Nadia Sminate, voorzitter van de bevoegde parlementscommissie die voor Pasen een resolutie moet uitwerken, pakte vandaag al uit met enkele conclusies in een aantal kranten, tot ongenoegen van coalitiepartners Open VLD en CD&V en van de oppositie.

Hans Bonte hekelt dat 'we tijd en geloofwaardigheid verliezen door opnieuw ruzie te maken, op een moment dat we met z'n allen eendrachtig aan een oplossing zouden moeten werken'.

'Ambitieuzer, graag'

Voor de voorstellen waar Sminate mee naar buiten kwam, heeft Bonte geen goed woord over. 'Ik hoop dat het Vlaams Parlement ambitieuzer is dan dit. Dit plan - als ik het al een plan mag noemen - is echt flinterdun,' zegt de SP.A-burgemeester.

'Er is trouwens nog geen enkele radicaliserende jongere tegengehouden omdat er een resolutie is gestemd in het parlement. Radicalisering bestrijd je niet met resoluties en plannen maar met concrete maatregelen.'

Nadia Sminate (N-VA), Belga
Nadia Sminate (N-VA) © Belga

'Het enige wat telt is wat er op concreet op het terrein gebeurt. Dat is vandaag bitter weinig. Intussen verliezen we letterlijk en figuurlijk jongeren'.

Essentieel

Volgens Bonte ontbreken er een aantal essentiële maatregelen in het voorstel van Sminate, zoals de aanpak van discriminatie en achterstelling in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, ondersteuning van de hulpverleningssector en specifieke steun aan steden die kampen met radicaliseringsdreiging, zoals Vilvoorde.

Ik hoop dat het Vlaams Parlement ambitieuzer is dan dit

'Het is ook merkwaardig dat Sminate nauwelijks iets zegt over het belang van de erkenning van moskeeën, over de opleiding en talenkennis van imams of over de rol van islamleerkrachten. De georganiseerde moslimgemeenschap is onze bondgenoot in de strijd tegen radicalisering.'

Bonte benadrukt dat er op het terrein al methodes zijn ontwikkeld die hun deugdelijkheid hebben bewezen. 'Sminate lijkt het warm water opnieuw te willen uitvinden.'

'Ik hoop dat de sereniteit in het Vlaamse debat terugkeert zodat er een eendrachtige, ambitieuze en doortastende aanpak mogelijk wordt,' besluit hij. 'Enkel met grote eensgezindheid zal Vlaanderen er in slagen om een actief bondgenootschap aan te gaan met de federale overheid en met de betrokken lokale besturen'. (KVDA)

Nadia Sminate, voorzitter van de bevoegde parlementscommissie die voor Pasen een resolutie moet uitwerken, pakte vandaag al uit met enkele conclusies in een aantal kranten, tot ongenoegen van coalitiepartners Open VLD en CD&V en van de oppositie.Hans Bonte hekelt dat 'we tijd en geloofwaardigheid verliezen door opnieuw ruzie te maken, op een moment dat we met z'n allen eendrachtig aan een oplossing zouden moeten werken'.Voor de voorstellen waar Sminate mee naar buiten kwam, heeft Bonte geen goed woord over. 'Ik hoop dat het Vlaams Parlement ambitieuzer is dan dit. Dit plan - als ik het al een plan mag noemen - is echt flinterdun,' zegt de SP.A-burgemeester. 'Er is trouwens nog geen enkele radicaliserende jongere tegengehouden omdat er een resolutie is gestemd in het parlement. Radicalisering bestrijd je niet met resoluties en plannen maar met concrete maatregelen.' 'Het enige wat telt is wat er op concreet op het terrein gebeurt. Dat is vandaag bitter weinig. Intussen verliezen we letterlijk en figuurlijk jongeren'.Volgens Bonte ontbreken er een aantal essentiële maatregelen in het voorstel van Sminate, zoals de aanpak van discriminatie en achterstelling in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, ondersteuning van de hulpverleningssector en specifieke steun aan steden die kampen met radicaliseringsdreiging, zoals Vilvoorde.'Het is ook merkwaardig dat Sminate nauwelijks iets zegt over het belang van de erkenning van moskeeën, over de opleiding en talenkennis van imams of over de rol van islamleerkrachten. De georganiseerde moslimgemeenschap is onze bondgenoot in de strijd tegen radicalisering.'Bonte benadrukt dat er op het terrein al methodes zijn ontwikkeld die hun deugdelijkheid hebben bewezen. 'Sminate lijkt het warm water opnieuw te willen uitvinden.''Ik hoop dat de sereniteit in het Vlaamse debat terugkeert zodat er een eendrachtige, ambitieuze en doortastende aanpak mogelijk wordt,' besluit hij. 'Enkel met grote eensgezindheid zal Vlaanderen er in slagen om een actief bondgenootschap aan te gaan met de federale overheid en met de betrokken lokale besturen'. (KVDA)