mensen lichtgewond, drie bij de aanvang van de huiszoeking, waaronder een Franse politievrouw, een vierde nadien bij één van de daaropvolgende schietincidenten. Tijdens de inval van de speciale eenheden, omstreeks 18.15 uur, werd een verdachte gedood. Hij was in het bezit een kalasjnikov. Deze persoon dient nog geïdentificeerd te worden. Het onderzoek loopt dag en nacht verder. In het belang van het onderzoek is voor het moment niet mogelijk verdere details te geven."

(Belga)

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel roept woensdag Nationale Veiligheidsraad samen

In een korte verklaring sprak Charles Michel (MR) zijn steun uit aan de veiligheidsdiensten en bedankte hij de burgers van Vorst voor hun koelbloedigheid. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nieuwe huiszoekingen in Vorst aan de gang

Er vinden nieuwe huiszoekingen plaats in de Chaussée de Neerstalle in Vorst, bevestigt de politie aan persagentschap Belga.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'We hebben geluk gehad, dit had een drama kunnen zijn'

Vier agenten raakten gewond, bevestigt premier Michel op de persconferentie. Volgens minister Jambon hebben twee politiemensen het ziekenhuis alweer verlaten, twee anderen zijn nog in shock maar ook slechts lichtgewond. 'We hebben geluk gehad, dit had een drama kunnen zijn', aldus Michel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: schoten tijdens live van VTM

Terwijl VTM-journalist Nathalie Dyck klaarstond om live verslag uit te brengen van de schietpartij in Vorst, werden zij en de cameraman plots opgeschrikt door schoten. 'Ze zijn aan het schieten!'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Perimeter nog altijd van kracht'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel legt na 21 uur verklaring af

Premier Charles Michel zal na 21 uur nog een verklaring afleggen, samen met ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie. De Nationale Veiligheidsraad komt voorlopig niet samen. Michel, Jambon en Geens zitten op dit moment samen om de situatie te bespreken. Politie en parket zijn immers nog volop bezig.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Deel bewoners kan terug naar huis

Sommige bewoners kunnen terugkeren naar hun huis, bevestigt de politie. De kinderen die tijdens de politieoperatie in hun scholen en crèches moesten blijven, werden eerder al opgehaald door hun ouders. De politie hield daarbij een oogje in het zeil. De ouders wachtten hun kinderen op in de Britse Tweedelegerlaan, op een kruispunt enkele straten verder van de plaats waar de schietpartij tijdens de huiszoeking plaatsvond. Daarvoor werden ze opgevangen in een zaal van het college in de Sint-Denijsstraat. Politieagenten begeleidden de kinderen tot bij hun ouders.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verdachte is gedood, bevestigt federaal parket

Bij de inval in de woning in de Driesstraat is één verdachte omgekomen, dat bevestigt het federaal parket. Een of twee andere verdachten zijn mogelijk nog op de vlucht, maar daarover bestaat geen duidelijkheid. De politieoperatie is nog steeds aan de gang, aldus het federaal parket.

'Het huis in de Driesstraat is doorzocht en daarbij is één lijk aangetroffen', zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. 'Over de identiteit van die persoon kunnen we nog niets zeggen. Het gaat alvast niet om Salah Abdeslam'.

Het federaal parket verwacht in de loop van de avond een persconferentie te kunnen organiseren om meer uitleg te geven, maar het juiste uur daarvan staat nog niet vast.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Alle crèches en scholen ontruimd

Na het personeel en de kinderen van de crèche 'Les petits Matelots' in de Stationsstraat in Vorst, zijn nu ook de aanwezigen van de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat en de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat op hun beurt zonet geëvacueerd. Dat bevestigt een politiebron.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Eén verdachte 'geneutraliseerd'

Dat bevestigt een politiebron ter plaatse aan persagentschap Belga. Of dat ook betekent dat de verdachte dood is, is niet bevestigd. Er zouden nog twee verdachten voortvluchtig zijn.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ordediensten bestormen woning in Driesstraat'

Volgens journalisten ter plaatse is de politie omstreeks 18.15 uur begonnen met de bestorming van een woning in de Driesstraat in Vorst. Er worden knallen en schoten gehoord en er zijn onbevestigde berichten dat één verdachte al uitgeschakeld is. Ook is sprake van een vierde gewonde agent.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Geluid van granaten'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Opnieuw knallen gehoord

Omstreeks 18.30 uur waren opnieuw schoten te horen in de omgeving van de Driesstraat. Het is niet onmiddellijk duidelijk van wie of wat de schoten afkomstig waren.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overzicht: wat we weten

- De grootscheepse klopjacht in Vorst is het gevolg van een schietpartij vanmiddag. Tijdens een huiszoeking in het kader van het onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs, waarbij nochtans geen zwaar verzet werd verwacht, werden agenten door de voordeur beschoten. Drie van hen raakten gewond.

- Er zijn onbevestigde berichten dat twee verdachten zich schuilhouden of -hielden in een appartement en dat één verdachte is uitgeschakeld. Volgens een Franse politiebron is de operatie alvast niet gericht tegen de voorvluchtige terrorist Salah Abdeslam.

- In de omgeving van de Driesstraat, waar de huiszoeking plaatsvond, staan verschillende agenten opgesteld. De politie houdt kijklustigen op afstand.

- Bij de politieactie werden er twee scholen en twee crèches afgezet. De ouders van de kinderen zijn opgevangen in de Sint-Denijsstraat, waar de gemeente zich vestigt. Het gaat om de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat, de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat en de crèche 'les Petits Matelots' in de Stationsstraat. Die laatste créche is inmiddels ontruimd, personeel en kinderen zijn geëvacueerd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Kinderen worden bezig gehouden op school, mogelijk maaltijden geleverd'

Bij de politieactie in Vorst werden er twee scholen en twee crèches afgezet. 'Er is op geen enkel moment paniek geweest bij de kinderen', zegt gemeentesecretaris van Vorst, Betty Moens. 'Het personeel is zeer professioneel met de situatie omgegaan en de kinderen worden bezig gehouden'.

Hoe lang de kinderen nog in de school moeten blijven is niet duidelijk. 'Indien het nodig zou zijn kunnen we maaltijden leveren, maar we hopen dat het niet zo lang meer duurt.'

De ouders van de kinderen worden momenteel opgevangen in de Sint-Denijsstraat waar de gemeente zich vestigt.

Het gaat om de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat, de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat en de crèche 'les Petits Matelots' in de Stationsstraat.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Operatie is niet gericht tegen Salah Abdeslam'

De politie-operatie in Vorst is niet gericht tegen de voortvluchtige Salah Abdeslam, de sleutelverdachte van de aanslagen van november vorig jaar in Parijs. Volgens een bron bij de Franse politie zijn de Belgische en Franse agenten op zoek naar mensen uit de entourage van de personen die in België in verdenking gesteld zijn van banden met de Parijse aanslagen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Berichten over arrestatie niet bevestigd

Enkele media melden dat er een verdachte zou zijn opgepakt, maar het federaal parket kan dat voorlopig niet bevestigen. Ook over het aantal verdachten dat bij de schietpartij zou betrokken zijn en het aantal gewonde politieagenten kan het federaal parket voorlopig geen commentaar geven.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Pauze voor politie

VTM Nieuws meldt dat politie zich op dit moment even lijkt te hebben teruggetrokken. Volgens de verslaggeefster hangt de politiehelikopter ook niet meer precies boven de wijk waar een halfuur geleden nog geschoten werd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Daar zijn de poezen weer (bis)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Daar zijn de poezen weer?

Op Twitter begint naar aanleiding van de 'lockdown' in Vorst de hashtag #forestlockdown te circuleren, met foto's van katten maar ook met andere dieren. Tijdens de antiterreuracties in november, begonnen Belgen ook spontaan kattenfoto's te tweeten. Het leverde internationale lof op.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Politiehelikopter boven Vorst

Na de schietpartij tijdens een huiszoeking in Vorst hangt een politiehelikopter boven de Brusselse gemeente. In de omgeving van de Driesstraat, waar de huiszoeking plaatsvond, staan verschillende agenten opgesteld.

De politie houdt kijklustigen op afstand. Enkele agenten dragen machinegeweren. Verschillende journalisten en fotografen zijn eveneens ter plaatse. Rond 16.30 uur waren enkele schoten hoorbaar, zo stelde Belga ter plaatse vast. Rond 17.30 lijkt niet veel te gebeuren.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Audi Brussels vraagt de werknemers binnen te blijven

Audi Brussels heeft naar aanleiding van de schietpartij in Vorst de werknemers van de autofabriek in Vorst afgeraden het gebouw te verlaten. Dat meldt woordvoerder Andreas Cremer.

"Bezoekers kunnen nog steeds onze gebouwen niet verlaten omdat alle aanpalende straten geblokkeerd zijn", aldus de woordvoerder.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Twee daders in appartement

Twee daders verschansen zich vermoedelijk in een appartement, bevestigt Marc-Jean Ghyssels, de burgemeester van Vorst. Dat melden verschillende bronnen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Schietpartij is ook in buitenland hoofdnieuws

De schietpartij in Vorst is ook het belangrijkste nieuws op de website van BBC World News.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Premier Michel: "Niet uitgesloten dat Nationale Veiligheidsraad samenkomt"

Premier Charles Michel heeft nog niet beslist of de Nationale Veiligheidsraad zal worden samengeroepen naar aanleiding van de antiterreuractie en de schietpartij dinsdag in Vorst. De premier volgt de situatie samen met de bevoegde ministers op de voet.

Samen met ministers Jan Jambon en Koen Geens van Binnenlandse Zaken en Justitie volgt premier Charles Michel de acties op het terrein "van heel nabij" op en staat hij in contact met de veiligheidsdiensten, zo bevestigt men in de Wetstraat 16.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jambon: Ook Franse agenten betrokken bij antiterreuractie

Het antiterreurteam dat dinsdag beschoten werd in Vorst was een gemengd Belgisch-Frans team. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De gewonde agenten zouden wel allemaal Belgen zijn, al is dat voorlopig niet definitief bevestigd.

Het team dat dinsdag ter plaatse ging, was een Frans-Belgisch joint investigation team. Sinds de aanslagen in Parijs worden dergelijke teams wel vaker ingezet. Om hoeveel Fransen het precies gaat, kan men bij Jambon niet kwijt. Ook over de rest van de operatie wil het kabinet niet verder in detail treden. Voor verdere communicatie verwijst men door naar het federaal parket. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wat weten we over de schietpartij?

De schietpartij brak uit tijdens een huiszoeking in het kader van het Belgische luik van het onderzoek rond de aanslagen in Parijs. Ook de Franse politie is ter plaatse. Eén verdachte is op de vlucht: de Franstalige krant maakt melding van een tweede schutter, maar dat werd niet bevestigd.

Toen de agenten tijdens een huiszoeking het huis wilden betreden werden ze beschoten aan de deur. Rond 15u20 volgde een tweede schietpartij. rond 16u45 werden opnieuw schoten gehoord, zo meldt VTM nieuws.

Enkele scholen en crèches zijn afgezet en de buurt is afgesloten. Lees hier meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Scholen en crèches afgezet

In Vorst zijn na de schietpartij verschillende scholen en crèches afgezet. De kinderen zijn er afgeschermd en in veiligheid, zo zegt burgemeester Marc-Jean Ghyssels. De huiszoekingen vonden plaats in het kader van de aanslagen in Parijs .

Volgens de burgemeester moeten de maatregelen niet tot ongerustheid leiden. De gebouwen zijn gesloten en bewaakt door de politie. De ouders van de kinderen wachten momenteel in een zaal van het college in de Sint-Denijsstraat.