Yanko, een Syriër die zeven jaar lang in Guantanamo opgesloten werd en nu al anderhalf jaar in ons land opgevangen wordt, schreef het boek "Van het vagevuur in de hel". Het Canvas-programma "Terzake" zocht de man op en bracht woensdagavond een onthutsend verhaal.

"Ik stond op het punt mijn eigen stront op te eten uit hopeloosheid en woede", verklaarde de man. "Vernedering, slagen, honden op je laten springen waarvan je hun kwijl in je nek voelt", spreekt Yanko over de psychologische martelingen.

"Ik kreeg een hoofddoek en oordoppen, ze pisten op ons en hielden me 75 dagen opgesloten zonder dat ik iemand kon zien. Ze gooiden eten door een luik, waarvan zelfs een kat zou overgeven."

Toen hij eind jaren 90 na familiale ruzies op weg was naar Europa, vond Yanko onderdak in het al-Qaida-kamp El Faroek in Afghanistan. Hij werd er naar eigen zeggen gewantrouwd. In 2002 kwam hij op een lijst van vijf topterroristen nadat het Amerikaanse leger hem op video's zag. Al-Qaida maakte de video omdat de terreurbeweging naar Europa wilde doorreizen.

Onder druk verklaarde hij in het Arabisch een vijand van de Taliban te zijn, maar de inhoud werd nooit vertaald. Ondervragers doorzagen dat Yanko geen terrorist was, maar dachten dat hij meer van anderen wist. Yanko probeerde zeventien keer zelfmoord te plegen. (Belga)

Yanko, een Syriër die zeven jaar lang in Guantanamo opgesloten werd en nu al anderhalf jaar in ons land opgevangen wordt, schreef het boek "Van het vagevuur in de hel". Het Canvas-programma "Terzake" zocht de man op en bracht woensdagavond een onthutsend verhaal. "Ik stond op het punt mijn eigen stront op te eten uit hopeloosheid en woede", verklaarde de man. "Vernedering, slagen, honden op je laten springen waarvan je hun kwijl in je nek voelt", spreekt Yanko over de psychologische martelingen. "Ik kreeg een hoofddoek en oordoppen, ze pisten op ons en hielden me 75 dagen opgesloten zonder dat ik iemand kon zien. Ze gooiden eten door een luik, waarvan zelfs een kat zou overgeven." Toen hij eind jaren 90 na familiale ruzies op weg was naar Europa, vond Yanko onderdak in het al-Qaida-kamp El Faroek in Afghanistan. Hij werd er naar eigen zeggen gewantrouwd. In 2002 kwam hij op een lijst van vijf topterroristen nadat het Amerikaanse leger hem op video's zag. Al-Qaida maakte de video omdat de terreurbeweging naar Europa wilde doorreizen. Onder druk verklaarde hij in het Arabisch een vijand van de Taliban te zijn, maar de inhoud werd nooit vertaald. Ondervragers doorzagen dat Yanko geen terrorist was, maar dachten dat hij meer van anderen wist. Yanko probeerde zeventien keer zelfmoord te plegen. (Belga)