‘Hasseltse klokkenluidster vertelt flagrante leugens’

© Vier

‘De Hasseltse klokkenluidster Vera Vrancken vertelt flagrante leugens.’ Dat zegt de Hasseltse politie nadat Vrancken twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw naar de media stapte met beschuldigingen tegen haar werkgever en het Hasseltse stadsbestuur.

De politiezone Hazodi (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek) reageert scherp op enkele uitspraken van Vera Vrancken, één van de vier klokkenluiders in het Hazodi-dossier, in de Kruitfabriek op VIER. De politiezone doet de verklaringen van Vrancken af als “insinuaties”, “niet-onderbouwde beweringen” en “flagrante leugens”.

In het programma De Kruitfabriek verklaarde Vrancken onder meer dat ze “zwart op wit” kan bewijzen dat de lonen van de vier klokkenluiders wél correct zijn. Eerder had de politieraad beslist dat de klokkenluiders zelf samen 330.000 euro moeten terugbetalen omdat ze in een te hoge loonschaal gezeten hebben.

Wanpraktijken

De politieraad kwam tot die beslissing na een onderzoek van het externe bureau I-Force. Dat bureau had de opdracht gekregen het politiekorps door te lichten zodat de door klokkenluiders bekendgemaakte meldingen van wanpraktijken kon nagetrokken worden.

Volgens Vrancken is het onderzoek van I-Force echter niet objectief, onder meer omdat het besteld werd door burgemeester Hilde Claes. “Als je die betaalt, verklaren die wat jij wil”, aldus Vrancken.

Insinuaties

Nog volgens Vrancken zou burgemeester Claes korpschef Philip Pirard de opdracht gegeven hebben Vrancken te verbieden om Facebook te gebruiken. De politiezone Hazodi noemt de verklaringen van Vrancken “flagrante leugens” en “insinuaties die niet kunnen gestaafd worden met de feiten”.

“We betreuren deze continue en niet-onderbouwde beweringen en hopen dat dit welles-nietesspelletje eindelijk kan stoppen”, luidt het in een persbericht.

Onjuistheden

Volgens de politiezone bevatten de verklaringen van Vrancken tal van onjuistheden. Zo klopt het niet dat Vrancken een Facebook-verbod werd opgelegd. Ze kreeg enkel van de korpschef een brief waarin haar gemeld werd dat haar verklaringen op Facebook over het personeel van Hazodi in strijd waren met afspraken rond het gebruik van sociale media bij de politiezone. In de brief wordt enkel gesteld dat Vrancken disciplinaire maatregelen riskeert indien ze de afspraken rond het gebruik van Facebook niet respecteert.

De kritiek van Vrancken op de objectiviteit van het onderzoek van I-Force noemt de politiezone “loze en gratuite beschuldigingen”.

Druk

Sven Mary, de advocaat van Vera Vrancken, zegt intussen dat hij onder druk wordt gezet om weg te blijven van een persconferentie van zijn client. ‘Een aantal partijen hebben drukkingsmiddelen gebruikt om mijn aanwezigheid bij de persconferentie te voorkomen,’ zegt Mary in Het Belang van Limburg. De advocaat wil geen namen noemen. ‘Ze proberen me monddood te maken. Ze proberen te onderdrukken wat mevrouw Vrancken te vertellen heeft.’

Mary haalde eerder deze week nog de media door te stellen dat de VRT onder druk werd gezet door mediaminister Ingrid Lieten om een nieuwe uitzending over de Hasseltse klokkenluiders uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen. De minister zou daarmee de Hasseltse burgemeester Hilde Claes willen beschermen.

Onderzoek

Zowel bij de VRT als op het kabinet van Lieten wordt dat in alle toonaarden ontkend. VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers zei dat de reportage werd geschrapt omdat geen enkele van de aangedragen feiten bewezen kon worden en dat de getuigenis enkel steunde op insinuaties en beschuldigingen.

Het Vier-programma De Kruitfabriek nodigde Vrancken gisteren wel uit. Tijdens de uitzending haalde de klokkenluider hard uit naar burgemeester Hilde Claes en mediaminister Ingrid Lieten.

Vrancken is één van de vier klokkenluiders die in een uitzending van het VRT-programma Panorama getuigde over pesterijen en een graaicultuur bij de politiezone HaZoDi. Een gerechtelijk onderzoek leverde geen strafbare feiten op.

Nauwelijks twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen haalt Vrancken opnieuw uit naar haar werkgever. Een andere klokkenluider komt bij de verkiezingen in Hasselt op als kandidaat voor N-VA. Hij nam ontslag bij de politie. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content