Grote plannen met Rubens en co: Vlaanderen zet 3 jaar Vlaamse meesters centraal

Ministers van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en van Toerisme Ben Weyts (N-VA) promoten de Vlaamse meesters en primitieven in Londen. © Belga

Vlaanderen zet vanaf 2018 drie jaar lang de Vlaamse meesters centraal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Rubens, Bruegel en Van Eyck, zo kondigden Vlaamse ministers van Toerisme en Cultuur Ben Weyts en Sven Gatz aan.

Vlaanderen zet vanaf 2018 drie jaar lang de Vlaamse meesters centraal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Rubens, Bruegel en Van Eyck, maar ook andere schilders en kunstvormen komen ruim aan bod. De Vlaamse ministers van Toerisme en Cultuur, Ben Weyts (N-VA) en Sven Gatz (Open VLD), brachten maandag een kort bezoek aan Londen om het project te promoten en te pleiten voor internationale samenwerkingen.

Na de grootschalige herdenkingsplechtigheden rond WOI wil Vlaanderen in 2018, 2019 en 2020 vol inzetten op kunst met het project Vlaamse meesters. Bedoeling is onder andere om Vlaanderen in het buitenland te promoten als een goede bestemming voor de culturele meerwaardezoeker en meer toeristen naar onze regio te halen.

Via samenwerkingen met buitenlandse instellingen moet het ook mogelijk zijn om enkele werken van Vlaamse meesters, die momenteel in buitenlandse musea hangen, naar ons land terug te halen. Het uitgangspunt van het project – een initiatief van Toerisme Vlaanderen – ligt dus bij de schilderkunst en het oeuvre van de schilders uit de 15de, 16de en 17de eeuw, met een focus op de in het buitenland best bekende meesters Pieter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude en de Vlaamse Primitieven waaronder Jan Van Eyck.

Wie is de bekendste Vlaamse meester in het buitenland?

Van alle Vlaamse meesters is Pieter Paul Rubens in het buitenland veruit de bekendste. Dat blijkt uit recent onderzoek van Toerisme Vlaanderen in 17 landen waaronder onze buurlanden, maar ook onder andere Rusland, China en de VS. De bevraging kadert in het project Vlaamse meesters, waarmee Vlaanderen in 2018, 2019 en 2020 groots wil uitpakken.

Rubens blijkt de meest gekende Vlaamse meester. Meer dan tien procent van de ondervraagde Russen, Duitsers en Spanjaarden omschrijft hem als één van de vijf belangrijkste Europese schilders. In onze buurlanden (met uitzondering van Groot-Brittannië), Spanje en Italië is meer dan de helft vertrouwd met zijn naam en in Rusland is dat zelfs drie op vier.

Pieter Bruegel de Oude is dan weer het best gekend in Nederland, Oostenrijk en Rusland.

Jan Van Eyck scoort vooral hoog in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten.

In Groot-Brittannië is het opnieuw Rubens die de grootste naamsbekendheid geniet: 20 à 25 procent van de Britten heeft al wel eens gehoord van Jan Van Eyck en Antoon Van Dyck, en 12 procent is bekend met Bruegel.

Daartegenover staat dat het in Zwitserland, Noorwegen en Zweden eerder slecht gesteld is met de kennis van de Vlaamse meesters.

De link tussen de Vlaamse meesters en de Vlaamse kunststeden wordt weinig gelegd, zo blijkt wel, al legt 9 procent toch het verband tussen Rubens en Antwerpen. Voor het onderzoek, dat in december 2015 en januari 2016 werd uitgevoerd, werden per land 1.000 personen bevraagd.

Vlaanderen wil tegelijk het project zo veel mogelijk opentrekken naar andere kunstvormen en bezoekers ook trakteren op hedendaagse kunst, strips en gastronomie. Weyts en Gatz hielden in Londen onder andere halt in de National Gallery, waar naast enkele werken van Bruegel en Van Eyck ook dertig schilderijen van Rubens hangen.

Vervolgens ging het naar het Trinity House voor een lunch met vertegenwoordigers van diverse culturele instellingen. “We willen tonen aan de wereld dat we in het verleden heel grote kunstenaars hebben afgeleverd, die aan de bakermat liggen van Europese kunst en cultuur. Dat vakmanschap willen we in de kijker zetten en linken aan de andere troeven van onze regio”, verklaarde Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts. “Daarnaast willen we ook in Vlaanderen zelf meer fierheid en zelfbewustheid creëren.”

Ministers van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en van Toerisme Ben Weyts (N-VA) promoten de Vlaamse meesters en primitieven in Londen.
Ministers van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en van Toerisme Ben Weyts (N-VA) promoten de Vlaamse meesters en primitieven in Londen.© Belga

De bedoeling van de missie maandag is vooral om het project rond de Vlaamse meesters bekendheid te geven en te kijken naar de mogelijkheden om samen te werken. En dat die mogelijkheden er zijn, bleek ook tijdens het bezoek aan het Londense museum want de National Gallery heeft plannen voor een Rubensjaar in 2020.

Voor minister van Cultuur Sven Gatz was het onderhoud met de culturele instellingen de uitgelezen gelegenheid om met topfiguren in het buitenland te praten over hoe zij hun museumbeleid aansturen. “Wij hebben goede musea en een grote collectie, maar onze musea zijn te klein om op internationale schaal mee te spelen, tenzij we kunnen komen tot een coördinatie op hoger niveau zoals in heel wat andere landen het geval is. De National Trust (de Britse instelling voor het behoud van historische en natuurlijke monumenten, nvdr) is op dat vlak een van de meest succesvolle voorbeelden.”

Lam Gods restaureren

Het project Vlaamse meesters wordt in de tweede helft van 2016 al een eerste keer onder de aandacht gebracht met twee tentoonstellingen – de expositie “Voor God en Geld: Gouden Tijden van de Zuidelijke Nederlanden” in Gent en “Op zoek naar Utopia” in het Leuvense MuseumM – maar de eigenlijk start is dus gepland voor 2018.

Enkele van de op stapel staande hoogtepunten zijn de restauratie van het Lam Gods en de terugkeer ervan naar de Sint-Baafskathedraal in Gent, de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en de evenementen naar aanleiding van de 450ste sterfdag van Bruegel. Voor het volledige evenementenprogramma is het wachten tot november 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content