Dat zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad en De Standaard.

"Zonder uitzondering komen die geradicaliseerde jongeren uit een problematische opvoedingssituatie", zegt Hans Bonte, op basis van de ervaringen in zijn stad.

"Door de zware moeilijkheden thuis raken die jongeren op een dwaalspoor. Ze belanden in de criminaliteit en radicaliseren. Een van de Syriëstrijders uit Vilvoorde had op zijn elf jaar al zijn eerste diefstal gepleegd en op zijn dertien jaar een gewapende overval."

'Delicaat'

"Er moeten meer betaalbare internaten komen, vooral in het secundair onderwijs", aldus de burgemeester. "Zo kan je die jongeren uit hun milieu weghalen en discipline aanleren. In een internaat leren ze met andere mensen samenleven. Ze leren er ook studeren, sporten en gezond eten", zegt hij. "Hun schoolresultaten kunnen er alleen maar op verbeteren en het is een beter milieu om op te groeien dan in een huis waar voortdurend conflicten zijn."

Hoe die jongeren naar een internaat zouden moeten worden gestuurd, verplicht of met advies, weet Bonte niet. "Het is een delicate kwestie", zegt hij. Bonte benadrukt dat er dringend iets moeten gebeuren, aangezien de jeugdbescherming en de CLB's onderbemand zijn en zich niet over de jongeren kunnen bekommeren.

(Belga/RR)

Dat zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad en De Standaard."Zonder uitzondering komen die geradicaliseerde jongeren uit een problematische opvoedingssituatie", zegt Hans Bonte, op basis van de ervaringen in zijn stad. "Door de zware moeilijkheden thuis raken die jongeren op een dwaalspoor. Ze belanden in de criminaliteit en radicaliseren. Een van de Syriëstrijders uit Vilvoorde had op zijn elf jaar al zijn eerste diefstal gepleegd en op zijn dertien jaar een gewapende overval." "Er moeten meer betaalbare internaten komen, vooral in het secundair onderwijs", aldus de burgemeester. "Zo kan je die jongeren uit hun milieu weghalen en discipline aanleren. In een internaat leren ze met andere mensen samenleven. Ze leren er ook studeren, sporten en gezond eten", zegt hij. "Hun schoolresultaten kunnen er alleen maar op verbeteren en het is een beter milieu om op te groeien dan in een huis waar voortdurend conflicten zijn." Hoe die jongeren naar een internaat zouden moeten worden gestuurd, verplicht of met advies, weet Bonte niet. "Het is een delicate kwestie", zegt hij. Bonte benadrukt dat er dringend iets moeten gebeuren, aangezien de jeugdbescherming en de CLB's onderbemand zijn en zich niet over de jongeren kunnen bekommeren.(Belga/RR)