Een jaar na de verkiezingen van 25 mei 2014 heeft Groen een balans opgemaakt van het federale en Vlaamse beleid en de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD. Onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd, de indexsprong en de daling in de investeringen voor schoolinfrastructuur en natuur zouden in tegenspraak zijn met het verkiezingsprogramma van telkens minstens één van de huidige regeringspartijen.

Groen presenteerde maandag een lijst van 10 gebroken verkiezingsbeloftes op de Grote Markt in Antwerpen, "omdat het land duidelijk voor een groot deel bestuurd wordt vanop het Schoon Verdiep". De partij ziet ook een rode draad doorheen de gebroken verkiezingsbeloftes. "Men heeft tijdens de campagne veel beloofd voor de gewone burger, maar na de verkiezingen heeft men niet geaarzeld om dat meteen met de voeten te treden", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Maar wanneer het gaat om grote vermogens meer te laten bijdragen, wordt het beleid op de lange baan geschoven."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Taxshift

Groen verwijt de regeringspartijen verder nog dat ze de kernuitstap willen uitstellen, de fiscale aftrek voor een tweede woning niet hebben afgeschaft, de uitkeringen niet volledig opgetrokken hebben tot de armoedegrens, minder dan beloofd investeren in zorg en doorgaan met politieke benoemingen. "De Vlaamse begroting is budgettair knoeiwerk dat getuigt van een trek-uw-plan-mentaliteit", vindt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. Federaal fractieleider Kristof Calvo ziet bovendien weinig beterschap op komst. "Verschillende regeringsleden zoals minister Johan Van Overtveldt en premier Charles Michel hebben bijvoorbeeld dure eden gezworen over de timing van een forse taxshift, maar intussen zou het best kunnen dat er zelfs voor de zomer geen duidelijkheid meer zal komen", stelt hij. (Belga/TE)

Een jaar na de verkiezingen van 25 mei 2014 heeft Groen een balans opgemaakt van het federale en Vlaamse beleid en de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD. Onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd, de indexsprong en de daling in de investeringen voor schoolinfrastructuur en natuur zouden in tegenspraak zijn met het verkiezingsprogramma van telkens minstens één van de huidige regeringspartijen. Groen presenteerde maandag een lijst van 10 gebroken verkiezingsbeloftes op de Grote Markt in Antwerpen, "omdat het land duidelijk voor een groot deel bestuurd wordt vanop het Schoon Verdiep". De partij ziet ook een rode draad doorheen de gebroken verkiezingsbeloftes. "Men heeft tijdens de campagne veel beloofd voor de gewone burger, maar na de verkiezingen heeft men niet geaarzeld om dat meteen met de voeten te treden", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Maar wanneer het gaat om grote vermogens meer te laten bijdragen, wordt het beleid op de lange baan geschoven." Groen verwijt de regeringspartijen verder nog dat ze de kernuitstap willen uitstellen, de fiscale aftrek voor een tweede woning niet hebben afgeschaft, de uitkeringen niet volledig opgetrokken hebben tot de armoedegrens, minder dan beloofd investeren in zorg en doorgaan met politieke benoemingen. "De Vlaamse begroting is budgettair knoeiwerk dat getuigt van een trek-uw-plan-mentaliteit", vindt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. Federaal fractieleider Kristof Calvo ziet bovendien weinig beterschap op komst. "Verschillende regeringsleden zoals minister Johan Van Overtveldt en premier Charles Michel hebben bijvoorbeeld dure eden gezworen over de timing van een forse taxshift, maar intussen zou het best kunnen dat er zelfs voor de zomer geen duidelijkheid meer zal komen", stelt hij. (Belga/TE)