Haalbaarheidsstudie over eventuele internationale klimaatconferentie in ons land in 2020

De klimaatconferentie van vorig jaar (COP24) in het Poolse Katowice © Belga Image

Er komt een studie naar de kostprijs en de haalbaarheid van de organisatie van de internationale klimaatconferentie COP26 in ons land. Dat hebben de verschillende regeringen van ons land beslist.

Vlaanderen staat nog steeds niet achter de organisatie van de conferentie in België, maar Wallonië en Brussel en de federale regering willen stappen vooruit zetten in het dossier, zo werd vernomen na afloop van het Overlegcomité, dat de verschillende regeringen samenbrengt.

Wallonië

In december kondigde de Waalse regering aan dat ze België als gastheer naar voren wil schuiven voor de organisatie van de conferentie in 2020. Wallonië is echter niet in staat het evenement alleen te organiseren. Om zich effectief kandidaat te stellen, moet dat officieel worden meegedeeld tijdens de COP25 die in december in Chili plaatsvindt.

Door de omvang van het evenement moet de eventuele kandidatuur de komende maanden worden voorbereid, met andere woorden tijdens de kiesperiode en de nasleep daarvan. De volgende stap is een voorafgaandelijke studie die de kosten en de haalbaarheid tegen het licht moet houden.

Vlaanderen loopt niet warm voor de organisatie omwille van de kostprijs. Wallonië, Brussel en de federale regering willen wel vooruit gaan. ‘We nemen akte van de blokkering vanuit Vlaanderen. Dankzij de steun van de premier en van Brussel zal het punt op de agenda van de volgende federale ministerraad staan’, verklaarde Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) na het Overlegcomité.

Crucke heeft duidelijk weinig begrip voor het Vlaamse standpunt, maar benadrukt dat COP26 gerust in ons land kan plaatsvinden, zelfs zonder deelname van Vlaanderen. ‘Brussel blijft het idee over de organisatie van COP26 in België steunen, ondanks een jammerlijke blokkering vanuit Vlaanderen’, reageert Brussels minister Céline Fremault (CDH).

‘Een dergelijk evenement zou ongetwijfeld een echte dynamiek in ons land teweegbrengen. Het biedt een opportuniteit voor ons land om zich op internationaal vlak als een voorbeeld te tonen op het vlak van klimaat en zijn inspanningen te verhogen. Omwille van het compromis en om Vlaanderen te overtuigen stappen vooruit te zetten in het dossier, heb ik voorgesteld een studie te laten uitvoeren om zo’n organisatie te objectiveren.’

Partner Content