Ongeveer een maand na de tweede verplichte sluiting gaan niet-essentiële winkels vanaf 1 december opnieuw open, maar met restricties, aldus premier Alexander De Croo. De tijd voor 'funshopping' is nog niet aangebroken. Mensen moeten alleen shoppen. 'De situatie is beter dan vier weken geleden. Maar we moeten de winter op de best mogelijke manier doorkomen.' De bedoeling moet zijn om de cijfers dag na dag, week na week te doen dalen. Als dat blijft lukken, aldus premier De Croo, is de situatie half januari echt beter en worden versoepelingen mogelijk. 'Tot dan moeten we de inspanning verderzetten. Een derde golf kunnen we in onze ziekenhuizen niet aan'. Dat wil ook zeggen dat contactberoepen nog niet terug aan de slag mogen. Kapsalons onder meer blijven dicht.

Voor de kerst kondigde de premier de mogelijkheid van een tweede contact aan voor singles, naast het knuffelcontact. Die uitzondering geldt alleen voor kerstavond en kerstdag, niet voor oudejaar of nieuwjaar. Verder zijn er geen versoepelingen:

'Ik had kerst liever ook met mijn ouders en schoonouders gevierd', aldus De Croo, 'maar dat zal niet mogelijk zijn. In vier dagen tijd mogen we niet op het spel zetten wat we de voorbije vier weken gerealiseerd hebben. Laat ons met kerst proberen om een punt te zetten achter een rampzalig jaar. En laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar.'

De avondklok blijft van kracht en op Oudejaar wordt vuurwerk verboden.

Reizen blijft ten zeerste afgeraden, en er zal op toegezien worden dat mensen zich aan de regels houden inzake quarantaines.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sloot zich aan bij de boodschap van de premier: 'We zijn nog niet uit de storm'. Het streefcijfer is dat we beneden 800 besmettingen per dag moeten geraken. Tegelijk moeten er minder dan 75 nieuwe ziekenhuisopnames zijn en moeten we zien dat de cijfers in de juiste richting evolueren. Dan zijn we uit de storm, en zijn er versoepelingen mogelijk, aldus Vandenbroucke, en kunnen andere sectoren heropenen.

Herbekijk hier de persconferentie, die rond 12'30" in de opname start.

Lees ook:

Waarom N-VA zich niet profileert op de eindejaarsfeesten: 'Je kan geen oppositie voeren op corona'

Ongeveer een maand na de tweede verplichte sluiting gaan niet-essentiële winkels vanaf 1 december opnieuw open, maar met restricties, aldus premier Alexander De Croo. De tijd voor 'funshopping' is nog niet aangebroken. Mensen moeten alleen shoppen. 'De situatie is beter dan vier weken geleden. Maar we moeten de winter op de best mogelijke manier doorkomen.' De bedoeling moet zijn om de cijfers dag na dag, week na week te doen dalen. Als dat blijft lukken, aldus premier De Croo, is de situatie half januari echt beter en worden versoepelingen mogelijk. 'Tot dan moeten we de inspanning verderzetten. Een derde golf kunnen we in onze ziekenhuizen niet aan'. Dat wil ook zeggen dat contactberoepen nog niet terug aan de slag mogen. Kapsalons onder meer blijven dicht.Voor de kerst kondigde de premier de mogelijkheid van een tweede contact aan voor singles, naast het knuffelcontact. Die uitzondering geldt alleen voor kerstavond en kerstdag, niet voor oudejaar of nieuwjaar. Verder zijn er geen versoepelingen: 'Ik had kerst liever ook met mijn ouders en schoonouders gevierd', aldus De Croo, 'maar dat zal niet mogelijk zijn. In vier dagen tijd mogen we niet op het spel zetten wat we de voorbije vier weken gerealiseerd hebben. Laat ons met kerst proberen om een punt te zetten achter een rampzalig jaar. En laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar.'De avondklok blijft van kracht en op Oudejaar wordt vuurwerk verboden.Reizen blijft ten zeerste afgeraden, en er zal op toegezien worden dat mensen zich aan de regels houden inzake quarantaines.Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sloot zich aan bij de boodschap van de premier: 'We zijn nog niet uit de storm'. Het streefcijfer is dat we beneden 800 besmettingen per dag moeten geraken. Tegelijk moeten er minder dan 75 nieuwe ziekenhuisopnames zijn en moeten we zien dat de cijfers in de juiste richting evolueren. Dan zijn we uit de storm, en zijn er versoepelingen mogelijk, aldus Vandenbroucke, en kunnen andere sectoren heropenen. Herbekijk hier de persconferentie, die rond 12'30" in de opname start.Lees ook:Waarom N-VA zich niet profileert op de eindejaarsfeesten: 'Je kan geen oppositie voeren op corona'