Sinds de eerste gezondheidsenquête die het WIV afnam, in 1997, is het aantal mensen dat te dik is, alleen maar toegenomen. Toen ging het om 41 procent zwaarlijvigen en 11 procent obesen. Nu lijdt de helft van onze landgenoten aan overgewicht en is 14 procent obees, zo wijst de enquête van het WIV uit, waarover De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard berichten.

Overschatting van lengte, onderschatting van geweicht

Volgens WIV-woordvoerder Stefaan Demarest gaat het nog om een onderschatting, omdat de ondervraagden naar hun lengte en gewicht gevraagd werd. 'We hebben de neiging het eerste te overschatten, en het tweede te onderschatten', zegt Demarest. 'Het grote gevaar is dat er zo veel overgewicht is dat de mensen het als de nieuwe norm gaan beschouwen. Er is geen teken dat er een kentering op komst is'

Leeftijd

Het probleem neemt toe met de leeftijd: in de leeftijdscategorie 55 tot 74 is 20 procent obees. Maar ook het aantal jongeren met overgewicht stijgt, van 15 procent in 1997 tot 20 procent nu.

Het WIV vraagt de overheid daarom dringend meer in te zetten op preventie, en zich daarbij te richten op jongeren en lagere sociaal-economische groepen. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) komt volgend jaar met een nieuwe 'gezondheidsdoelstelling' over voeding en beweging, en heeft een werkgroep om advies gevraagd over de invoering van een vettaks. (Belga/MI)

Sinds de eerste gezondheidsenquête die het WIV afnam, in 1997, is het aantal mensen dat te dik is, alleen maar toegenomen. Toen ging het om 41 procent zwaarlijvigen en 11 procent obesen. Nu lijdt de helft van onze landgenoten aan overgewicht en is 14 procent obees, zo wijst de enquête van het WIV uit, waarover De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard berichten.Overschatting van lengte, onderschatting van geweichtVolgens WIV-woordvoerder Stefaan Demarest gaat het nog om een onderschatting, omdat de ondervraagden naar hun lengte en gewicht gevraagd werd. 'We hebben de neiging het eerste te overschatten, en het tweede te onderschatten', zegt Demarest. 'Het grote gevaar is dat er zo veel overgewicht is dat de mensen het als de nieuwe norm gaan beschouwen. Er is geen teken dat er een kentering op komst is' LeeftijdHet probleem neemt toe met de leeftijd: in de leeftijdscategorie 55 tot 74 is 20 procent obees. Maar ook het aantal jongeren met overgewicht stijgt, van 15 procent in 1997 tot 20 procent nu. Het WIV vraagt de overheid daarom dringend meer in te zetten op preventie, en zich daarbij te richten op jongeren en lagere sociaal-economische groepen. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) komt volgend jaar met een nieuwe 'gezondheidsdoelstelling' over voeding en beweging, en heeft een werkgroep om advies gevraagd over de invoering van een vettaks. (Belga/MI)