Op 1 januari gaat het Europese halfrond de tweede helft van zijn legislatuur in. Het is niet ongebruikelijk dat het parlement dan ook een nieuwe voorzitter krijgt. Met de christendemocraat Jean-Claude Juncker aan het hoofd van de Europese Commissie en de conservatief-liberale Pool Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad bezet de EVP al twee cruciale functies. Het is daarom niet voor de hand liggend dat de EVP ook nog eens het voorzitterschap van het parlement in de wacht zou slepen.

Het is een publiek geheim dat Martin Schulz (S&D) graag zichzelf zou opvolgen. Maar de andere fracties ruiken hun kans. De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) schuiven alvast de VlaamseHelga Stevens naar voor als kandidaat-voorzitter. Dat bevestigt ze zelf aan Belga.

Wie is Helga Stevens?

  • Sint-Truiden, 9 augustus 1968
  • 2004 - 2014: Vlaams Parlementslid
  • 2007 - 2014: Gemeenteraadslid Gent
  • 2007 - 2014: Gemeenschapssenator
  • 2010 - 2011: Ondervoorzitster Senaat
  • 2014 - heden: Europees Parlementslid
  • Sinds 2010: ridder in de Leopoldsorde

De kans dat zij op de voorzittersstoel belandt, lijkt echter klein. Insiders wijzen erop dat de beslissing ongetwijfeld het resultaat van een politiek akkoord zal zijn en dat de ECR in die context op weinig medestanders zal kunnen rekenen - ook al is de fractie rond de Britse conservatieven de op twee na grootste in het parlement.

Ook bij de Europese liberalen beweegt er wat. De Engelstalige nieuwswebsite Politico schrijft vrijdag dat de liberale ALDE Guy Verhofstadt (Open Vld) steunt. ALDE zelf vindt het nog te vroeg om daarover uitspraken te doen. Zeker is dat ze omwille van hun 'electoraal gewicht' in de Europese Raad niet met lege handen willen achterblijven wanneer met de Europese topfuncties geschoven wordt. Zo is de voorzitter van de eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, net als Martin Schulz een sociaaldemocraat. (BELGA/JVL)

Op 1 januari gaat het Europese halfrond de tweede helft van zijn legislatuur in. Het is niet ongebruikelijk dat het parlement dan ook een nieuwe voorzitter krijgt. Met de christendemocraat Jean-Claude Juncker aan het hoofd van de Europese Commissie en de conservatief-liberale Pool Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad bezet de EVP al twee cruciale functies. Het is daarom niet voor de hand liggend dat de EVP ook nog eens het voorzitterschap van het parlement in de wacht zou slepen. Het is een publiek geheim dat Martin Schulz (S&D) graag zichzelf zou opvolgen. Maar de andere fracties ruiken hun kans. De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) schuiven alvast de VlaamseHelga Stevens naar voor als kandidaat-voorzitter. Dat bevestigt ze zelf aan Belga.De kans dat zij op de voorzittersstoel belandt, lijkt echter klein. Insiders wijzen erop dat de beslissing ongetwijfeld het resultaat van een politiek akkoord zal zijn en dat de ECR in die context op weinig medestanders zal kunnen rekenen - ook al is de fractie rond de Britse conservatieven de op twee na grootste in het parlement. Ook bij de Europese liberalen beweegt er wat. De Engelstalige nieuwswebsite Politico schrijft vrijdag dat de liberale ALDE Guy Verhofstadt (Open Vld) steunt. ALDE zelf vindt het nog te vroeg om daarover uitspraken te doen. Zeker is dat ze omwille van hun 'electoraal gewicht' in de Europese Raad niet met lege handen willen achterblijven wanneer met de Europese topfuncties geschoven wordt. Zo is de voorzitter van de eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, net als Martin Schulz een sociaaldemocraat. (BELGA/JVL)