Grootst aantal asielaanvragen sinds 2001: ‘We zitten in de hoogste alarmfase’

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie © BELGA

Vorige maand hebben 2.960 mensen asiel aangevraagd in ons land. Dat is het hoogste aantal in bijna vijftien jaar. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) meent dat er weer legerkazernes zullen nodig zijn om in opvang te voorzien. Overleg daarover vindt maandag plaats.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het aantal asielzoekers is de voorbije vier maanden met liefst 130 procent gestegen. Waar er in april nog 1.289 aanvragen waren, steeg dit in mei tot 1.708 (+32 pct), in juni tot 2.289 (+34 pct) en voor juli zal het rond de 2.960 liggen (+29 pct). Zelfs tijdens de asielcrisissen van 1999-2000 en 2010-2011 was de stijging minder abrupt, stelt de krant.

Francken, die naar de internationale context verwijst als verklaring voor de forse toename, wil nog niet van een asielcrisis spreken. Volgens hem zitten we wel in de “hoogste alarmfase”, waarbij meer dan 90 procent van alle opvangplaatsen (18.400) bezet zijn.

Omdat het aantal vrije bedden dagelijks vermindert, moet volgens de staatssecretaris depiste van kazernes worden onderzocht. Welke kunnen opengaan, zal maandag worden beslist, in overleg met premier Charles Michel en defensieminister Steven Vandeput.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content