Hele maand geen verkeersboetes door politieactie: ‘Politie is dupe van politiek spel’

© Getty Images

De politievakbonden grijpen naar de grote middelen in hun protest tegen de federale regering. Vanaf woensdagnacht tot 15 januari komen er geen parkeer- of verkeersboetes meer, schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

De ‘boeteloze maand’ is een initiatief van de vier politiebonden VSOA, NSPV, ACV en ACOD. Verkeers- en parkeerovertredingen van eerste en tweede graad worden door de vingers gezien. Er volgt enkel nog een mondelinge waarschuwing en uitleg over de actie. Inbreuken ‘die de veiligheid rechtstreeks in gevaar brengen’ worden wél nog beboet. Over de snelheidscontroles is er nog onzekerheid.

‘De politie zal wel toezien op verkeersveiligheid’, onderstreept Joery Dehaes, secretaris bij ACV Politie. Maar de agenten zullen ‘eerder veerkeersopvoedkundig en minder repressief optreden’ bij lichte inbreuken, staat ook in het pamflet van de politievakonden. ‘Wij willen de staatskas niet spijzen door boetes te innen voor lichte inbreuken’, zegt Dehaes. 

‘We willen tegelijkertijd de bevolking sensibiliseren over hoe de politici de politie behandelen’, vult Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie, aan. ‘Als de politiek niet luistert, gaan we na 15 januari gewoon verder. Desnoods tot in 2024’, klinkt het bij de politievakbonden.

Malaise

De ‘boeteloze maand’ is ‘een gevolg van de malaise waarin we met de regering zitten’, legt Dehaes uit. De woede bij de agenten heeft drie redenen. ‘Het loonakkoord wordt niet uitgevoerd zoals afgesproken, de uitdovende eindeloopbaansregeling moet nog sneller afgebouwd worden en er is algemeen gebrek aan respect’, zegt Dehaes. 

De politie is al langer ontevreden. Op 28 november trokken 12.000 agenten in Brussel nog de straat op uit protest tegen geweld tegen de politie. Ze manifesteerden echter ook tegen het uitstel van de inwerkingtreding van een sectorakkoord dat de regering en de bonden begin dit jaar overeen kwamen en dat voor een opwaardering van hun job moet zorgen. ‘Bij de politie werken 50.000 politiemensen en burgers, dat betekent dat een vierde op straat is gekomen in een sector die niet kan sluiten’, benadrukt Dehaes. ‘Maar dat maakte blijkbaar geen enkele indruk bij de politici’, zegt Houssin.

Van Quickenborne

In een akkoord met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden waren de bonden overeen gekomen dat er een loonsverhoging zou komen van 60 euro netto per maand. Maar op het begrotingsoverleg besliste de regering dat het extra geld gespreid zal worden over drie jaar. Tijdens een onderhoud met federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zou die volgens de politievakbonden hebben aangegeven dat hij het bewuste protocol niet heeft ondertekend en dat de handtekening onder het document van een medewerker met een lagere rang is die niet gemandateerd was hem te vertegenwoordigen. 

‘We hebben een sectoraal akkoord afgesloten met beide ministers, maar dat wordt ontkend’, zegt Houssin. ‘De uitspraken van minister Van Quickenborne hebben nog meer olie op het vuur gegooid en duidelijk gemaakt dat er een politiek spel wordt gespeeld waarvan de politie de dupe is’, geeft ook Dehaes aan. ‘Het is duidelijk dat men de politie viseert’, aldus Houssin. Het doel van de actie is dan ook om uiteindelijk opnieuw rond de tafel te gaan zitten met de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie om over ‘iets concreets’ te kunnen onderhandelen, zegt Houssin.

De burger zal ook op een andere manier de impact van de politieactie voelen: in de week voor kerst komen er grotere verkeerscontroles en blaasacties, ook tijdens de spitsuren. En er zullen meer prikacties zijn op plekken waar veel volk verwacht wordt, zoals de luchthavens. Wie dronken achter het stuur kruipt, brengt de verkeersveiligheid immers wel in gevaar.

Partner Content