Heeft Vlaanderen nood aan islamitische scholen? Stel uw vraag aan pedagoog Hans Van Crombrugge

04/09/18 om 11:30 - Bijgewerkt op 18/09/18 om 16:44

Hebt u een originele en relevante vraag voor Hans Van Crombrugge (Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, Odisee)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Heeft Vlaanderen nood aan islamitische scholen? Stel uw vraag aan pedagoog Hans Van Crombrugge

© iStock

Mail uw naam, adres en vraag voor Hans Van Crombrugge naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Er werden al eerder pogingen ondernomen, maar nu lijkt het weer een realistische optie: in Genk zou binnenkort de eerste islamitische school van Vlaanderen openen. De organisatie Milli Görus, die ook al zulke scholen heeft in Charleroi en Schaarbeek, heeft een pand gekocht in de stad en wil daar in de toekomst graag een school van maken.

Daar is niet iedereen even blij mee, om het zacht uit te drukken. N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir, die in Genk meedingt naar de burgemeestersjerp, verzet zich tegen de organisatie 'die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken'. Intussen is Staatsveiligheid gestart met een doorlichting.

Maar is zo'n islamitische school echt een gevaar voor onze democratie? In dit land geldt toch vrijheid van onderwijs: als er katholieke scholen mogen zijn, waarom dan geen islamitische? Tegenstanders vrezen dat dit zou leiden tot meer segregatie in het onderwijs en dus ook in de maatschappij, maar klopt dat wel?

Is het een goed idee dat kinderen op zo'n school extra lessen Turks en Arabisch krijgen? Kan een betere kennis van de moedertaal ook andere kennis bevorderen? En kan een islamitische school dus net bevorderlijk zijn voor integratie?

Voorstanders wijzen op de huidige schoolachterstand van veel jongeren met een migratie-achtergrond: in het klassieke Vlaamse onderwijs lijken zij uit de boot te vallen, misschien is een islamitische school net hun redding? Zouden zij zich daar misschien beter thuisvoelen, omdat hun specifieke problemen gericht en op maat kunnen worden aangepakt? En zouden ook ouders meer betrokkenheid tonen, wanneer hun kind naar een islamitische school gaat?

Hans Van Crombrugge is doctor in de pedagogische wetenschappen en hoofdlector van de opleiding Gezinswetenschappen aan Hogeschool Odisee. In zijn onderzoek heeft hij veel aandacht voor de rol van levensbeschouwing op gezinsrelaties.

Lees meer over:

Onze partners