Live Herlees: Grote klopjacht na schietpartij in Vorst, één verdachte gedood

15/03/16 om 16:59 - Bijgewerkt op 16/03/16 om 04:57

In de Brusselse gemeente Vorst zijn vier agenten lichtgewond geraakt tijdens een schietpartij. De huiszoekingen werden rond half 3 deze nacht afgerond.

Herlees: Grote klopjacht na schietpartij in Vorst, één verdachte gedood

© Belga Image

 • Rudi Rotthier

  Huiszoekingen rond 3 uur gestopt

  De huiszoekingen rond de Driesstraat in Vorst zijn volgens de RTBf rond 3 uur gestopt. De buurt is weer helemaal open voor de bewoners, meldt Belga, op basis van de RTBf.

 • Rudi Rotthier

  Huiszoekingen: perimeter verkleind

  De huiszoekingen in de Neerstalseteenweg, tussen de Waterstraat en de Korporaal Trésigniesstraat, zijn nog altijd aan de gang. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. De veiligheidsperimeter is verkleind, waardoor opnieuw verkeer mogelijk is op het Sint-Denijsplein. Enkel de toegang vanaf de Brusselsesteenweg is nog steeds geblokkeerd.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Huiszoekingen gaan nog altijd door

  De huiszoekingen in de buurt van de Driesstraat in Vorst gaan nog altijd door en zullen mogelijkerwijs de hele nacht doorgaan. Dat meldt de VRT. Voor bewoners is opvang voorzien.

 • Rudi Rotthier

  Parket: gedode verdachte had kalasjnikov

  Het federaal parket zal pas woensdag om 10u30 nadere uitleg geven, maar in afwachting wordt een mededeling verspreid.

  De gedode verdachte was gewapend met een kalasjnikov. Wie die verdachte is, is nog niet duidelijk.

  Hier is de volledige mededeling van parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt:

  "In het kader van het onderzoek van het federaal parket betreffende de aanslagen in Parijs werd er omstreeks 15.00 uur een huiszoeking uitgevoerd in een appartement in de Driesstraat in Vorst. Tijdens deze huiszoeking werd onmiddellijk het vuur geopend op de politie door één of meerdere personen vanaf het moment dat de deur van het appartement werd geopend. In totaal werden vier politie mensen lichtgewond, drie bij de aanvang van de huiszoeking, waaronder een Franse politievrouw, een vierde nadien bij één van de daaropvolgende schietincidenten. Tijdens de inval van de speciale eenheden, omstreeks 18.15 uur, werd een verdachte gedood. Hij was in het bezit een kalasjnikov. Deze persoon dient nog geïdentificeerd te worden. Het onderzoek loopt dag en nacht verder. In het belang van het onderzoek is voor het moment niet mogelijk verdere details te geven."

  (Belga)

  Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het parket

  Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het parket © BELGA

 • Kevin Van der Auwera

  Premier Michel roept woensdag Nationale Veiligheidsraad samen

  In een korte verklaring sprak Charles Michel (MR) zijn steun uit aan de veiligheidsdiensten en bedankte hij de burgers van Vorst voor hun koelbloedigheid. Lees meer.

 • Kevin Van der Auwera

  Nieuwe huiszoekingen in Vorst aan de gang

  Er vinden nieuwe huiszoekingen plaats in de Chaussée de Neerstalle in Vorst, bevestigt de politie aan persagentschap Belga.

 • Kevin Van der Auwera

  'We hebben geluk gehad, dit had een drama kunnen zijn'

  Vier agenten raakten gewond, bevestigt premier Michel op de persconferentie. Volgens minister Jambon hebben twee politiemensen het ziekenhuis alweer verlaten, twee anderen zijn nog in shock maar ook slechts lichtgewond. 'We hebben geluk gehad, dit had een drama kunnen zijn', aldus Michel.

 • Kevin Van der Auwera

  Video: schoten tijdens live van VTM

  Terwijl VTM-journalist Nathalie Dyck klaarstond om live verslag uit te brengen van de schietpartij in Vorst, werden zij en de cameraman plots opgeschrikt door schoten. 'Ze zijn aan het schieten!'

 • Kevin Van der Auwera

  Premier Michel legt na 21 uur verklaring af

  Premier Charles Michel zal na 21 uur nog een verklaring afleggen, samen met ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie. De Nationale Veiligheidsraad komt voorlopig niet samen. Michel, Jambon en Geens zitten op dit moment samen om de situatie te bespreken. Politie en parket zijn immers nog volop bezig.

 • Kevin Van der Auwera

  Deel bewoners kan terug naar huis

  Sommige bewoners kunnen terugkeren naar hun huis, bevestigt de politie. De kinderen die tijdens de politieoperatie in hun scholen en crèches moesten blijven, werden eerder al opgehaald door hun ouders. De politie hield daarbij een oogje in het zeil. De ouders wachtten hun kinderen op in de Britse Tweedelegerlaan, op een kruispunt enkele straten verder van de plaats waar de schietpartij tijdens de huiszoeking plaatsvond. Daarvoor werden ze opgevangen in een zaal van het college in de Sint-Denijsstraat. Politieagenten begeleidden de kinderen tot bij hun ouders.

 • Kevin Van der Auwera

  Verdachte is gedood, bevestigt federaal parket

  Bij de inval in de woning in de Driesstraat is één verdachte omgekomen, dat bevestigt het federaal parket. Een of twee andere verdachten zijn mogelijk nog op de vlucht, maar daarover bestaat geen duidelijkheid. De politieoperatie is nog steeds aan de gang, aldus het federaal parket.

  'Het huis in de Driesstraat is doorzocht en daarbij is één lijk aangetroffen', zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. 'Over de identiteit van die persoon kunnen we nog niets zeggen. Het gaat alvast niet om Salah Abdeslam'.

  Het federaal parket verwacht in de loop van de avond een persconferentie te kunnen organiseren om meer uitleg te geven, maar het juiste uur daarvan staat nog niet vast.

 • Kevin Van der Auwera

  Alle crèches en scholen ontruimd

  Na het personeel en de kinderen van de crèche 'Les petits Matelots' in de Stationsstraat in Vorst, zijn nu ook de aanwezigen van de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat en de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat op hun beurt zonet geëvacueerd. Dat bevestigt een politiebron.

 • Kevin Van der Auwera

  Eén verdachte 'geneutraliseerd'

  Dat bevestigt een politiebron ter plaatse aan persagentschap Belga. Of dat ook betekent dat de verdachte dood is, is niet bevestigd. Er zouden nog twee verdachten voortvluchtig zijn.

 • Kevin Van der Auwera

  'Ordediensten bestormen woning in Driesstraat'

  Volgens journalisten ter plaatse is de politie omstreeks 18.15 uur begonnen met de bestorming van een woning in de Driesstraat in Vorst. Er worden knallen en schoten gehoord en er zijn onbevestigde berichten dat één verdachte al uitgeschakeld is. Ook is sprake van een vierde gewonde agent.

 • Kevin Van der Auwera

  'Geluid van granaten'

 • Kevin Van der Auwera

  Overzicht: wat we weten

  - De grootscheepse klopjacht in Vorst is het gevolg van een schietpartij vanmiddag. Tijdens een huiszoeking in het kader van het onderzoek naar de aanslagen van november in Parijs, waarbij nochtans geen zwaar verzet werd verwacht, werden agenten door de voordeur beschoten. Drie van hen raakten gewond.

  - Er zijn onbevestigde berichten dat twee verdachten zich schuilhouden of -hielden in een appartement en dat één verdachte is uitgeschakeld. Volgens een Franse politiebron is de operatie alvast niet gericht tegen de voorvluchtige terrorist Salah Abdeslam.

  - In de omgeving van de Driesstraat, waar de huiszoeking plaatsvond, staan verschillende agenten opgesteld. De politie houdt kijklustigen op afstand.

  - Bij de politieactie werden er twee scholen en twee crèches afgezet. De ouders van de kinderen zijn opgevangen in de Sint-Denijsstraat, waar de gemeente zich vestigt. Het gaat om de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat, de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat en de crèche 'les Petits Matelots' in de Stationsstraat. Die laatste créche is inmiddels ontruimd, personeel en kinderen zijn geëvacueerd.

 • Kevin Van der Auwera

  'Kinderen worden bezig gehouden op school, mogelijk maaltijden geleverd'

  Bij de politieactie in Vorst werden er twee scholen en twee crèches afgezet. 'Er is op geen enkel moment paniek geweest bij de kinderen', zegt gemeentesecretaris van Vorst, Betty Moens. 'Het personeel is zeer professioneel met de situatie omgegaan en de kinderen worden bezig gehouden'.

  Hoe lang de kinderen nog in de school moeten blijven is niet duidelijk. 'Indien het nodig zou zijn kunnen we maaltijden leveren, maar we hopen dat het niet zo lang meer duurt.'

  De ouders van de kinderen worden momenteel opgevangen in de Sint-Denijsstraat waar de gemeente zich vestigt.

  Het gaat om de Franstalige school 'La Cordée' en de crèche 'Le Dries' in de Driesstraat, de Nederlandstalige school 'De Wereldbrug' in de Hallestraat en de crèche 'les Petits Matelots' in de Stationsstraat.

 • Kevin Van der Auwera

  'Operatie is niet gericht tegen Salah Abdeslam'

  De politie-operatie in Vorst is niet gericht tegen de voortvluchtige Salah Abdeslam, de sleutelverdachte van de aanslagen van november vorig jaar in Parijs. Volgens een bron bij de Franse politie zijn de Belgische en Franse agenten op zoek naar mensen uit de entourage van de personen die in België in verdenking gesteld zijn van banden met de Parijse aanslagen.

Onze partners