Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Eurosceptici worden sterker, maar overrompeling blijft uit

Her en der werd verwacht dat een golf van populistische en eurosceptische partijen zondag het Europees Parlement zou overspoelen. Met Matteo Salvini en Marine Le Pen hebben enkele kopstukken hun nationale kiesstrijd gewonnen, maar dat lijkt onvoldoende om de machtsverhoudingen in het Europees Parlement danig door elkaar te schudden.

Volgens de laatste prognose zou de Lega van Salvini in Italië 30 procent van de stemmen hebben gehaald. In Frankrijk won Le Pen met 24 procent. Met dank aan vooral Salvini zou de uiterst rechtse fractie ENF van 37 naar 58 zetels in het Europese halfrond. In landen als Nederland, Duitsland, Denemarken en Finland deden partijen uit die fractie het echter minder goed dan verwacht.

Dankzij de ruime zege van de Britse eurofoob Nigel Farage maakt ook de EFDD-fractie een sprong voorwaarts: van 41 naar 56 zetels. EFDD is echter een zeer bonte fractie, waarin ook de Italiaanse Vijfsterrenbeweging een aanzienlijk aantal zetels vertegenwoordigt. De ECR-fractie van de Britse Tories en de Poolse PiS, die zich eurorealistisch noemen, boeken dan weer verlies. Ze vallen terug van 76 naar 58 zetels.

Samen zouden de drie fracties aan de rechterzijde van het halfrond goed zijn voor 172 van de 751 zetels. De voorbije vijf jaar bezetten die drie formaties samen 154 zetels. Overigens verliest de uiterst linkse GUE aan de andere kant van het politieke spectrum. Zij zouden terugvallen van 52 naar 39 zetels.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Partij Geert Wilders verdwijnt uit het Europees Parlement

De rechtspopulistische Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders verdwijnt uit het Europees Parlement. Bij de vorige Europese verkiezingen in Nederland had de partij nog vier zetels.

De score voor de PVV komt uit de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van het Nederlandse persagentschap ANP. Ook de linkse SP verdwijnt uit het Europees halfrond - de partij heeft nu nog twee zitjes.

De sociaaldemocratische PvdA is met 6 (van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement) als grootste partij uit de bus gekomen. De liberale VVD volgt met 4 zetels, net als het christendemocratische CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50PLUS en Partij voor de Dieren 1.

De PvdA leek donderdag al afgetekend de grootste, maar ziet onder aanvoering van Frans Timmermans het zeteltal zelfs verdubbelen. Dat is goed nieuws voor de tweede man van de Europese Commissie, die nu eerste man wil worden.

De PVV hoopte met populaire bondgenoten als de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini na de verkiezingen in Brussel meer gewicht in de schaal te kunnen leggen. Maar de partij van Geert Wilders, tot dusver juist een van de steunpilaren van deze politieke familie, verdwijnt uit het Europees Parlement.

Waar de PVV afdruipt, mag nieuwkomer Forum voor Democratie meteen drie mensen naar Brussel afvaardigen.

De officiële uitslag in Nederland wordt op 4 juni gepubliceerd.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

PS blijft de grootste in Wallonië, maar winst is voor Ecolo en PVDA

In het Waals Parlement blijft de PS de grootste partij, ondanks verlies van zeven zetels. De MR verliest vijf zetels, maar blijft de tweede partij. Ook het CDH verliest drie zetels. Ecolo en PVDA krijgen er elk acht zetels bij.

PS behaalt ruim 26%, goed voor 23 zetels. MR haalt met 21,4% nog 20 zetels. Ecolo wordt de derde patij, met 14,4% van de stemmen, goed voor twaalf zetels. Het CDH haalt nog tien zetels, evenveel als PVDA.

PS-voorzitter Elio Di Rupo kondigde al aan dat hij vanaf woensdag het initatief wil nemen om een nieuwe Waalse regering te vormen.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

CD&V grootste partij in West-Vlaanderen, maar Vlaams Belang is grootste winnaar

N-VA is op Vlaams niveau niet langer de grootste partij in West-Vlaanderen. De partij zakt 10 procentpunten naar 19,7 procent en valt terug naar plaats 3. CD&V wordt met 23,5 procent de grootste partij. Vlaams Belang is de grootste winnaar. De partij klimt ruim 15 procent en komt uit op 20,2 procent.

N-VA met lijsttrekker Bert Maertens krijgt dus een forse tik in de kustprovincie. In 2014 haalde de N-VA nog bijna 30 procent in West-Vlaanderen, nu blijft de partij nipt steken onder de 20 procent. In zetels zakt de partij van 7 naar 5.

Net als in de rest van Vlaanderen is de grootste winst voor Vlaams Belang. De partij met lijsttrekker Stefaan Sintobin maakt een hink-stap-sprong van 5 procent naar 20,2 procent. De partij krijgt er in één klap 4 zetels bij en komt uit op 5 zetels.

En hoewel CD&V-boegbeeld Hilde Crevits een persoonlijke monsterscore van 130.912 voorkeurstemmen haalde (nummer twee Bart Tommelein volgt op plaats twee met 35,265 voorkeurstemmen) laten de Vlaamse christendemocraten een licht verlies optekenen. De partij verliest 1,86 procent en komt uit op 23,47 procent. De partij verliest daarmee 1 zetel.

Ook SP.A verliest een zetel. De partij zakt van 16,27 naar 12,18 procent, een verlies van 4,09 procentpunt.

Groen en Open VLD blijven allebei status quo. De Vlaamse groenen behouden 1 zetel, die gaat naar nieuwkomer Jeremie Vaneeckhout. En Open VLD behoudt haar drie zetels. In procenten zakt de partij lichtjes van 13,06 procent naar 12,34 procent.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Groenen en PTB-PVDA grote winnaars in Brussel, traditionele partijen krijgen klappen

In Brussel beschikt de uittredende meerderheid aan Nederlandstalige kant - Open VLD, SP.A en CD&V - niet meer over een meerderheid nadat Open VLD twee en CD&V één zetel moesten inleveren. De grootste fractie wordt Groen met vier zetels (+1), gevolgd door drie fracties met drie zetels - N-VA (-), one.brussels-SP.A (-) en Open VLD (-2)- , en drie eenmansfracties - Vlaams Belang (-), PVDA (+1) en Agora (+1). Zo blijkt uit de volledige uitslag.

Groen en Vlaams Belang zijn aan Nederlandstalige kant de grote winnaars van de verkiezingen. Groen gaat er 2,72 procent op vooruit tot 20,61 procent, wat één zetel winst oplevert. Vlaams Belang groeit 2,74 procent tot 8,34 procent en wordt de vijfde fractie. Lichte winst is er ook voor N-VA dat de tweede fractie wordt met 17,97 procent (+0,97).

De traditionele partijen laten alle pluimen liggen met Open VLD als grootste verliezer: 15,79 procent of 10,91 procent minder, goed voor een verlies van twee zetels. De nieuwe naam one.brussels-SP.A heeft niet echt aangeslagen want het team van minister Pascal Smet verliest 5,51 procent en strandt op 15,06 procent, zonder zetelverlies. CD&V wordt de zesde fractie met een score van 7,47 procent, een verlies van een kleine vier procent.

Verrassend haalt Agora de kiesdrempel erg nipt: 5,18 procent. PVDA doet zijn intrede aan Nederlandstalige kant zijn intrede met een score van 4,32 procent, dankzij de lijstverbinding met DIERANIMAL NL.

Aan Franstalige kant winnen zowel Ecolo als PTB 9 procent, goed voor respectievelijk 7 en 6 bijkomende zetels. Ecolo moet met 19,12 procent enkel de PS laten voorgaan die 22,03 procent haalde (-4,56) en vier zetels moest inleveren. Maar de Franstalige socialisten behouden nog 17 zetels, twee meer dan Ecolo. Derde partij is MR met 23,04 procent (-6,17) en 13 zetels (-5). DéFI blijft met 13,81 procent, een verlies van een procent en twee zetels, nipt groter dan PTB dat 9,61 procent groeide tot 13,47 procent. Dat was goed voor een sprong van 4 naar 10 zetels, evenveel als DéFI.

CDH tekende aan Franstalige kant het grootste verlies op (-6,17%) en houdt nog 7,58 procent en 6 zetels (-3) over. Tesnlotte haalde DierAnimal dankzij de lijstverbinding met PTB ook één zetel binnen, ondanks een score van 1,32 procent.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Brexit Party grote winnaar in Verenigd Koninkrijk

De nieuwe EU-kritische Brexit Party wordt de duidelijke winnaar van de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Met bijna drie kwart van de kiesdistricten geteld, is de partij van Nigel Farage op weg naar een score van 31,7 procent. De twee traditionele partijen, Labour en de Conservatives, krijgen rake klappen. De nog niet gerealiseerde Britse uittrede uit de Europese Unie stond centraal in de verkiezingsstrijd.

De stemming lijkt nogmaals de grote verdeeldheid binnen het Verenigd Koninkrijk over de aangekondigde brexit aan te tonen. Want ook de pro-Europese LibDems doen het erg goed. Met 20,5 procent van de stemmen, komen zij uit op de tweede plaats.

De twee traditionele partijen worden afgestraft. Labour moet het met 13,6 procent stellen. De Tories van de afscheidnemende eerste minister Theresa May halen slechts 9,2 procent, en moeten zelfs nog de groenen (12 procent) laten voorgaan.

Tekenend voor het slechte resultaat van Labour en van de Conservative Party, is dat de beide partijleiders er niet in slaagden om in eigen kiesomschrijving de meeste stemmen binnen te halen. BBC News vermeldt dat Labour in Islington, het district van Jeremy Corbyn, de LibDems heeft moeten laten voorgaan. In Windsor & Maidenhead, het district van Theresa May, worden de Tories pas derde, na de Brexit Party en LibDems.

De Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk vonden donderdag plaats, één dag voordat Theresa May aankondigde dat ze zou opstappen als partijleider en eerste minister.

De definitieve resultaten worden pas in de loop van maandag verwacht.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

De Wever met kop en schouders stemmenkampioen in Vlaanderen

De Wever is dus veruit de stemmenkampioen in Vlaanderen. Met 242.386 voorkeurstemmen doet hij het ook een stuk beter dat Liesbeth Homans in 2014. Zij haalde toen 112.557 voorkeurstemmen.

Na De Wever volgen dus Filip Dewinter (93.751) en Hilde Crevits (93.088) op ruime afstand. Open VLD-lijsttrekker Bart Somers staat op vier met 52.885 voorkeurstemmen, Groen-voorzitster Meyrem Almaci op vijf met 50.848. De top-tien wordt vervolledigd door Ben Weyts (50.447), Guy D'Haeseleer (40.521), Liesbeth Homans (40.480), Steven Vandeput (39.797) en Koen Van den Heuvel (36.825).

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Socialisten blijven grootste familie in de Kamer

PS en SP.A vormen in de Kamer de grootste politieke familie. Ze komen samen uit op 29 zetels en laten daarmee de liberalen van MR en Open VLD achter zich, die 26 zetels halen. Dat blijkt zondagnacht uit de voorlopige resultaten van de verkiezingen.

Het zag er lange tijd naar uit dat socialisten en liberalen op gelijke hoogte zouden uitkomen. PS wist het verlies van 5 zetels naarmate de uren vorderden echter terug te dringen tot 3 zetels, waardoor de Franstalige socialisten alsnog op 20 zetels afklokken, terwijl de MR onderweg nog een zetel kwijtspeelde en op 14 zetels eindigt.

De grootste fractie blijft N-VA met 25 zetels, ondanks een verlies van 8 zitjes. De groene familie komt uit op 21 zetels.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

In Vlaams-Brabant blijft N-VA met voorsprong de grootste partij, voor Open VLD

Met alle stemmen geteld blijft N-VA ook in kieskring Vlaams-Brabant voor het Vlaams Parlement de grootste partij, met ruime voorsprong op nummer twee, Open VLD. N-VA haalt er 25,65 procent van de stemmen, een daling met 3,78 procentpunt ten opzichte van 2014.

Op enige afstand volgt Open VLD, met 15,72 procent van de stemmen, een daling met 3,51 procentpunt. De derde plaats is voor Vlaams Belang (13,2 procent tegenover 4,4 procent in 2014), dat nipt CD&V (13,1 procent) voor weet te blijven. Daarna volgen Groen (12,3 procent) en SP.A (9,6 procent).

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Geert Bourgeois (N-VA): 'Naar het signaal van de kiezer kijken'

Geert Bourgeois, Europees lijsttrekker voor N-VA, vindt dat men naar het signaal van de kiezer moet kijken. Zijn partij verliest in het Europees Parlement een zetel en zakt naar drie, terwijl Vlaams Belang een goede score behaald heeft, net als extreem rechts elders in Europa. 'Europa moet beschermen aan de buitengrenzen' en 'een einde maken aan de illegale immigratie', zegt hij aan Belga.

'Een duidelijk signaal, een tendens die je in heel Europa ziet', zegt de afscheidnemende Vlaamse minister-president over de uitslag. N-VA blijft tot tevredenheid van Bourgeois Europees de grootste in Vlaanderen, maar verliest daarbij wel een zetel. 'Ook hier krijgen we een tik', klinkt het, 'maar wel iets minder dan federaal en in Vlaanderen.'

In zijn reactie op de verkiezingsuitslag hamert Bourgeois op de migratiekwestie en het beschermen van de buitengrenzen. Hij wil 'mensen opvangen aan de buitengrenzen'. 'Daar moeten we oorlogsvluchtelingen opvangen in menswaardige omstandigheden.'

Frontex, de Europese grens- en kustwacht, moet tegen 2027 volledig operationeel zijn, maar dat wil Bourgeois sneller gerealiseerd zien.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Eerste Europese resultaten: EVP blijft grootste fractie, maar is meerderheid met sociaaldemocraten kwijt

De Europese Volkspartij heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement 178 zetels in de wacht gesleept. De partij blijft daarmee de grootste fractie in het EP, zo blijkt zondagavond uit de eerste projectie gebaseerd op de officiële uitslagen in de lidstaten. De sociaaldemocratische S&D blijft de tweede met 152 zetels, maar samen zijn EVP en S&D dus hun meerderheid kwijt.

In het 751 zetels tellende Europees Parlement bestaat een meerderheid uit minstens 376 zetels. Die meerderheid is vooral belangrijk om het licht op groen te zetten voor de nieuwe Europese Commissie, maar samen halen EVP en S&D het dus niet. Ze blijven voorlopig steken op 330 zetels.

De liberale ALDE-fractie, aangevuld met onder meer de verkozenen van de Franse president Macrons LREM, haalt 108 zetels. De groenen zijn goed voor 67 zitjes. De conservatieve ECR-fractie, met onder meer de N-VA, haalt 61 zetels, de extreemlinkse GUE 39.

De eurosceptische ENF, waar de drie zetels van het Vlaams Belang bij geteld worden, komt uit op 65 zetels. De EFDD-fractie rond Nigel Farage op 53.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

In Limburg blijft N-VA de grootste partij, Vlaams Belang wordt tweede

Ook in kieskring Limburg blijft N-VA voor het Vlaams parlement de grootste partij, zij het nipt. De partij verliest 10,12 procentpunt ten opzichte van 2014 en eindigt op 22,03 procent. Vlaams Belang wint fors (+14,25 procentpunt) tot 20,15 procent en is daarmee de tweede grootste partij.

CD&V volgt kort daarna, met 19,2 procent van de stemmen (-4,05 procentpunt). Daarna komen SP.A (13,54 procent), Open VLD (11,89 procent), Groen (6,71 procent) en PVDA (5,71 procent).

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

De niet-verkozen kandidaten op de Kamerlijsten

DIETER TELEMANS
© DIETER TELEMANS

Verkiezingen leveren steevast winnaars op en nieuwe gezichten in de Kamer. Dat betekent echter ook dat een aantal bekende gezichten uit het federale halfrond verdwijnen. Volgens voorlopige resultaten hoort ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke daarbij. Een overzicht.

N-VA verliest de meeste Kamerzetels en dat betekent dus ook dat de partij de meeste vertrekkers ziet. Meest in het oog springt Kamervoorzitter Siegfried Bracke, die er volgens de laatste voorlopige resultaten dan toch niet in geslaagd is vanop de lijstduwerplaats te springen.

Andere opvallende namen zijn Johan Klaps, Koenraad Degroote, An Capoen, Brecht Vermeulen, Daphne Duméry, Werner Janssen en Peter Luykx, maar ook Ludo Van Campenhout Lies Jans en Lieve Maes die uit het Vlaams parlement kwamen.

Ook bij Open VLD verschillende namen die niet terugkeren: Dirk Van Mechelen, Sandrine De Crom, Veli Yüksel (die kort voor de verkiezingen van CD&V overkwam), Nele Lijnen en Luk Van Biesen. Idem bij CD&V, dat verschillende oudgedienden uitzwaait: Griet Smaers, Roel Deseyn, Stefaan Vercamer, Raf Terwingen en Sonja Becq.

Bij Groen verdwijnen Anne Dedry en Ingrid Pira, die uit het Vlaams parlement overkwam. Bogdan Vanden Berghe, de ex-topman van 11.11.11., raakte nietverkozen. Bij SP.A verdwijnt Hans Bonte.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Verkozen vanop 15e plaats, en andere verrassingen

In het Vlaams Parlement komen volgende legislatuur enkele verrassende gezichten terecht, die vaak vanop een moeilijke plaats verkozen raakten. Voormalig voorzitter Jan Peumans (N-VA) haalde genoeg stemmen vanop de Limburgse lijstduwersplaats en mag nog vijf jaar parlementslid blijven. Schotens burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) raakte verkozen vanop een vijftiende plaats. Sterkhouders als Jo De Ro (Open VLD) en Andries Gryffroy (N-VA) verdwijnen dan weer uit het parlement.

De West-Vlaamse Mercedes Van Volcem, die al enkele legislaturen op de teller heeft, kreeg aanvankelijk geen verkiesbare plaats op de Open VLD-lijst. Ze protesteerde hevig, waarna de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd zijn derde plaats afstond. Diezelfde Vanderjeugd springt nu met ruim het dubbele aantal stemmen over Van Volcem richting parlement.

In Oost-Vlaanderen maakt Herman De Croo zijn reputatie waar, door toch verkozen te raken vanop de lijstduwersplaats. De Croo wilde nochtans een einde breien aan zijn politieke carrière, maar heeft naar eigen zeggen het probleem 'dat hij vanop elke plaats verkozen raakt'.

In Antwerpen kreeg uittredend minister Philippe Muyters (N-VA), net als vijf jaar geleden, slechts de lijstduwersplaats. Ook vanop die positie raakt hij makkelijk verkozen. Maarten De Veuster, N-VA-burgemeester van Schoten, komt het parlement binnen vanop de vijftiende plaats.

Op de Antwerpse Groen-lijst springt actrice Tine Van den Brande vanop de vijfde plaats over het nummer vier, en verzekert zich zo van een zetel. SP.A-schepen Jinnih Beels slaagt er niet om vanop de lijstduwersplaats het parlement binnen te komen.

In Vlaams-Brabant raakt Willy Segers (N-VA), burgemeester van Dilbeek, verkozenvanop de lijstduwersplaats.

Op de Limburgse CD&V-lijst haalt uittredend minister Jo Vandeurzen, die geen politieke carrière meer ambieert, makkelijk het parlement vanop de lijstduwersplaats.

Tegenover die gelukkigen staan natuurlijk ook een reeks verliezers. Zo raken Andries Gryffroy (N-VA), Ward Kennes (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Jo De Ro (Open VLD), Rik Daems (Open VLD) en Jelle Engelbosch (N-VA) niet meer in het Vlaamse halfrond.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Pieter Van Herck (Voka) over gezondheidszorg na de verkiezingen: 'We moeten af van de kaasschaaf'

'Voka heeft het gebrek aan coherentie in de gezondheidszorg altijd een probleem genoemd. Het is verstandig meer bevoegdheden naar hetzelfde bevoegdheidsniveau te brengen. Maar de oproep om bepaalde zaken te herfederaliseren spreekt de evolutie van de jongste jaren tegen', zegt gezondheidsexpert Pieter Van Herck (Voka) in een interview met Trends.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

In kieskring Antwerpen blijft N-VA de grootste partij, Vlaams Belang wordt tweede

In kieskring Antwerpen blijft N-VA de grootste partij voor het Vlaams Parlement, met 31,82 procent van de stemmen, een daling met 4,64 procentpunten ten opzichte van 2014. Vlaams Belang wint fors terrein (+11,4 procentpunten) tot 18,46 procent en is daarmee de tweede partij. Dat blijkt zondagavond met alle stemmen geteld.

CD&V is de derde grootste partij met 11,43 procent van de stemmen, maar verliest fors terrein ten opzichte van 2014 (-8,61 procentpunten). Daarna volgen Groen met 11,18 procent (+1,31 procentpunten), Open VLD met 10,21 procent (+0,62 procentpunten), SP.A met 7,93 procent (-3,49 procentpunten) en PVDA met 6,68 procent (+2,8 procentpunten).

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

De Wever: 'Federale regering zonder Vlaamse meerderheid is majeur probleem'

Als er op het federale niveau een regering wordt gevormd zonder een meerderheid aan Vlaamse kant is er een 'majeur probleem'. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in het voorzittersdebat op VRT. De Wever zegt ook dat hij niet zal wachten op het federale niveau en een démarche van het paleis om op Vlaams niveau het voortouw te nemen. 'Vlaanderen staat op zichzelf en heeft een krachtige regering nodig.' Over een eventuele voortzetting van de Zweedse coalitie of het doorbreken van het cordon sanitaire liet De Wever niet het achterste van zijn tong zien.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ziet twee grote redenen waarom zijn partij de verkiezingen heeft gewonnen. De andere partijen waren 'bezig met de postjes' en onvoldoende met de mensen of met het migratiethema.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wijst N-VA voor een stuk met de vinger. 'Er is een bepaalde wetmatigheid in de politiek dat als een regering valt op een bepaald thema, de partij van dat thema de verkiezingen wint. Dat was zo met het communautaire, dat lijkt nu zo met migratie', aldus Rutten.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is die uitleg wat te simpel. Hij ziet een 'Europese tendens' waarbij radicaal-rechts in heel Europa terrein wint. 'Niet overal is er een regering gevallen over Marrakesh', aldus De Wever.

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft de 'bangmakerij' in de campagne, met name rond migratie en klimaat de kiezer 'naar de extremen geduwd'.

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken kreeg het op zijn heupen van de reacties van de andere partijen. 'Blijkbaar hebben de kiezers het opnieuw niet gesnapt. Als links de verkiezingen wint is dat een hoopvol signaal. Maar waarom is dit geen hoopvol signaal? Waarom blijft men neerkijken op het signaal van de kiezer?', aldus Van Grieken.

Alle partijvoorzitters verklaarden unisono dat ze samenwerking met het Vlaams Belang uitsluiten. Alleen De Wever, die op Vlaams niveau het initiatief zal nemen, hield zich op de vlakte. Hij herhaalde dat hij geen fan is van het cordon sanitaire en dat hij Vlaams Belang zal uitnodigen voor een gesprek. Hij begrijpt niet dat de andere partijen al bij voorbaat 'alle deuren dicht smijten'.

Ook over een eventuele voortzetting van de Zweedse coalitie spreekt De Wever zich niet uit. 'Ik kan daar niet op vooruitlopen', dixit De Wever. De N-VA-voorzitter is alvast niet van plan te wachten op het federale niveau om op Vlaams niveau uit de startblokken te schieten. 'Vlaanderen staat op zichzelf en heeft een krachtige regering nodig'.

De Wever had ook een duidelijke waarschuwing voor wie op federale niveau een regering wil vormen zonder een Vlaamse meerderheid. Open VLD en CD&V noemen zo'n Vlaamse minderheid 'niet wenselijk' maar sluiten het niet uit. 'Als dat gebeurt, is er een majeur politiek probleem', aldus De Wever.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Michel niet ontevreden met resultaten voor MR

Aftredend premier en MR-voorzitter Charles Michel is niet ontevreden met de - voorlopige - resultaten voor zijn partij. De MR blijft ondanks verlies wellicht op de tweede plaats in Wallonië en in Brussel, en kan op federaal niveau nog altijd de grootste politieke familie worden met Open VLD, zei hij zondagavond.

In 2014 was de MR van premier Michel de enige Franstalige partij die in de federale regering stapte. De liberalen worden daar nu licht voor afgestraft, maar een echte verkiezingsnederlaag is het niet. De MR houdt stand en blijft wellicht de tweede partij in Wallonië, na de PS.

Aftredend premier en voorzitter Charles Michel is daar niet ontevreden mee. 'We hebben het hoofd geboden aan een vastberaden en grove oppositie en vijf jaar later hebben de Waalse en Brusselse kiezers hun vertrouwen in ons massaal hernieuwd', sprak hij de aanhangers zondagavond toe.

De MR wil de verantwoordelijkheid opnieuw opnemen, zei hij nog, 'vanuit een oplossingsgerichte geest' om de institutionele en communautaire kwesties aan de kant te schuiven en zich te focussen op werk, de strijd tegen armoede en de klimaatuitdagingen. 'Noch Vlaams Belang, noch de PVDA hebben roeping om in meerderheden te zitten.'

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Manfred Weber: 'Geen stabiele meerderheid mogelijk in Europees Parlement zonder de EVP'

In het nieuwe Europees Parlement zal het niet mogelijk zijn een stabiele meerderheid te vormen zonder de Europese Volkspartij. Dat heeft de Spitzenkandidat van de EVP, de Duitser Manfred Weber, zondagavond gezegd.

Weber sprak zijn aanhangers toe in een Brussels hotel, dat voor de gelegenheid dienst doet als EVP-hoofdkwartier. Terwijl de definitieve uitslagen van de verkiezingen nog worden afgewacht, blikte Weber al vooruit op de onderhandelingen over een nieuwe meerderheid, die uiteindelijk haar zegen zal moeten geven aan de installatie van de volgende Europese Commissie.

'Het moet nu over inhoud gaan, over grote projecten, over het aan de mensen bezorgen wat ze ons gevraagd hebben', zei Weber. 'Ik wil onderstrepen dat dit alleen maar mogelijk is met partijen die zich in het centrum van het politieke landschap bevinden.' Met nationalisten en anderen die 'Europa willen vernietigen', zal de EVP niet samenwerken, maakt Weber zich sterk.

Hij ziet zijn partij als incontournable. 'Zonder de EVP is er geen stabiele meerderheid. Daarom is de EVP klaar voor gesprekken en compromissen. We moeten samenwerken.'

De Duitser, die met zijn CDU/CSU in eigen land klappen kreeg, zei dat zijn partij vasthoudt aan het systeem van Spitzenkandidaten. Dat alleen hijzelf de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie kan worden, zei Weber er niet bij. Hij ziet het wel als een reële mogelijkheid dat de EVP opnieuw de grootste fractie wordt.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

ANALYSE: Federale malaise: kunnen wankele voorzitters een stabiele regering maken?

N-VA is op weg om haar imago als rebelse, uitdagende partij voorgoed van zich af te werpen. Tegen wil en dank.

Lees hier waarom: Federale malaise: kunnen wankele voorzitters een stabiele regering maken?

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Van Quickenborne: Vlaams Belang dankt zege aan discussie over Marrakesh-pact

De West-Vlaamse Kamerlijsttrekker voor Open VLD, Vincent Van Quickenborne, zegt niet echt verrast te zijn door de overwinning van Vlaams Belang. 'Tijdens de campagne was het opvallend hoe goed de partij scoorde bij jongeren tijdens debatten. De partij heeft enorm veel ingezet op sociale media om haar simpele boodschap 'vreemdeling = criminaliteit' te verkopen. En dat heeft blijkbaar gewerkt', zo zei Van Quickenborne zondagavond aan Belga.

De Kortrijkse burgemeester is niet tevreden met de score van de liberale partij. 'Met zo'n resultaat kan je moeilijk blij zijn. Van alle partijen verliezen wij het minst en we behouden onze zetels, maar er is maar één grote overwinnaar en dat is duidelijk Vlaams Belang.'

Volgens Van Quickenborne heeft Vlaams Belang geprofiteerd van de discussie over het Marrakesh-pact. 'Het is een ijzeren wet die zegt dat het onderwerp waarover een regering valt, de volgende verkiezingen zal beheersen', zegt hij. Met Vlaams Belang kan volgens Van Quickenborne zeker gesproken worden, maar het is voor hem ook zo klaar als een klontje dat Open VLD nooit samen met die partij zal besturen.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Di Rupo neemt vanaf woensdag het initiatief in Waals Parlement en Franstalige Gemeenschap

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil vanaf woensdag het initiatief nemen in het Waals Parlement en de Franstalige Gemeenschap. De socialisten blijven naar alle waarschijnlijkheid de grootste in het Waals Parlement, ondanks een historisch dieptepunt.

Met twee derden van de stemmen geteld haalt PS voorlopig iets meer dan 25 procent van de stemmen voor het Waals Parlement. Een verlies van bijna 6 procentpunten en een historisch dieptepunt, maar de socialisten blijven wel de grootste partij.

De PS is daarom van plan het initiatief te nemen, dat kondigde voorzitter Elio Di Rupo zondagavond aan. Vanaf woensdag nodigt hij de andere partijen uit met het oog op een coalitie in Wallonië en in de Franstalige Gemeenschap.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Etienne de Callataÿ: 'Pensioenhervormingen moeten trager gaan'

Hoofdeconoom van Orcadia Asset Management, Etienne de Callataÿ, geeft een heel andere betekenis aan de verkiezingsuitslag dan econoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera. Van de Cloot denkt dat de pensioenhervormingen te traag gaan voor de kiezer en dat de beloftes van een minimumpensioen zonder bijkomende maatregelen voor de betaalbaarheid ongeloofwaardig zijn. De Callataÿ zegt in een interview met Trends dat de hervormingen te snel gaan voor de kiezer.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Maxime Prévot (cdH): 'Sommige signalen stemmen tot ongerustheid'

Maxime Prévot, voorzitter van cdH en burgemeester van Namen, heeft zijn ongerustheid laten blijken in zijn eerste post-electorale speech op het cdH-hoofdkwartier in Meux (provincie Namen). 'Sommige signalen stemmen tot ongerustheid', waarmee hij verwijst naar de minde gunstige resultaten van zijn partij. 'Toch ben ik er trots op dat ik op jullie inzet heb kunnen rekenen om onze partij te verdedigen', aldus Prévot.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Meyrem Almaci (Groen): 'Onze vierde overwinning op rij'

Net als Kristof Calvo wijst Groen-voorzitster Almaci er de kiezer zondagavond op dat haar partij een vierde verkiezingsoverwinning op rij heeft geboekt. Groen gaat er volgens de voorlopige cijfers licht op vooruit en stijgt boven de 10 procent. Ecolo doet het dan weer erg goed in Wallonië en Brussel. In de aanloop naar de verkiezingen hadden de groenen meermaals de ambitie uitgesproken om samen de grootste fractie in de Kamer te worden. Volgens Almaci hoort dat ook effectief tot de mogelijkheden. 'Waar we mee besturen, zie je dat de groene oplossingen werken', stelt Almaci.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Econoom Ivan Van de Cloot: 'Er ontbreekt echt leiderschap'

Volgens econoom Ivan Van de Cloot zijn politici nog niet voldoende doordrongen van de noodzaak om de pensioenproblematiek aan te pakken. 'De politici zien de details en de essentie nog niet. En zo zie je hoe in een democratie gemakkelijk over de verkeerde dingen wordt gediscussieerd', zegt hij in een interview met Trends.

Trui Engels
door Trui Engels

Brussels Parlement: winst voor groenen, socialisten krijgen klappen

Winst voor de groenen van Ecolo en Groen, en verlies voor de traditionele partijen. Dat is de voorlopige uitslag voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Aan Franstalige kant is Ecolo de winnaar door een winst van meer dan tien procentpunten. Maar de partij voelt de hete adem van zowel PS als de MR.

Aan Vlaamse kant is Groen stevig leider, gevolgd door N-VA en Open VLD. De Vlaamse liberalen krijgen een klap van tien procentpunten.

Lees alles over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Belga
© Belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Kristof Calvo (Groen): 'We hadden gehoopt op meer'

Kristof Calvo, lijsttrekker op de Kamerlijst van Groen in Antwerpen, reageert niet echt teleurgesteld op het resultaat van zijn partij, al had hij wel gehoopt op een hogere score voor zijn partij. Calvo wijst erop dat Groen er nu vier verkiezingen op rij op vooruit is gegaan. Dat de vooruitgang niet zo groot is als verwacht, is volgens hem 'het resultaat van een campagne van één tegen allen.'

Cleo Decoster
door Cleo Decoster

Tom Van Grieken: 'Mensen zijn niet graag in de minderheid in hun eigen land'

Volgens voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, geeft de Belgische bevolking drie boodschappen door massaal op Vlaams Belang te stemmen. Dat vertelt hij in het kopstukkendebat op VRT.

'Wij zijn de voorbije weken niet bezig geweest met de postjes en posities in de komende regering. Wij zijn bezig geweest met de kiezer. Daarnaast is de verhoogde pensioenleeftijd nogal slecht gevallen. Om het eufimistisch uit te drukken', aldus Van Grieken.

'En last but not least, het was voor niemand een thema, maar als je met mensen praat, merk je dat zij niet graag een minderheid zijn in hun eigen land. In grootsteden als Antwerpen waar één op de twee inwoners allochtoon is, is het zo, in Brussel hetzelfde. En dan mag iedereen nog beweren dat die multiculturele samenleving toppie is, voor veel mensen is het dat niet.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Bart Tommelein (Open VLD): 'Vlaams Belang heeft zijn kiezers niet bij Open VLD gehaald'

Bart Tommelein (Open VLD) zegt zondagavond op de VRT - net als voorzitster Gwendolyn Rutten - dat zijn partij niet zal samenwerken met de grote overwinnaar Vlaams Belang. 'Wij werken niet samen met extreme partijen. Dat geldt voor de PVDA en voor Vlaams Belang', luidt het. Tommelein geeft toe dat de verkiezingsuitslag niet goed is, maar dat zijn partij wel wist stand te houden. Volgens Tommelein heeft Vlaams Belang zijn kiezers bijgevolg niet bij Open VLD gehaald.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Alexander De Croo (Open VLD): 'Echt een zwarte zondag'

Open VLD-lijsttrekker Alexander De Croo refereert in een reactie aan de VRT aan de zogenaamde 'zwarte zondag' van 24 november 1991, toen het extreemrechtse Vlaams Blok voor het eerst een monsterscore behaalde. 'Dit is toch echt een zwarte zondag. Vlaams Belang heeft een score gehaald die toch niet verwacht was. Velen hadden verwacht dat ze zouden stijgen, maar niet zo sterk', aldus De Croo op VRT. Het opheffen van het cordon sanitaire, wat onder meer partijgenoot Luk Van Biesen suggereerde, kan voor De Croo evenwel niet door de beugel. 'Waar het Vlaams Belang voor staat, staat haaks op waar een liberale partij voor staat', aldus De Croo.

Bart Osaer
door Bart Osaer

SP.A-voorzitter Crombez: 'Belangrijk dat er snel beleid komt'

SP.A-voorzitter John Crombez erkent de nederlaag van zijn partij zondagavond in zijn verkiezingstoespraak, maar benadrukt dat er snel beleid moet komen. Crombez vindt dat zijn partij heeft durven te vernieuwen. 'We hebben het gedurfd te vernieuwen in onze standpunten en dat gaan we ook de komende vijf jaar doen', klinkt het. 'We hebben niet voor de makkelijke weg gekozen, omdat we weten wat er nodig is voor de Vlamingen. Ze zijn op zoek naar zekerheid', aldus Crombez. 'We moeten zeer rechtlijnig zijn en gaan voor de verandering die de mensen nodig hebben', aldus de SP.A-voorzitter.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

De Wever stuurde als enige sms'je naar Tom Van Grieken

Bart De Wever stuurde als enige voorzitter een sms'je naar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken om hem te feliciteren. Dat verklaarde de N-VA-voorzitter zopas aan VTM.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Jan Jambon: 'Spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar groter'

De spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar groter. Dat heeft Jan Jambon (N-VA) zondagavond gezegd aan VTM. Op de vraag of hij nog steeds kandidaat-premier is voor de federale regering, antwoordde hij diplomatisch: 'Als blijkt dat we de grootste partij zijn, willen we onze verantwoordelijkheid nemen.'

'De kaarten liggen heel moeilijk: Wallonië heeft zeer links gekozen, Vlaanderen heeft een rechts signaal gegeven', aldus Jambon. 'Die spreidstand tussen beide wordt alsmaar groter.'

Over de grote verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang wist Jambon te zeggen dat hij tijdens de kiescampagne gemerkt heeft dat er veel boosheid was bij de mensen: 'Mensen die de vorige keer voor ons gestemd hebben en die veel van ons verwacht hadden, vinden dat we de verwachtingen niet ingelost hebben.'

Wat het cordon sanitaire betreft, waar Jambon naar eigen zeggen nooit een grote minnaar van geweest is, vindt de voormalige minister van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om daarover een oordeel te vellen: 'Ik ben nooit een grote fan geweest van hun taalgebruik, het zal sowieso moeilijk worden', zei hij daarop.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Wouter Beke (CD&V): 'We zullen bescheiden zijn'

'Deze uitslag noopt ons tot bescheidenheid', luidt de reactie van CD&V-voorzitter Wouter Beke zondagavond. De CD&V-voorzitter kon in zijn toespraak aan de militanten niet om de nederlaag heen. Het verhoopte Hilde Crevits-effect bleef uit, zo blijkt nu. 'We hebben op een positieve manier campagne gevoerd, waarin redelijkheid, fatsoen en respect centraal stonden. We hebben verschild van mening, maar we zullen dat altijd doen op onze manier en in onze stijl. En Hilde heeft die stijl belichaamd', aldus Beke.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Burgemeester van Ham Dirk De Vis (CD&V) wil dat voorzitter Beke opstapt

Volgens Dirk De Vis (CD&V), burgemeester van de Limburgse gemeente Ham, wordt het tijd dat Wouter Beke als partijvoorzitter opstapt. Ook het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang moet voor De Vis worden opgedoekt, meldt Het Belang van Limburg. 'We hebben iemand met een meer uitgesproken profiel nodig, want de mensen willen meer duidelijkheid', aldus De Vis aan het persagentschap Belga.

Bart Osaer
door Bart Osaer

VFB-voorzitter Sven Sterckx: 'Verkiezingsuitslag is geruststelling voor beleggers'

De grootste angst voor de leden van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) is een vermogensbelasting en een vermogensregister om alle bezittingen van de Belgen in kaart te brengen en die vermogensbelasting accuraat te kunnen heffen. Trends-redacteur Ilse De Witte vroeg VFB-voorzitter Sven Sterckx hoe hij naar de uitslag van de verkiezingen kijkt.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Einde van het cordon? Bart De Wever (N-VA): 'Je kan niet zomaar rond Vlaams Belang heen'

'Ik ben geen fan van het cordon, maar je kan niet zomaar rond het Vlaams Belang heen', zegt Bart De Wever tegen VRT.

Hij zegt zowel inhoudelijk als qua stijl ver van het VB te staan. Maar samenwerken met de partij van Tom Van Grieken wil hij uitdrukkelijk niét uitsluiten.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Analyse: De Wever erkent nederlaag, maar sluit niemand uit

Bart De Wever erkent dat N-VA de verkiezingen heeft verloren. Toch blijft de partij met kop en schouders boven de rest uitsteken. Op Vlaams niveau gaat De Wever dus beginnen met de formatie.

Opvallend genoeg sloot hij daarbij niemand uit. Uit de eerste woorden van De Wever blijkt dus dat ook het Vlaams Belang welkom is aan tafel. Hij benadrukt dat zijn partij en het Vlaams Belang geen volledige communicerende vaten zijn. Of een coalitie (of gedoogsteun) mogelijk is met Tom Van Grieken, is een ander paar mouwen.

Hij wees ook op de 'Vlaams-nationale' stem. Gecombineerd met het feit dat Franstalig België overweldigend links kiest, hint De Wever zo op het ontdooien van het communautaire, nadat het vijf jaar lang in de koelkast stak.

De geruchten over het mogelijke N-VA-voorzitterschap voor Theo Francken wanneer De Wever zou verkassen naar het Martelaarsplein, zullen ongetwijfeld luider gaan klinken nu hij een absolute Vlaams-Brabantse sterkhouder is geworden.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Opkomst Europese verkiezingen hoogste in twintig jaar

Het lijkt erop dat de opkomst voor de Europese verkiezingen de hoogste in twintig jaar zal worden. Dat heeft de woordvoerder van het Europees Parlement zondagavond verklaard op basis van ramingen.

Het Europees Parlement raamt dat 51 procent van de kiezers in 27 lidstaten van de Europese Unie deelnam aan de stembusgang. Het Verenigd Koninkrijk is in die raming nog niet opgenomen. Afhankelijk van de Britse cijfers zou de opkomst voor de hele EU uiteindelijk 49 tot 52 procent bedragen. Indien de ramingen worden bevestigd, zou het de eerste keer sinds 1994 zijn dat meer dan de helft van de Europese kiesgerechtigden ook effectief een stem uitbracht. Vijfentwintig jaar geleden, toen de EU nog maar 12 lidstaten telde, ging 56,67 procent van de kiezers naar het stemlokaal.

Sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen van het Europees Parlement in 1999 is de opkomst systematisch in dalende lijn gegaan, van 61,99 procent in 1979 tot 42,61 procent in 2014. Het zou dus de eerste keer ooit zijn dat de opkomst voor de Europese stembusgang een opwaartse trend vertoont.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Politicoloog Carl Devos: 'Van Grieken zegt duidelijk dat hij wil regeren'

In een eerste reactie stelt politicoloog Carl Devos dat Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken duidelijk heeft gemaakt dat hij wil regeren. 'Hij zegt ook bereid te zijn om compromissen te sluiten. Hij wil het anderen niet te makkelijk maken om hem uit te sluiten. De anderen zullen goede argumenten moeten hebben', aldus Devos in een toelichting aan de VRT. Volgens Devos zal N-VA-voorzitter Bart De Wever het initiatief moeten nemen, aangezien zijn partij de grootste blijft.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Open VLD-kopstukken willen niet besturen met Vlaams Belang

Gents burgemeester Mathias De Clercq wil niet dat zijn partij in een regering stapt met Vlaams Belang. Daarin wordt hij gesteund door partijvoorzitter Gwendolyn Rutten, die de boodschap van De Clercq herhaalde op Twitter.

Daarmee reageren ze op partijgenoten Luc Van Biesen en Eddy De Block, die een opening maakten voor het doorbreken van het cordon sanitaire.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Tom Van Grieken reikt de hand

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) stelt zich in zijn overwinningsspeech op als een gematigde politicus. Hij vraagt zijn partijgenoten groot te zijn in de overwinning en niet neer te kijken op de verliezende partijen.

De uitspraken zijn opvallend algemeen en zouden evengoed bij een centrumpartij te horen kunnen zijn. In het licht van de 'paljas'-uitspraak van Bart De Wever (N-VA) op zaterdag, zijn de woorden des te treffender. Vlaams Belang zet zich neer als een partij waarmee te onderhandelen valt, als zijnde de vertegenwoordiger van de 'vergeten kiezer' die zijn neus ophaalt voor 'het establishment'.

In die context verwees Van Grieken naar de uitgesproken kandidaturen voor de post van premier of minister-president. Bart De Wever, Jan Jambon, Gwendolyn Rutten, Hilde Crevits: ze riepen zich uit tot expliciete kandidaat-regeringsleider. De Vlaams Belang-voorzitter stelt daartegenover dat zijn partij in de eerste plaats aan 'onze mensen' denkt.

'Dit is een zondag van de hoop', klonk het in algemene termen. Van een zwarte zondag is geen sprake, aldus Van Grieken. Vlaams Belang reikt duidelijk de hand naar de andere partijen en wil korte metten maken met het cordon sanitaire.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Sihame El Kaouakibi (Open VLD) sluit samenwerking met VB uit: 'Veel jonge mensen kiezen voor de "Driesjes"'

Als het Vlaams Belang in een meerderheid belandt, moet Open VLD in de oppositie gaan zetelen. Dat heeft Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi, tweede op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement, laten verstaan in een interview met VRT.

De forse opkomst van het Vlaams Belang doet sommigen twijfelen aan het cordon sanitaire. Ook bij Open VLD gaan hier en daar stemmen op om dat cordon ter discussie te stellen.

Maar Sihame El Kaouakibi sluit een samenwerking met het Vlaams Belang uit. 'We gaan niet met het Vlaams Belang in een meerderheid zitten', zegt ze. Volgens El Kaouakibi moeten er 'lessen getrokken' worden uit de uitslag. 'Ik denk dat het te vroeg is om analyses te maken, maar je ziet wel dat er veel stemmen naar Vlaams Belang gaan. Heel veel jonge mensen kiezen voor de "Driesjes" van vandaag', klonk het.

Cleo Decoster
door Cleo Decoster

Sammy Mahdi (JONGCD&V): 'Een ramp voor de samenleving'

Voorzitter van JONGCD&V, Sammy Mahdi, over de overwinning van Vlaams Belang: 'Het is vooral een ramp voor de samenleving. Ik kijk niet eens naar mijn eigen partij. Het is teleurstellend dat één op de vijf mensen die op straat rondloopt gestemd heeft voor een partij van angst en niet voor een partij van hoop.'

CD&V zal volgens Mahdi nooit in een regering stappen met het Vlaams Belang. 'Over mijn lijk. Filip Dewinter zei vorig jaar nog dat we moesten opletten voor een mogelijke neger-burgemeester in Antwerpen. Met zo iemand werk ik nooit samen.'

'We moeten wel blijven luisteren naar de mensen die hebben gestemd op deze partij die inspeelt op de angsten. Andere partijen hebben dat gevoel van angst ook mee gefaciliteerd. Zoals N-VA. Maar ons taalgebruik moet helder genoeg zijn om de kiezers te kunnen bereiken die vandaag hebben gestemd op het Vlaams Belang', zegt Mahdi.

Of CD&V dan mee wil in de meerderheid? 'CD&V is en blijft een bestuurderspartij. Zonder CD&V gaat het moeilijk worden een meerderheid te vormen. Wij moeten ons constructief opstellen in het belang van de samenleving.'

Trui Engels
door Trui Engels

Groenen winnen in Brussels gewest, socialisten verliezen fors

Met een achtste van de stemmen geteld (80 op 727 bureaus) blijven de groenen zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant de grootste in het Brussels Parlement.

Groen groeit ruim 5 procentpunten tot 23,66 procent. Dat is meer dan 3 procentpunten meer dan Open VLD, die nog nipt 20 procent overhoudt (-6,67 procentpunten). N-VA boert ruim een half procentpunt achteruit tot 16,37 procent. Dan volgen one.brussels (SP.A) dat bijna halveert tot 11,23 procent en nieuwkomer Agora die met 8,93 procent een kans maakt op een zetel in het Brussels Parlement. CD&V volgt met 6,96 procent, een verlies van 4,47 procentpunten, waarmee de partij nipt groter blijft dan Vlaams Belang, dat in tegenstelling tot in Vlaanderen slechts licht stijgt.

Aan Franstalige kant is Ecolo (22,67 procent) nipt groter dan MR (21,71 procent) terwijl DéFI met 16,95 procent een stuk groter wordt dan PS (14,43 procent, een klap van meer dan 12 procentpunten). CDH houdt nog 11,4 procent over.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Peter Mertens (PVDA): 'Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen'

PVDA-voorzitter Peter Mertens toonde zich bijzonder verheugd, nadat zijn extreemlinkse partij op verscheidene plaatsen de kiesdrempel haalt en zowel vertegenwoordigers naar de Kamer en het Vlaams parlement mag afvaardigen. 'Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen', zei hij in een speech gericht aan zijn achterban. Mertens erkent dat Vlaams Belang de andere grote winnaar is, al noemt hij de grote sprong voorwaarts die Vlaams Belang maakte 'een smet op deze dag'.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

N-VA ver van 'tram drie'

Zoals het er nu naar uitziet, haalt N-VA enkel in de provincie Antwerpen de drempel van 30 procent, de beoogde uitslag van voorzitter Bart De Wever.

In de provincie Antwerpen haalt N-VA volgens gedeeltelijke resultaten 32,3 procent. Elders in Vlaanderen schommelt de partij tussen 20 en 26,5 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Stilte op N-VA-hoofdkwartier

Volgens een aanwezige VTM-journalist mag en wil niemand spreken met de pers op het N-VA-hoofdkwartier. Het is dus wachten op de komst van voorzitter Bart De Wever.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Wie wordt de grootste politieke familie?

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Oostenrijk: ÖVP van kanselier Kurz volgens exitpoll afgetekend de grootste

De conservatieve partij ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz zou in Oostenrijk volgens een eerste exitpoll de grote winnaar zijn van de Europese verkiezingen. De ÖVP zou 34,5 procent van de stemmen halen, tegenover 23,5 procent voor de sociaaldemocratische SPÖ en 17,5 procent voor de FPÖ, de extreemrechtse partij die tot voor enkele dagen een coalitie vormde met de ÖVP van Kurz.

Als de resultaten van de poll, die uitgevoerd werd bij 5.200 Oostenrijkers tussen 21 en 26 mei, zich om 23 uur doorzetten in de eerste officiële resultaten, zal de FPÖ de duidelijkste verliezer zijn van de Europese verkiezingen in Oostenrijk. De partij kwam een week geleden in de problemen nadat een video was uitgelekt waarin te zien was hoe vicekanselier Heinz-Christian Strache zich wilde laten omkopen. De onverkwikkelijke saga leidde na enkele dagen tot het vertrek van alle FPÖ-ministers uit de regering-Kurz.

De sterke score van de ÖVP (+7,5 procentpunten vergeleken met 2014) moet kanselier Kurz sterken in de aanloop naar de vertrouwensstemming die maandag plaatsvindt in het Oostenrijkse parlement. De kleine milieupartij Jetzt diende die in, maar SPÖ en FPÖ laten voorlopig in het midden hoe zij zullen stemmen. Volgens de exitpoll verliest de SPÖ licht terrein (-0,5 procentpunten), terwijl de FPÖ meer achteruitgaat (-2,2 procent). Omgezet in zetels in het Europees Parlement haalt de ÖVP er wellicht 7 (+2), de SPÖ 5 (+0) en de FPÖ 3 (-1). De groenen zouden 2 zetels halen, de liberalen 1.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Miet Smet toont begrip voor VB-kiezers

Volgens Miet Smet moet er 'meer aandacht' komen voor de thema's van het Vlaams Belang. Dat zegt ze bij VTM.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Dewinter herhaalt: 'Geen zwarte maar witte zondag'

'Dit is geen zwarte maar een witte zondag. De kiezer heeft gesproken, luister er nu eens naar.' Dat waren de eerste woorden van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter bij VTM nadat steeds duidelijker wordt dat zijn partij de grote winnaar van de verkiezingen wordt in Vlaanderen.

Op de vraag of er nu al sprake kan zijn van het openbreken van het cordon sanitaire, zoals onder meer Luk Van Biesen (Open VLD) als mogelijkheid bepleitte, antwoordde Dewinter dat het nog te vroeg is om daar uitspraken over te doen: 'Onze voorzitter Tom Van Grieken zal dat doen maar ik reken op een coalitie van moedige mensen bij andere partijen om het cordon open te breken.'

'De andere partijen hebben vandaag zwarte sneeuw gezien. De jongere generatie van onze partij heeft het na de nederlaag vijf jaar geleden goed gedaan, ik heb daar geen problemen mee', aldus Dewinter. 'Het is nu aan onze voorzitter Tom Van Grieken om gesprekken te voeren, een breekpuntennota naar voren te schuiven, enzovoort.'

Vervolgens werd Dewinter als een held onthaald door de militanten op de partijbijeenkomst in Hotel Den Berg in Londerzeel.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Duitse groenen lijken grote winnaar Europese verkiezingen

In Duitsland hebben de groenen hun score bij de Europese verkiezingen quasi verdubbeld in vergelijking met 2014. Uit een eerste exitpoll blijkt dat ze 20,5 procent van de stemmen hebben gehaald (+9,8 procentpunten). De christendemocratische CDU/CSU (27,5 procent, of -7,8 punten) en vooral de sociaaldemocratische SPD (15,5 procent, of -11,8 punten) staan op verlies.

Het uiterst rechtse Alternative für Deutschland zou volgens de poll 10,5 procent halen (+3,4 punten). Alle andere partijen halen 5,5 procent of minder. In Duitsland is er geen kiesdrempel. Een tweede exitpoll komt met vergelijkbare resultaten. Het CDU/CSU van Spitzenkandidat Manfred Weber zou volgens die peiling 28 procent halen, de groenen 22 procent. De SPD wordt ook hier op 15,5 procent geplaatst. Een en ander zou dus betekenen dat de CDU/CSU en de SPD, de twee coalitiepartners in de regering-Merkel, op fors verlies staan.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Conservatieven winnen het pleit in Griekenland volgens exitpoll televisiestations

De conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia is volgens de exitpoll de duidelijke winnaar van de Europese verkiezingen in Griekenland. Het radicaal-linkse Syriza van premier Alexis Tsipras klokt af op de tweede stek.

Oppositieleider Kyriakos Mitsotakis zou met Nea Demokratia volgens de exitpoll van de grote Griekse televisiestations afvlaggen op 32 tot 36 procent van de stemmen. Syriza zou dan 25 tot 29 procent van de stemmen halen. Ten opzichte van de Europese verkiezingen in 2014 zouden beide formaties weliswaar op winst staan. Syriza levert sinds 2015 de premier, maar zou bij deze verkiezing dus niet langer de primus zijn.

De volgende formaties volgen op respectabele afstand. de centrumlinkse alliantie Beweging voor Verandering (Kinal), met onder meer de sociaaldemocraten van Pasok, zou 7 tot 9 procent halen. En de extremen van het politieke spectrum zouden aan elkaar gewaagd zijn: het fascistische Gouden Dageraad en de communistische KKE zouden elk 5 tot 7 procent behalen.

En dan is er nog Yannis Varoufakis, die ten tijde van de Griekse schuldencrisis een tijdlang minister van Financiën was voor Syriza. Zijn linkse formatie Mera 25 zou 2,5 tot 4,5 procent behalen. De Grieken sturen 21 van de 751 leden naar het Europees halfrond.

Cleo Decoster
door Cleo Decoster

Luk Van Biesen (Open VLD): 'Men kan geen kiezers negeren'

'De partijen hebben de verkiezingen op andere terreinen gespeeld dan waar ze de voorbije vijf jaar zo hard voor gewerkt hebben', reageert kamerlid voor Open VLD Luk Van Biesen. 'Dat de NV-A uit de regering is gestapt en ons de Marrakesh-coalitie heeft genoemd, heeft uiteindelijk alleen maar schade berokkend aan de drie partijen die de voorbije jaren goed hebben samengewerkt.'

De gedaalde populariteit van Maggie De Block wijt Van Biesen aan de overstap in 2014 van minister van Asiel en Migratie naar minister van Volksgezondheid en Sociale Zekerheid. 'Dat is een thema dat moeilijker ligt. Qua populariteit is dat een thema waar minder makkelijk mee te scoren valt op persoonlijk vlak.'

Eddy De Block (Open VLD) zei eerder vandaag dat er maar één manier is om de opkomst van Vlaams Belang eeen halt toe te roepen: 'Door de partij mee te laten regeren.'

'Er is niets verkeerd aan praten met mensen', zegt Van Biesen. 'Het cordon sanitaire is iets dat jaren heeft bestaan. Men moet eens kijken of dat in deze tijden nog realiseerbaar is. Men kan geen kiezers negeren', besluit Van Biesen.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Christoph D'Haese (N-VA): 'Goed nadenken hoe we omgaan met deze verrechtsing'

'Er heeft duidelijk een verrechtsing plaatsgegrepen. We moeten goed nadenken hoe we daarmee omgaan.' Dat zegt Christoph D'Haese, tweede op de Kamerlijst van N-VA in Oost-Vlaanderen, bij VTM in een reactie op de verkiezingsuitslag.

'Je voelt dat als je tussen de mensen komt, je hebt dat ook al gezien bij de gemeenteraadsverkiezingen. Je ziet dat er een evolutie is in het stemgedrag, en als je een goed politicus bent, moet je luisteren naar wat de kiezer vertelt, op alle terreinen', aldus D'Haese.

De burgemeester van Aalst wijst er wel op dat N-VA de grootste partij blijft. 'Dat is een belangrijk signaal in deze verkiezingen.'

GF
© GF
Bart Osaer
door Bart Osaer

Geert Wilders feliciteert 'helden van Vlaams Belang'

Vlaams Belang ontvangt intussen felicitaties vanuit Nederland. 'Gefeliciteerd helden van Vlaams Belang, Tom Van Grieken, Gerolf Annemans, Filip Dewinter en alle andere Vlaamse vrienden! Geweldig resultaat! (Wij de volgende keer ook weer)', zo post Geert Wilders op de microblogsite Twitter. De PVV-leider was in september vorig jaar nog in Antwerpen om Vlaams Belang zijn steun te betuigen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen die in oktober 2018 plaatsvonden.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Rik Van Cauwelaert: 'Er gaan koppen sneuvelen'

Journalist Rik Van Cauwelaert vermoedt dat de verkiezingsuitslagen van zondag 26 mei zware gevolgen zullen hebben voor een aantal partijen. 'Hier gaan koppen rollen', aldus Van Cauwelaert in een reactie aan de VRT. 'Ik vraag mij af of Crombez (SP.A-voorzitter) kan blijven doorgaan. Opvallend is dat de drie traditionele partijen (SP.A, Open VLD en CD&V, red.) een existentieel probleem hebben, ze moeten zich vragen stellen. En ik denk dat er toch ook een aantal mensen rondom Bart De Wever zullen verschuiven, luidt het.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Charles Michel (MR): 'België blijft niet gespaard van opmars extremistische populisten'

Volgens aftredend premier Charles Michel toont de forse winst van Vlaams Belang aan dat België niet ontsnapt aan de opmars van populisten en extremisten, zoals dat ook in andere Europese landen het geval is geweest. Dat zei Michel zondagmiddag in een eerste reactie aan de RTBF. De MR-voorzitter hoopt dat België niet onbestuurbaar wordt.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Vlaams Belang opnieuw tweede grootste partij, Zweedse partijen verliezen

Zoals het er nu naar uitziet, wordt Vlaams Belang opnieuw de tweede grootste partij in de Kamer. De extreemrechtse partij, die vijf jaar geleden een forse klap te verwerken kreeg en amper drie zetels overhield, maakt een forse sprong voorwaarts. De Zweedse partijen laten verlies optekenen.

N-VA blijft met voorsprong de grootste partij van Vlaanderen, maar geeft meer dan 5 procentpunten prijs. Vlaams Belang komt uit rond de 18 procent. CD&V en Open VLD verliezen net als hun voormalige coalitiepartner N-VA tussen de 4 en de 5 procentpunten. Groen boekt lichte winst en komt uit boven de 10 procent, maar van een groene golf is voorlopig geen sprake. SP.A deelt eveneens in de klappen en blijft nog net boven de 10 procent uitkomen. Het extreemlinkse PVDA heeft uitzicht op Vlaamse vertegenwoordigers in de Kamer. PVDA komt immers duidelijk boven de kiesdrempel uit.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Wat met de Vlaamse meerderheid?

Op basis van de voorlopige prognose van de zetelverdeling in de Kamer lijkt een coalitie zonder N-VA gelijk te staan aan een coalitie zónder Vlaamse meerderheid. CD&V, SP.A, Open VLD en Groen halen samen geen meerderheid binnen de Nederlandstalige taalgroep.

Lees ook: Federale regering zonder Vlaamse meerderheid? Rutten sluit het niet uit, Beke wel

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Eerste prognose zetelverdeling Kamer

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Open VLD verliest fors in Vlaams-Brabant

Open VLD van lijsttrekker Maggie De Block boekt voorlopig fors verlies in Vlaams-Brabant. Op de Kamerlijst komen de liberalen, met 25 procent van de stemmen geteld, uit op 13,69 procent, liefst 11,14 procentpunten lager dan in 2014. Momenteel zijn ruim veertig procent van de stemmen geteld.

Jan Herregods
door Jan Herregods

De CD&V van Hendrik Bogaert verliest in West-Vlaanderen serieus van zijn pluimen. Met ruim een kwart van de bureaus geteld strandt de partij voor de Kamer op de vierde plaats en moet het N-VA, Vlaams Belang en SP.A laten voorgaan. CD&V strijdt nek aan nek met Open VLD voor de vierde plaats.

Volg hier al het nieuws uit West-Vlaanderen.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Website Vlaams Belang ligt plat door aanval

De website van het Vlaams Belang ligt zondagavond plat. De website is aangevallen en de IT-dienst van de partij is ermee bezig, zo is vernomen van Klaas Slootmans, de woordvoerder van de partij.

Volgens Slootmans is het niet de eerste keer dat de website aangevallen wordt en was dat eerder op de dag ook al eens het geval.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Nog even wachten op tendens in Wallonië

In Vlaanderen begint de tendens stilaan duidelijk te worden, maar op een algemeen beeld op de stembusslag in Wallonië is het nog even wachten. In het zuiden van het land wordt in alle gemeenten nog met potlood en papier gestemd.

De Brusselse universiteit ULB deed wel al een exitpoll, waaruit bleek dat de PS goed stand zou houden in Wallonië. Ook Ecolo zou het goed doen, terwijl de MR van uittredend premier Charles Michel en het cdH licht zouden verliezen. In de eerste officiële resultaten uit Rochefort in Namen, blijft PS ook de grootste.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Vlaams Parlement: officiële voorlopige uitslagen

Bart Osaer
door Bart Osaer

Eddy De Block (Open VLD): 'Opkomst Vlaams Belang halt toeroepen door ze mee te laten regeren'

De voormalige burgemeester van Merchtem Eddy De Block (Open VLD) - broer van minister Maggie De Block - volgt de redenering van Jean-Marie Dedecker. 'Er is maar één manier om de opkomst van Vlaams Belang een halt toe te roepen en dat is door de partij mee te laten regeren', zegt De Block in een reactie aan Radio 2. Hij voegt er wel aan toe dat hij niet in naam van Open VLD spreekt.

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

PVDA heeft uitzicht op een eerste zetel in Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen stijgt Vlaams Belang fors. Ze lijkt er de tweede grootste partij te worden. De PVDA van Tom De Meester heeft uitzicht op een eerste verkozene.

Volg hier al het verkiezingsnieuws uit Oost-Vlaanderen

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Politicoloog Bram Wauters (UGent) ziet trend

Pieter Van Nuffel
door Pieter Van Nuffel

Monsterscore voor Vlaams Belang in Ninove

In Ninove is intussen 7 procent van de stemmen geteld. Het Vlaams Belang van Guy D'haeseleer haalt er maar liefst 46,2 procent van de stemmen.

belga
© belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Jean-Marie Dedecker wil praten met Vlaams Belang

Volgens Jean-Marie Dedecker is het klaar en duidelijk: 'Ik zeg dit al dertig jaar. Zolang het cordon sanitaire niet wordt opgeheven, zullen we nog vaak met dergelijke resultaten worden geconfronteerd'. Dedecker is van oordeel dat er met het Vlaams Belang moet worden gepraat na vandaag.

Volg hier al het nieuws uit West-Vlaanderen.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Bourgondische coalitie voorlopig onmogelijk

Op dit moment en met de huidige prognoses zou een Bourgondische coalitie van N-VA, Open VLD en SP.A onmogelijk zijn in het Vlaams Parlement.

Tegelijkertijd kan er geen enkele coalitie gesmeed worden zónder N-VA, door de winst van Vlaams Belang en PVDA.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Gerolf Annemans (VB): 'Cordon gedoemd om te verdwijnen'

Europees lijsttrekker Gerolf Annemans (Vlaams Belang) zegt aan VTM dat het cordon sanitaire 'gedoemd is te verdwijnen'. 'De nieuwe generatie zal dat oplossen', aldus ouderdomsdeken Annemans.

Voor het overige wil hij 'de vreugdespeech aan Tom Van Grieken laten', de VB-voorzitter die hij prijst. 'De partij heeft een spectaculaire verjonging doorgevoerd en daarvoor worden we nu beloond.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Meerderheid zonder N-VA onmogelijk

Volgens de eerste zetelprognoses voor het Vlaams Parlement zou er geen werkbare meerderheid kunnen komen zónder N-VA. De partijen Groen, SP.A, Open VLD en CD&V komen net tekort door de winst van Vlaams Belang en PVDA.

Trui Engels
door Trui Engels

Vlaams Belang tweede grootste partij in Limburg

Met meer dan een kwart van de bureaus geteld blijft de N-VA de grootste partij in de Kamer de kieskring Limburg. N-VA, aangevoerd door Zuhal Demir, laat voorlopig wel een verlies van 7,45 procentpunten optekenen. Vlaams Belang wipt met een winst van 13,4 procentpunten over de CD&V van Wouter Beke naar de tweede plaats. Vlaams Belang haalt zowat 19,5 procent. CD&V verliest bijna 5 procentpunten en komt op 17,7 procent. De SP.A van Meryame Kitir verliest 4,2 procentpunten en komt op 13,54 procent. Open VLD verliest 1,5 procentpunten en komt onder de 11 procent. Winst is er voor Groen (+1,38), dat op 7,38 procent zou komen. Winst is er ook voor PVDA, dat 3,4 procentpunten wint en op 6 procent komt.

Volg al het nieuws uit Limburg

Jan Herregods
door Jan Herregods

West-Vlaanderen: Vlaams Belang wint, N-VA en CD&V verliezen

Uit de eerste resultaten uit de provincie West-Vlaanderen blijkt dat Vlaams Belang er overal op vooruitgaat, en dat dit vooral gebeurt ten koste van CD&V en N-VA.

Vlaams Belanger Wouter Vermeersch, de West-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer, is voorzichtig maar dankbaar bij het zien van de eerste resultaten. 'Dit is niet wat de peilingen voorspelden, maar wel wat ik heb aangevoeld op de markt en in volkscafés', zegt hij in een eerste reactie aan Belga.

Volg hier al het nieuws uit West-Vlaanderen.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Antwerpen: eerste prognose voor zetelverdeling

In de kieskring Antwerpen zou N-VA 3 zetels verliezen maar nog steeds de meeste zetels binnenhalen. VB wordt de tweede partij met 6 zetels, een winst van 4 zetels. Groen zou slechts 1 zetel winnen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Open VLD grote verliezer in Vlaams-Brabant

Open VLD lijkt de grootste verliezer van zowel de Vlaamse als de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant. Op het Vlaams niveau verliest de partij ongeveer 5,5 procentpunten. Op federaal niveau, waar minister van Volksgezondheid en Asiel en Migratie Maggie De Block de lijst trekt, verliest de partij voorlopig zelfs 11,33 procentpunten. De partij haalt nog 13,72 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Eerste resultaten stad Antwerpen

N-VA daalt volgens de eerste resultaten in het kanton Antwerpen tot net onder de 30 procent, een daling met ruim 4 procentpunten.

Fors verlies is er bij SP.A, dat 7,35 procentpunten moet prijsgeven en op 9,11 procent uitkomt. Vlaams Belang krijgt er 5 procentpunten bij en staat op 12,72 procent. CD&V daalt 3,14 procentpunten en komt nipt boven de kiesdrempel uit.

Groen krijgt er 3 procentpunten bij om op 16,85 procent uit te komen. PVDA wint 3,68 procentpunten en haalt 12,53 procent. Open VLD boekt lichte winst en staat op 9,55 procent.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Bruno Tobback (SP.A): 'N-VA heeft de rode loper uitgerold voor Vlaams Belang'

Net als zijn Franstalige collega Onkelinx (PS) acht ook Bruno Tobback (SP.A) N-VA verantwoordelijk voor de forse winst die Vlaams Belang zondag boekt. 'N-VA heeft de rode loper uitgerold voor Vlaams Belang door jarenlang een beleid te voeren dat veel inspanningen en lasten vroeg van de mensen zonder daarvoor iets positiefs in de plaats te stellen, behalve de boodschap dat het aan de migratie ligt', zegt Tobback in een interview met ROBtv. 'Als je op die manier beleid voert, speel je in de kaart van je tegenstrever en dat is voor de N-VA het Vlaams Belang, want beide partijen zijn voor mij communicerende vaten. Ook de andere meerderheidspartijen, die in dat verhaal zijn meegestapt, lijken zichzelf daarmee in de voet te hebben geschoten', besluit hij.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Laurette Onkelinx (PS): 'Kiezer heeft voorkeur voor het origineel'

Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS, is niet verrast door de hoge scores die het Vlaams Belang lijkt te halen in Vlaanderen. Onkelinx beschouwt de N-VA als de oorzaak van de opmars van extreemrechts. Het discours van die partij lag in haar ogen de voorbije vijf jaar namelijk te dicht bij dat van extreemrechts. 'Het is bijzonder zorgwekkend, maar dit verbaast me niet', aldus Onkelinx aan RTL-TVi. 'De mensen verkiezen het origineel boven de kopie. Als sommige N-VA-leden zoals Theo Francken extreemrechtse uitspraken doen, dan keert de kiezer zich naar het origineel', besluit ze.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

N-VA en Vlaams Belang nek aan nek in Oost-Vlaanderen

Voor het Vlaamse Parlement lijken met 10 van de 820 bureaus geteld N-VA en Vlaams Belang nek aan nek te gaan in Oost-Vlaanderen. N-VA haalt 23,4 procent van de stemmen (30,7 procent in 2014), Vlaams Belang 23,1 procent (6,4 procent in 2014).

Daarna volgen Groen (12,3 procent), SP.A (11,9 procent), CD&V (11,5 procent), Open VLD (8,7 procent) en PVDA (7,6 procent).

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Groen fors vooruit in kieskring Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant blijkt voor het Vlaams Parlement de grootste winst voor Groen te zijn. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers, op basis van 10 van de 796 bureaus geteld. Groen wint 11,46 procentpunten tot 20,8 procent.

N-VA blijft de grootste partij, met 25,98 procent van de stemmen (-3,45 procentpunten). Open VLD verliest 5,41 procentpunten tot 13,82 procent, Vlaams Belang wint 3,06 procentpunten tot 7,46 procent. CD&V verliest 3,52 procentpunten tot 13,59 procent. SP.A verliest 0,65 procentpunten tot 11,62 procent en PVDA haalt de kiesdrempel met 5,62 procent (+3,86 procentpunten).

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Leuven: N-VA houdt stand, Groen wint meer dan Vlaams Belang

Volgens de eerste resultaten voor het federaal parlement uit Leuven (6 procent geteld) houdt N-VA relatief goed stand. De partij verliest slechts een kleine procentpunt en blijft met 25,8 procent veruit de grootste. Groen wordt de tweede grootste partij en tekent vijf procentpunten winst op tot op 19 procent. Vlaams Belang wint 4,2 procentpunten, een minder forse steiging dan elders in het land. Open VLD is de grootste verliezer en moet een kleine zes procentpunten inleveren. Ook SP.A en CD&V laten een licht verlies optekenen.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Exitpoll ULB: PS blijft de grootste in Wallonië, voor MR, Ecolo en cdH

In Wallonië zou de PS bij de regionale verkiezingen de grootste partij blijven, met 27,2 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een exitpoll van de Brusselse universiteit ULB. De socialisten komen voor de liberalen van premier Charles Michel, gevolgd door Ecolo en cdH.

De MR zou volgens de eerste Waalse exitpolls 20 procent van de stemmen halen. Ecolo komt op 13,6 procent, cdH 12 procent. De PVDA zou op 10,5 procent van de Waalse stemmen kunnen rekenen. DéFI bevindt zich net op de kiesdrempel, met 5 procent.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Volg de ontwikkelingen per regio

Benieuwd naar de ontwikkelingen in uw provincie? Volg hier het laatste nieuws over de verkiezingsresultaten per regio.

Antwerpen

Vlaams-Brabant

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Limburg

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Wervik: Vlaams Belang wint fors, Open VLD verliest flink

De eerste resultaten in de provincie Vlaams-Brabant voor het federale niveau zijn bekend. In Tienen zijn zeven procent van de stembussen geteld. Volgens de voorlopige resultaten wint Vlaams Belang van Dries Van Langenhove 14,5 procentpunten en wordt ze de tweede grootste partij met 20,3 procent. N-VA van lijsttrekker Theo Francken verliest een kleine drie procentpunten en strandt op 23,4 procent. Open VLD van lijsttrekker Maggie De Block is de grote verliezer en moet 15,7 procentpunten inboeten ten opzichte van 2014. Van grootste partij naar tweede kleinste. Groen wint 3,1 procentpunten en komt uit op 11,6 procent. SP.A blijft met een kleine 16 procent stabiel, CD&V verliest een procentpunt en haalt nog 13,2 procent.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Kamer: PS op kop in Brussel volgens exitpoll ULB

In Brussel zou de PS de meeste stemmen halen voor de Kamer. Dat blijkt uit een exitpoll van de ULB, waarover BX1 en RTL-TVi berichten. De Franstalige sociaaldemocraten eindigen volgens die peiling op 20,5 pct van de stemmen. Ecolo en MR strijden om de tweede plaats, met allebei 18 procent van de stemmen. Défi (13 procent), cdH (10,5 procent) en PVDA (8 procent) volgen. Een resultaat voor de Nederlandstalige partijen is niet opgenomen in deze peiling. Sinds de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde haalden de Nederlandstalige Brusselaars geen Kamerzetel meer.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Eerste resultaten Sint-Truiden bevestigen tendens

De eerste Kamerresultaten in Sint-Truiden bevestigen de tendens die elders in Vlaanderen te noteren valt: Vlaams Belang wint 20,5 procentpunten en N-VA gaat er met 14,5 procentpunten op achteruit. De grootste partij in de Limburgse stad is SP.A met 31 procent (+9), dat meldt de VRT. Vlaams Belang staat tweede met 25,3 procent, gevolgd door Open VLD met 14,7 procent. N-VA staat voorlopig pas vierde met 14,6 procent. Ook CD&V boekt voorlopig fors verlies en daalt met 11,8 procentpunten naar 9,2 procent. Groen haalt net de kiesdrempel.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Tom Van Grieken: 'Beter een goede start dan een slechte start'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft bij VTM voor het eerst summier gereageerd op de eerste resultaten. 'Beter een goede start dan een slechte start', klinkt het bij de Schotenaar.

Belga
© Belga
Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Kamerverkiezingen Kuurne: Vlaams Belang grootste partij (voorlopige uitslag)

Ook in het West-Vlaamse Kuurne wordt Vlaams Belang de grootste partij, volgens een voorlopige uitslag van VTM NIEUWS (20 procent). Vlaams Belang wint er heel fors (+21,4) en springt naar 25,9 procent. Verlies is er voor N-VA (20 procent of -9,3), CD&V (18 procent of -5,3), SP.A (12,3 procent of -2,1) en Open VLD (5,7% of -9,1). Winst is er voor Groen (13,1 procent of +4,8) en PVDA (4,9 procent of +2,5).

Cleo Decoster
door Cleo Decoster

Kris Peeters over uitspraak Jinnih Beels: 'Ik heb in Antwerpen al alles meegemaakt'

In een reactie bij VRT over de uitspraak van Jinnih Beels (SP.A) blijft vicepremier Kris Peeters (CD&V) rustig. Zij kondigde aan de burgemeesterssjerp van Bart De Wever achterna te gaan.

'Ik heb al alles gezien in Antwerpen. Open VLD noemde de burgemeester emotioneel ongeschikt. SP.A kon absoluut niet samenwerken met De Wever. Ondertussen zitten ze allemaal samen in een coalitie.'

'Het is allemaal wat eigenaardig. Maar ik blijf rustig. We zien wel wat er gebeurt', besluit Peeters.

Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Alle stembureaus gesloten

Alle stembureaus zijn zondagmiddag om 16.00 uur gesloten. Dat bevestigt Peter Grouwels, woordvoerder van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Iedereen die op dat uur al stond aan te schuiven, mag zijn of haar stem wel nog uitbrengen. In de gemeenten waar op papier werd gestemd, sloten de stemhokjes al om 14.00 uur de deuren.

De kiesbureaus gingen zondagochtend om 8.00 uur stipt open. Ruim acht miljoen Belgen verkiezen een nieuw Vlaams, Waals, Brussels, Duitstalig, federaal en Europees parlement. Resultaten worden in de loop van de namiddag en vooravond verwacht. Wie de officiële resultaten van dichtbij wil opvolgen, kan daarvoor terecht op de website van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Rutten: 'Ik hoop dat de resultaten van Diksmuide zich niet voorzetten'

Gevraagd naar een eerste reactie op de voorlopige resultaten in Diksmuide, waar Vlaams Belang fors wint, reageert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten aan de VRT. 'Het is nog te vroeg om daar iets zinnings over te zeggen, maar ik hoop niet dat de resultaten zich doorzetten. Ik vrees al langer voor een nieuwe zwarte zondag', aldus Rutten.

Belga
© Belga
Bart Vereecke
door Bart Vereecke

Patrick Dewael (Open Vld): 'Regeren met extreemrechts of extreemlinks is geen optie voor mijn partij'

Patrick Dewael, Limburgse lijsttrekker van Open Vld, wil nog niet in zijn kaarten laten kijken vooraleer de uitslag bekend is, maar hij zegt wel dat hij het belangrijk vindt dat het beleid van de afgelopen jaren voort kan worden gezet. 'Dus geen terugkeer op bepaalde maatregelen', stelt Dewael.

'Ik hoor dat sommige partijen, zoals bijvoorbeeld Ecolo, een werkweek van 32 uur willen met behoud van loon. Dan prijst België zichzelf uit de markt en dan gaat dat jobs kosten. Dat soort van dingen willen we niet. Het is de inhoud die belangrijk is. Voor de rest heb ik geen veto's of exclusieves. We zeggen wel duidelijk dat extreemrechts of extreemlinks voor ons geen opties zijn.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Eerste gedeeltelijk resultaat binnen

Het eerste resultaat is binnen, bericht VTM. Met 7 procent van de stemmen geteld in Heist-op-den-Berg lijkt het Vlaams Belang een monstercore neer te zetten.

Voor de Kamerverkiezingen wint de partij 14 procentpunten en strandt het op 21,2 procent. N-VA blijft de grootste met 26,9 procent, maar verliest 11,3 procentpunten.

Overzicht: N-VA 26,9 procent, CD&V 11,0, SP.A 10,7, Open VLD 14,0, Groen 9,8, Vlaams Belang 21,2, PVDA 6,4 (Heist-op-den-Berg, VTM).

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Joke Schauvliege: 'Opnieuw minister? Te vroeg om daar iets over te zeggen'

De gewezen Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werd opgevoerd door VTM Nieuws. 'Ik werd veel aangesproken op mijn ontslag', zegt ze over de campagne. 'Mensen vroegen hoe het met me gaat.'

Volgens de in opspraak gekomen Schauvliege heeft het 'wegvallen van de sms'en' haar 'rust gegeven'.

Of ze opnieuw minister wil worden? 'Het is te vroeg om daar uitspraken over te doen.'

Lees ook: Kan je een minister zomaar overspoelen met sms'en? 'Onder de huidige GDPR-regels mag dit niet'

Cleo Decoster
door Cleo Decoster

Gele hesjes-protest in Brussel tegen "Europese Dictatuur" loopt uit de hand

Zo'n 250 gele hesjes verzamelden deze middag aan het Noordstation om te protesteren tegen "de Europese dictatuur". Zij wilden zich een weg banen naar het Europees Parlement. De politie verhinderde hen waardoor de sfeer snel omsloeg.

De voorbije weken werd er via sociale media opgeroepen om massaal te verzamelen om "de Europese dictatuur" aan te klagen. Het plan was om van Brussel Noord naar het Europees Parlement te marcheren.

Er werd echter geen aanvraag ingediend voor de betoging en de politie zou het niet toelaten op verkiezingsdag. Agenten in gevechtsuitrusting, geflankeerd door een waterkanon, wachtten de 250 gele hesjes op aan het station.

Daar werden de betogers omsingeld waardoor de sfeer snel grimmig werd en de politie pepperspray inzette. Een groep kon zich afscheuren en trok richting de Beurs en wordt momenteel achtervolgd door de politie.

21 mensen werden voor het begin van de betoging al opgepakt wegens het bezit van verboden wapens.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brusselse politie komt tussen voor uitdelen PS-verkiezingsfolders

De politie Brussel-Hoofdstad-Elsene is aan een stembureau in de Masuistraat tussenbeide gekomen omdat er op de verkiezingsdag nog verkiezingsfolders van de Franstalige socialistische partij PS werden uitgedeeld. Dat bevestigt de Brusselse politie. Op de dag van de verkiezingen is het verboden om nog campagne te voeren en verkiezingsfolders uit te delen aan de stembureaus. In de Masuistraat kwam de Brusselse politie een eerste keer tussenbeide. Op de website sudinfo.be staat er ook te lezen dat PS-kandidaat Anas Abdelmoumen in de Modelwijk in Laken nog verkiezingsfolders uitdeelde. Er zijn ook beelden van een omstaander die filmde hoe de PS-kandidaat folders uitdeelt.

Lees ook: Politieke propaganda tijdens de sperperiode: 'Partijen zullen natuurlijk niets aangeven wat niet mag'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

John Crombez over ambities Jinnih Beels: 'Niet onlogisch'

SP.A-voorzitter John Crombez heeft bij VRT gereageerd op de ambities van partijgenote Jinnih Beels om de burgemeesterssjerp van Bart De Wever over te nemen wanneer hij naar het Martelaarsplein zou trekken. 'Het is niet onlogisch dat ze dat vraagt als schepen met het tweede meeste aantal stemmen', zegt de Oostendenaar.

Hij voegt er wel in een keer aan toe dat het 'vandaag geen punt is'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Laaouej (PS) en Prévot (CDH) 'vol vertrouwen'

Ahmed Laaouej, de fractieleider van de PS in de Kamer, bracht rond 10.15 uur zijn stem uit in het koninklijk atheneum van Koekelberg. Hij trekt voor zijn partij de Kamerlijst in Brussel. 'We hebben er vertrouwen in', zei hij voor hij zijn stem uitbracht. 'We hebben een heel goede campagne achter de rug, een campagne met voorstellen en oplossingen, ver van de polemiek die sommigen wilden ophitsen.'

Maxime Prévot, voorzitter van de Franstalige partij CDH en burgemeester van Namen, bracht om 11.30 uur met vertrouwen zijn stem uit in de Naamse deelgemeente Dave, ondanks de mindere peilingen. 'Ik twijfel er niet aan dat we vanavond reden zullen hebben om enthousiast te zijn omdat de peilingen verkeerd zaten', zei hij.

Prévot verwacht niet dat het vertrek van kopstuk Joëlle Milquet, de vervolging van fractieleider in het Waals parlement Dimitri Fourny voor verkiezingsfraude of nog het feit dat de Waalse regering met MR haar meerderheid verloor in het Waals parlement, zware gevolgen zullen hebben voor zijn partij. 'Misschien wel in de betrokken regio's, maar we voelen uiterst positieve contacten op het terrein en veel enthousiasme voor het project dat we vanuit de buik hebben gebracht', aldus de CDH-voorzitter.

Prévot liet zich niet uit over mogelijk coalities, maar hij herhaalde dat zijn partij 'een belangrijke politieke kracht wil blijven in het Franstalige landschap' en dus deel wil uitmaken van de meerderheden.

Belga Image
© Belga Image
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Beke ziet 'hommeles' in Antwerpse gemeentebestuur en schuift Crevits opnieuw naar voren

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft bij VTM Nieuws gereageerd op de kandidatuurstelling van Jinnih Beels (SP.A) voor de post van Antwerps burgemeester.

'Er is hommeles binnen het Antwerps college', zegt hij.

Hij gebruikt die spanningen als springplank voor zijn eigen geprefereerde Vlaams minister-president. 'Laat iedereen doen waar hij of zij zin in heeft. Laat Bart De Wever (N-VA) burgemeester blijven, en laat Hilde Crevits (CD&V) minister-president worden', aldus Beke.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Stembureaus waar op papier werd gestemd, zijn gesloten.

Iedereen die om 14 uur nog staat aan te schuiven mag wel nog zijn of haar stem uitbrengen. In de gemeenten waar de stembusgang elektronisch gebeurt, kunnen kiezers nog tot 16 uur terecht.

In een derde van de gemeenten wordt elektronisch gestemd. In Vlaanderen stemmen 157 gemeenten elektronisch, de 143 anderen stemmen op papier. In Wallonië gebeurde de stembusgang in alle 253 gemeenten nog op papier. De 19 Brusselse en de 9 Duitstalige gemeenten stemmen volledig elektronisch.

Volgens Peter Grouwels, woordvoerder van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, worden op dit moment nog negentien technische problemen verholpen, waarvan zeven in Vlaanderen, negen in Brussel en drie in de Duitstalige gemeenschap. In totaal rukten 240 technici zondag uit voor zowat 450 technische defecten.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De Wever: 'Beels mag burgemeesterschap vergeten'

Bart De Wever reageerde bij VTM en VRT gepikeerd op de uitspraken van Jinnih Beels. 'Met alle Chinezen, maar niet met den deze, zo zeggen ze dat inderdaad in Antwerpen, en ik ben geen Chinees', aldus De Wever. 'De krachtverhoudingen waren duidelijk bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat mij betreft kan ze het burgemeesterschap vergeten.'

De Wever liet nog optekenen dat hij in de uitspraken en de timing ervan 'een politieke zet' ziet en dat hij dat 'niet netjes' vindt. Hij bevestigde wel dat de kwestie nog niet besproken is binnen het stadsbestuur.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gentenaar geeft volmacht aan clown-pop

Opmerkelijk beeld aan stembureau 43 in Gent, waar Koen Vromman ging stemmen met een clown-pop onder arm. 'Als klein protest tegen het circus dat de politiek is geworden', zei de inwoner van de wijk Ekkergem en bezieler van TV-Ekkergem, die zijn stem doorgaf aan de clown. 'De passage van de partijvoorzitters bij Ketnet was tekenend en zegt eigenlijk meer dan alle debatten samen.'

Aan de voorzitter van het stembureau verklaarde hij niet zelf te willen stemmen. Hij gaf een volmacht aan zijn clown-pop, die hij 'Bernie' noemde. 'Ik kan en wil dit met de beste wil van de wereld niet meer ernstig nemen en daarom heb ik een clown afgevaardigd om te gaan stemmen in mijn plaats.'

Het burgerlijk protest betekende niet dat Vromman blanco stemde. 'Natuurlijk zijn er hier en daar ook goede politici die het goed menen en ideeën hebben die vernieuwend en gedurfd zijn. Maar die worden al snel teruggefloten en moeten de partijlijn volgen.' Volgens Vromman is de campagne 'een langgerekt schouwspel met ingestudeerde antwoorden, holle oneliners en dagelijkse relletjes.'

De voorzitter van het stembureau maakte geen bezwaar tegen het gezelschap van de clown in het stemhokje en gaf toelating voor de stembusgang.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Kandidaat-premier Jan Jambon: 'Vlaanderen en Wallonië verzoenen is hell of a job'

In Brasschaat heeft kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) zijn stem uitgebracht. Jambon zei 'een heel goed gevoel' te hebben over de stembusgang en blikte al even vooruit op zijn kandidatuur. 'Als de opiniepeilingen waarheid worden, zou het kunnen dat er in Wallonië een links en in Vlaanderen een centrumrechtse meerderheid gevormd wordt', zei hij aan Belga. 'Dan wordt het een hell of a job om dat te verzoenen.'

'De feedback tijdens de campagne was enorm', zegt hij. 'Er staat ook veel op het spel en de mensen hebben kunnen zien dat er een duidelijke keuze is. Men kan kiezen voor het front dat in Wallonië wordt gevormd en misschien Vlaamse bondgenoten vindt om een links beleid met belastingverhogingen, veiligheidsproblemen en open grenzen op ons af te sturen. Of men kan kiezen om een Vlaams, centrumrechts beleid mogelijk te maken dat een Waalse belastingtsunami kan afblokken. Nu is het afwachten.'

Jambon hoopt naar eigen zeggen op minstens 30 procent voor N-VA. 'Ik wil vanavond de drie zien bij ons ja, dan ben ik een heel gelukkig man', zegt hij. 'In tweede orde kijken we natuurlijk ook al wat de mogelijke coalities zullen zijn, maar eerst en vooral moeten we de grootste partij van het land blijven.'

Belga
© Belga
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Crombez wil minstens 12 procent halen

SP.A-voorzitter John Crombez wil graag de lat van 12 procent halen bij de verkiezingen. Dat zei hij bij VTM Nieuws. 'Het zou jammer zijn als we geen 12 procent halen', zo zei de Oostendenaar.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Alexander De Croo: 'Op het einde was mijn potlood niet meer scherp'

Vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) bracht rond 10 uur zijn stem uit in het Oost-Vlaamse Michelbeke, een deelgemeente van Brakel, samen met zijn vrouw en twee kinderen, en met zijn vader Herman De Croo. 'Op het einde was mijn potlood niet meer scherp, dus heb ik gevraagd om ervoor te zorgen dat het voor de volgende in orde gebracht werd. Mijn principe is altijd hetzelfde. Ik kleur altijd alle bolletjes op mijn lijst omdat ik vind dat iedereen mijn stem evenveel verdient, daarom was mijn potlood uitgewerkt.'

De Croo kijkt met vertrouwen uit naar de uitslag. 'Ik heb de voorbije dagen veel positieve reacties gekregen. Ze zeggen ons dat we een positieve campagne gevoerd hebben, zonder persoonlijke aanvallen of verwijten. De mensen appreciëren dat, en dat is de manier waarop ik het wil doen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Petra De Sutter (Europees lijsttrekker Groen): 'Hopen op twee zetels'

In het gemeentehuis van het Oost-Vlaamse Horebeke heeft Petra De Sutter, Europees lijsttrekster voor Groen, haar stem uitgebracht. 'Het was een hele toffe en intense campagne, maar heel geslaagd. We waren heel vaak het onderwerp van het debat, maar we hebben ook concrete voorstellen op tafel gelegd op alle niveaus.'

'Op het Europese niveau ben ik hoopvol dat we het verschil gaan kunnen maken. Ik verwacht een stijging naar 14 of 15 procent, dan zou ik heel tevreden zijn. Europees zou het wel wat anders kunnen zijn dan Vlaams en federaal, omdat er misschien een Verhofstadt-effect is. We hopen op twee zetels en ik hoop dat Bart Staes ook verkozen wordt.'

BelgaImage
© BelgaImage
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jinnih Beels (SP.A) wil burgemeester van Antwerpen worden

Als Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) de nieuwe minister-president van Vlaanderen wordt, dan wil SP.A-schepen Jinnih Beels hem opvolgen. 'Dan zal er opnieuw onderhandeld moeten worden', bevestigde ze voor de camera's van VTM. 'Wij socialisten weten wat besturen is. Weggaan is plaats afstaan', klonk het.

Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wouter Beke pleit voor sterk centrum

CD&V-voorzitter Wouter Beke, lijsttrekker voor de Kamer in Limburg, is zondag samen met zijn gezin zijn stem gaan uitbrengen in Leopoldsburg. 'Een sterk centrum is de beste garantie om niet naar onbestuurbaarheid en blokkeringen te gaan. Van daaruit kunnen we vertrekken om dan morgen mee aan de onderhandelingstafel te zitten', liet Beke optekenen.

Wouter Beke wandelde zondag rond 11.00 uur naar Sporthal 't Geleeg in zijn Leopoldsburg. In de voormiddag nam de partijvoorzitter nog de tijd om zijn gras te maaien, wat in de Limburgse gemeente ook op zondag is toegelaten.

Beke blikte tevreden terug op de campagne van zijn partij. 'We hebben een bepaalde stijl in de campagne gebracht. Je kunt van mening verschillen, maar je kunt dat op een respectvolle manier doen. Ik denk dat Hilde Crevits bovenal die stijl verpersoonlijkt heeft', zei Beke.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gwendolyn Rutten: 'De signalen voor Open VLD zijn positief'

'Hopelijk kunnen we snel aan de slag want we hebben geen tijd te verliezen.' Dat zei Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, aan Belga bij de stembusgang in Rillaar, deelgemeente van Aarschot.

De verwachtingen zijn best wel hooggespannen bij Rutten, die in de kieskring Vlaams-Brabant de lijst van Open VLD voor het Vlaams Parlement trekt. 'De voortekens zijn gunstig. Wij zijn een partij die samenwerkt. Dat zal nodig zijn. De vrees voor een blokkade bij de regeringsvormingen leeft.'

Bij de analyse van de aanloop naar de verkiezingen werd gesteld dat Open VLD niet zwaar gewogen heeft op de campagne. Die kritiek legde Rutten naast zich neer. 'Ik luister naar de kiezer. Niet naar opiniemakers of journalisten.'

De vorige stembusgang, de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar, draaide uit op een klinkend succes voor Rutten, zowel persoonlijk als voor haar partij. Of deze verkiezingen nu spannender zijn? 'Elke verkiezing is spannend. Voor deze stembusgang heb ik ook alles gegeven.'

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Theo Francken dreigt met confederalisme

'Indien - zoals het ernaar uitziet - Wallonië massaal links stemt, zal het confederalisme op tafel komen.' Dat zei Theo Francken, federaal lijsttrekker van N-VA in Vlaams-Brabant, bij het uitbrengen van zijn stem in Linden (Lubbeek). 'Ik denk niet dat de Vlaming nog veel geld over heeft om op te draaien voor de plannen van de PS, zoals de vierdagenweek met behoud van loon, gratis openbaar vervoer en dergelijke. Omdat de Waalse economie te zwak is zal het geld hiervoor in dat geval immers van Vlaanderen moeten komen', aldus Francken.

Volgens de burgemeester van Lubbeek is het belangrijk dat Vlaanderen na de verkiezingen snel een centrumrechtse regering vormt. 'Een links beleid zou immers nefast zijn voor onze economie, voor onze jobs, veiligheid en migratie', zei Francken, die ook nog uithaalde naar Groen wegens de onbetaalbaarheid van hun voorstellen met betrekking tot bijvoorbeeld de bedrijfswagens.

Zelf hoopt hij in Vlaams-Brabant minstens de vijf kamerzetels die de N-VA in 2014 haalde, te kunnen behouden. 'In 2014 haalden wij 28 procent en Open VLD, als gevolg van het Maggie De Block-effect, 25 procent. We zullen zien in hoeverre dat Maggie-effect vandaag de dag nog meespeelt', aldus de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Meyrem Almaci hoopt 'dat hoop in stemhokje zal doorwegen'

Groen-voorzitster Meyrem Almaci, lijsttrekker voor het Vlaamse parlement in Antwerpen, heeft om 11.20 uur haar stem uitgebracht in het kieslokaal aan de Waterbaan in Deurne. Ze kijkt hoopvol naar de resultaten van de stembuslag. 'Zoals Mandela het zei: "May your choices reflect your hopes, not your fears." En ik hoop dat dat vandaag in het stemhokje zal doorwegen.'

Almaci gaat na het uitbrengen van haar stem met vrienden en familie brunchen. 'Ik wil bezig blijven, want het wachten vind ik het ergst. Maar ik ben hoopvol. We hebben met heel het team met hart en ziel gewerkt. We geloven dat we die groene motor kunnen zijn en we hebben die boodschap zo goed mogelijk proberen over te brengen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bart Tommelein 'blijft sowieso burgemeester van Oostende'

Bart Tommelein, die de Vlaamse lijst voor Open VLD in West-Vlaanderen trekt, is zondagvoormiddag met zijn gezin gaan stemmen. De Oostendenaren moeten alvast niet vrezen voor hun burgemeester. 'Ik zou wel parlementslid willen worden, maar minister niet. Ik blijf burgemeester van Oostende want dat heb ik de kiezers beloofd', aldus Tommelein. Tommelein uit ook veel steun aan partijgenoot Francesco Vanderjeugd. 'We supporteren vandaag allemaal voor Francesco die op plaats 4 staat. We willen graag vier zetels meenemen naar Brussel.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Maggie De Block: 'Een politicus mag geen angst hebben'

Open VLD-kopstuk Maggie De Block bracht rond 11:45 uur haar stem uit in de sporthal van Merchtem. Nadien wilde ze weinig kwijt. Tijdens de live-uitzending van VTM zei De Block 'dat een politieker geen angst mag hebben om zijn verantwoordelijk te nemen en om zich te presenteren aan de kiezer.' In de jongste peiling schommelden de Vlaamse liberalen rond de 11 procent, wat een teleurstellend resultaat zou zijn.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Elio Di Rupo hoopt op 'stembusgang van de verandering'

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft om 10 uur in het stadhuis van Bergen zijn stem uitgebracht. De Henegouwse lijsttrekker voor de Kamer van de Franstalige socialisten hoopt op een 'stembusgang van de verandering'.

De voormalige premier ziet het positief in. 'We hopen zowel federaal als regionaal op een terugkeer van de socialisten. Maar dat hangt af van de burgers", aldus Di Rupo. 'De score van N-VA zal bepalend zijn.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Assita Kanko: 'Hoop dat N-VA veel groter wordt'

Assita Kanko, op de tweede plaats van de Europese N-VA-lijst en een van de witte konijnen van de partij voor deze verkiezingen, is rond 10 uur gaan stemmen in de Brusselse gemeente Elsene. 'Ik hoop dat we veel groter worden', aldus Kanko. 'We hebben ons best gedaan en ik hoop dat we mee zullen mogen doen voor een beter beleid.' Op de Europese lijst is Kanko running mate van Geert Bourgeois. De partij heeft nu vier zetels in het Europees parlement, en hoopt die te behouden.

Kanko staat bekend als een voorvechtster voor vrouwenrechten. Eind vorig jaar kwam Kanko over van de Franstalige liberalen. Ze was tot vorig jaar gemeenteraadslid voor de MR in Elsene, maar was in oktober geen kandidaat meer.

belga
© belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Kristof Calvo: 'Nog vijf jaar van hetzelfde is niet de bedoeling'

In Mechelen is Kristof Calvo, federaal lijsttrekker voor Groen in Antwerpen, zondagvoormiddag gaan stemmen. 'Ik ga vandaag vooral veel ijsberen', klinkt het bij de 32-jarige fractieleider. Calvo is naar eigen zeggen tevreden met de voorbije campagne. Hij ontkent dat de grote klimaatmarsen net iets te vroeg kwamen voor Groen om er optimaal van te profiteren bij deze verkiezingen. 'Het klimaat kan niet pieken', zegt hij. Voor de Mechelse politicus zijn deze verkiezingen het culminatiepunt van jaren hard werk. De partij is dan ook ambitieus: 'Nog vijf jaar van hetzelfde is niet de bedoeling.' De rest van de dag gaat Kristof Calvo 'een paar keer wandelen, vooral veel ijsberen'. Later op zondag gaat trekt hij naar de partijbijeenkomst in Brussel om de uitslagen te volgen.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hilde Crevits droomt van 20 procent

Hilde Crevits bracht omstreeks 11:20 haar stem uit in haar thuisbasis Torhout. Voor de camera's van VTM zei ze dat ze 'dolgelukkig' zou zijn met 20 procent voor haar partij CD&V. De minister van Onderwijs is, net als N-VA-voorzitter Bart De Wever, kandidaat om Vlaams minister-president te worden. Ze kan de eerste vrouw in die functie worden. In de jongste peiling schommelde CD&V rond de 17 procent.

Crevits is tevreden over de campagne van CD&V. 'Onze partij wil het verschil maken, zowel qua programma als qua stijl. Ik hoop dat Vlaanderen hoopvol en positief naar de toekomst kan kijken. Al die conflicten en elke dag een nieuwe vijand, ik ben dat een beetje beu.'

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

VB-lijsttrekker Dries Van Langenhove: 'David tegen Goliath'

Lijsttrekker voor Vlaamse Belang in de Kamer, Dries Van Langenhove, bracht rond half tien zijn stem uit in Opwijk - in blauw maatpak en gele sokken met een Vlaamse Leeuw op. Hij blikte terug op de campagne: 'Het is niet gemakkelijk geweest tegen de systeempartijen met de grote budgetten, tegen het establishment. Het was een strijd van David tegen Goliath', aldus Van Langenhove, onafhankelijk kandidaat voor Vlaams Belang.

Tegen Van Langenhove loopt een gerechtelijk onderzoek voor racisme, naar aanleiding van de VRT-Pano-reportage over Schild en Vrienden, een extreemrechtse jongerenvereniging opgericht door Van Langenhove. Als hij verkozen raakt, dan zal hij parlementair onschendbaar zijn. Van Langenhove: 'Ik heb me verkiesbaar gesteld om tal van redenen, de parlementaire onschendbaarheid was daar geen onderdeel van.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bart Somers: 'Burgemeestersverkiezingen zijn veel spannender'

Mechels burgemeester Bart Somers, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement van Open VLD in Antwerpen, is in deelgemeente Hombeek gaan stemmen in het gezelschap van zijn echtgenote Miet en hun kinderen. Hij gaat voluit voor een ministerpost in de Vlaamse regering, maar zal Mechelen nooit volledig achterlaten.

Voor Somers zijn parlementsverkiezingen minder spannend dan gemeenteraadsverkiezingen. 'Burgemeestersverkiezingen zijn veel dichter bij huis en daar heb je zelf een grotere impact op', zegt hij. 'Vandaag stemmen meer dan 1,1 miljoen mensen in de provincie Antwerpen, het is veel moeilijker om daar een impact op te hebben.'

Somers heeft eerder in de campagne aangegeven interesse te hebben om minister van Samenleven te worden. 'Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en oplossingen vinden voor het moeilijke samenlevingsverhaal dat we vandaag kennen', zegt hij. 'Onze partij komt met oplossingen, dat is de reden waarom mensen op ons moeten stemmen. De mensen uit deze regio weten wat ik waard ben en waar ik voor sta.'

Hij heeft nooit openlijk gesolliciteerd voor de functie van minister-president, een job die hij in 2003-2004 al even uitvoerde. 'Mijn meerwaarde als minister zou groter zijn', klinkt het. Als hij minister wordt, moet hij de burgemeesterssjerp doorgeven, maar hij zegt zelf de stad nooit volledig te zullen loslaten. 'Ik zal altijd waarnemend burgemeester blijven en ook in de gemeenteraad blijven zetelen, maar ook voor Mechelen zou het goede dingen betekenen als ik minister wordt. Het lot ligt vandaag in handen van de kiezer.'

Wie Somers in Mechelen zou opvolgen, is nog niet bekend maar het wordt wellicht iemand uit de liberale familie. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

SP.A-voorzitter John Crombez: '730 kilometer door West-Vlaanderen gestapt'

SP.A-voorzitter John Crombez, die de West-Vlaamse Kamerlijst trekt, is met z'n vrouw en dochter al vroeg gaan stemmen in Oostende. Ook partijgenoot Aaron Ooms was erbij. Crombez stemde niet alleen voor zichzelf, maar bij volmacht ook voor zijn aangetrouwde grootmoeder die 102 jaar is. 'We hebben met onze campagne ingezet op de prijzen van rusthuizen en deze vrouw gaf haar stem dus graag aan ons', aldus Crombez.

Acht weken lang trok Crombez met partijgenoten West-Vlaanderen rond om huis aan huis te gaan bij de kiezer. 'Het was intens maar we hebben echt kunnen luisteren naar de mensen. We stapten 730 kilometer door onze provincie.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vijftigtal klimaatjongeren bracht nacht door voor Europees Parlement

De klimaatjongeren van Occupy for Climate die sinds zaterdag het plein voor het Europees Parlement bezetten, kregen na onderhandelingen met de politie en burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) uiteindelijk de toestemming om er te overnachten. Dat deden ze in open lucht en met enkel een matje en een slaapzak.

'De politici luisteren nog altijd niet. Na onze global strike for future op vrijdag wilden we met deze actie nog eens de urgentie van een stem voor de planeet onderstrepen', vertelt Louis Motaal van Friday for Future Germany.

De politie heeft gevraagd aan de studenten om de plaats te verlaten, maar ze willen blijven om de kaap van de 24 uur te halen. 'Momenteel wordt onze aanwezigheid getolereerd', zegt Motaal. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

PVDA-voorzitter Peter Mertens: 'Ik denk dat we goed zitten'

PVDA-voorzitter Peter Mertens, die de Antwerpse Kamerlijst trekt, heeft om 9.45 uur zijn stem uitgebracht in het kieslokaal aan de Willem Van Haechtlaan op de Antwerpse Linkeroever. Hij had veel vertrouwen in de uitslag van de stembusgang. 'De vorige keer was het heel spannend. We kwamen toen een halve procent te kort. Maar ondertussen hebben we stevige afdelingen opgebouwd in Antwerpen, Mechelen en de Kempen. Vooral in de volkswijken krijgen we een goede return. Daarom denk ik dat we goed zitten. Het zou me verbazen als het niet zo is', zei Mertens bij het verlaten van het stemhokje. Hij gaat zondagmiddag een wandelingetje langs de Schelde maken en 'naar de bootjes kijken' in afwachting van de resultaten.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

10.30 uur: '83 interventies op 31.000 computers'

De stemverrichtingen zondag verlopen vlot en alle stembureaus zijn open. De kleine problemen met computers die gemeld waren, zijn intussen verholpen of de technici zijn ter plaatse om het euvel te verhelpen. 'Er zijn nog 83 interventies bezig', zegt Peter Grouwels, woordvoerder van de FOD Binnenlandse Zaken, iets voor 10.30 uur. 'Op 31.000 computers is dat heel weinig.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nog altijd niet zeker? Doe onze Stemwijzer of lees de partijfiches

Nog altijd aan het twijfelen over uw stem? Duik in de 300 voorstellen van alle politieke partijen in onze Stemwijzer en stap geïnformeerd het kieshokje binnen. Of bekijk alle partijfiches, met hun sterktes en zwaktes, hoogtepunt en blunders en witte konijnen opgelijst.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Lijsttrekkers al vroeg op pad

Verschillende lijsttrekkers zijn meteen na opening van de bureaus om 8 uur hun stem gaan uitbrengen.

Wouter De Vriendt, Kamerlijsttrekker voor Groen in West-Vlaanderen, deed dat in Oostende. 'Wij zijn nog niet zo'n grote partij dus voor onze campagne moeten we rekenen op onze vrijwilligers. We zijn ze enorm dankbaar', zei hij.

Aftredend premier Charles Michel bracht zijn stem uit in Limal, een deelgemeente van Waver. Michel is federaal lijsttrekker voor MR in Waals-Brabant.

In Gent heeft Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker op de Kamerlijst van N-VA in Oost-Vlaanderen, haar stem uitgebracht. Ze deed dat rond 8.30 uur aan het kiesbureau De Poel in het centrum van Gent.

Burgemeester Steven Vandeput (N-VA) trok al vroeg naar de stembus met zijn gezin in Hasselt. Vandeput is lijsttrekker voor het Vlaams parlement in Limburg. 'We geloven dat de mensen hun zich nuttig zullen maken met een stem voor de N-VA. Dat is de enige garantie tegen meer belastingen, maar voor betere koopkracht en dergelijke meer', zei hij.

In het lokaal dienstencentrum Cogelshof in Schoten heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn stem uitgebracht. De lijsttrekker van de Antwerpse Kamerlijst hoopt voor zijn partij op 'dubbele cijfers'. Van Grieken kwam met zijn vriendin en enkele buren naar het stembureau. Nadien gaat hij met de mensen uit zijn straat ontbijten. 'Daarna ga ik militanten opzoeken om hen een hart onder de riem te steken, vervolgens komen we samen op het partijhoofdkwartier in Brussel'.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Die arme Charles Michel zit in een lastige positie'

'Bij maatschappelijke onrust of stressgevoelens stemmen de Walen op de PS', zei de bekende cartoonist en huistekenaar van Le Soir Pierre Kroll in een interview met Knack aan de vooravond van de verkiezingen. Lees.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bart De Wever heeft spijt van (sommige) uitspraken

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen gingen Bart De Wever en Tom Van Grieken, respectievelijk de voorzitters van N-VA en Vlaams Belang, zaterdagavond nog zwaar in de clinch. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verkiezingen zonder focus, stemmen op instinct: de analyse van Walter Pauli

Er wacht de burgers van dit land een stembusgang die het slachtoffer lijkt van partijpolitiek geharrewar. Lees een stand van zaken door Knack-journalist Walter Pauli aan de vooravond van belangrijke verkiezingen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Amper problemen gemeld

De opening van de stembureaus is zondagochtend vlot verlopen. Dat zegt Peter Grouwels, woordvoerder van de FOD Binnenlandse Zaken, aan Belga. 'Alles wordt hier in realtime gemonitord', zegt hij. 'Alles gaat goed. Alle bureaus zijn open.'

'Hier en daar is er een klein probleem met enkele computers', zegt Grouwels. 'In totaal gaat het om 100 incidenten op 31.000 computers en die worden op dit moment verholpen.'

Het gaat daarbij niet enkel om stemcomputers, maar ook om bijvoorbeeld de computers van de voorzitters. In totaal zijn zondag 240 technici op pad om alles in goede banen te leiden, zegt Grouwels. In de 'cockpit' van de FOD Binnenlandse Zaken volgt een team van ongeveer twintig mensen alles op de voet op.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Elektronisch stemmen kan tot 16 uur

Om 8 uur stipt zijn de stembureaus geopend. Ruim 8 miljoen Belgen verkiezen zondag een nieuw Vlaams, Waals, Brussels, Duitstalig, federaal en Europees parlement.

In een derde van de gemeenten, 185 van de 581, wordt elektronisch gestemd. In Vlaanderen stemmen 157 gemeenten elektronisch, de 143 anderen stemmen op papier. In Wallonië gebeurt de stembusgang in alle 253 gemeenten nog op papier. De 19 Brusselse en de 9 Duitstalige gemeenten stemmen volledig elektronisch.

Wie op papier moet stemmen, kan nog tot 14 uur terecht in de stembureaus. Iedereen die voor dat uur nog staat aan te schuiven, mag zijn of haar stem nog uitbrengen. Waar elektronisch wordt gestemd, kunnen kiezers nog tot 16 uur terecht.