'Het federaal parket voert momenteel een grondig onderzoek naar de hacking bij Belgacom. Dit onderzoek moet alle kansen krijgen.' Dat zegt vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld) naar aanleiding van de berichtgeving zaterdag over de hacking. De Standaard schreef dat bij de digitale aanval op Belgacom vorig jaar de Britse geheime dienst GCHQ veel meer communicatie kon onderscheppen dan tot nu werd aangenomen.

'Ernstige feiten'

"Ik ga ervan uit dat de onderzoekers van het federaal parket tot op de bodem gaan. Dit zijn ernstige feiten. Eenmaal het onderzoek is afgerond, moet een gepaste reactie volgen", besluit de minister. Belgacom nam onmiddellijk gerichte maatregelen, onder meer met extra investeringen op het vlak van digitale veiligheid, zo meldt de minister in een persmededeling.

Ook de federale overheid zelf heeft intussen het initiatief genomen om een Centrum voor Cyberveiligheid op te richten. Dat staat onder het gezag van de eerste minister en moet een nationale strategie rond cyberveiligheid uitzetten en bij cyberincidenten een coördinerende rol spelen. (Belga/JH)

'Het federaal parket voert momenteel een grondig onderzoek naar de hacking bij Belgacom. Dit onderzoek moet alle kansen krijgen.' Dat zegt vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld) naar aanleiding van de berichtgeving zaterdag over de hacking. De Standaard schreef dat bij de digitale aanval op Belgacom vorig jaar de Britse geheime dienst GCHQ veel meer communicatie kon onderscheppen dan tot nu werd aangenomen."Ik ga ervan uit dat de onderzoekers van het federaal parket tot op de bodem gaan. Dit zijn ernstige feiten. Eenmaal het onderzoek is afgerond, moet een gepaste reactie volgen", besluit de minister. Belgacom nam onmiddellijk gerichte maatregelen, onder meer met extra investeringen op het vlak van digitale veiligheid, zo meldt de minister in een persmededeling. Ook de federale overheid zelf heeft intussen het initiatief genomen om een Centrum voor Cyberveiligheid op te richten. Dat staat onder het gezag van de eerste minister en moet een nationale strategie rond cyberveiligheid uitzetten en bij cyberincidenten een coördinerende rol spelen. (Belga/JH)