Groen!-politica Vera Dua stapt uit politiek

© Belga

Groen!-politica Vera Dua neemt ontslag uit de Gentse gemeenteraad en stopt met politiek. “Nieuwe uitdagingen lonken”, luidt het.

Vera Dua kondigt haar vertrek uit de politiek aan. De 58-jarige Groen!-politica neemt ontslag uit de Gentse gemeenteraad. Ze wil graag meer ruimte voor nieuwe uitdagingen.

“Op een bepaald moment moet je het blad kunnen omdraaien, zeker als je belangrijke functies binnen de partij hebt uitgeoefend”, zegt Vera Dua, die binnen Groen! geen bestuursfuncties meer had. “De fakkel is doorgegeven, ik heb er alle vertrouwen in.”

Dua wil zich in de toekomst onder meer verdiepen in duurzame ontwikkeling en transitie. Ze werd recent ook benoemd als (onbezoldigd) academisch consulent bij het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO) aan de Gentse Universiteit.

Wie is Vera Dua?

Vera Dua trok in 1988 de toenmalige Agalev-lijst en begon haar politieke carrière een jaar later in de Gentse gemeenteraad. Eind 1991 ruilde ze dat lokaal mandaat voor een zetel in de Kamer. In 1995 maakte Dua de overstap naar het Vlaams parlement en werd van 1999 tot 2003 minister van Leefmilieu en Landbouw in de paarsgroene Vlaamse regering.

De verkiezingscampagne van 2004, met als inzet de overleving van een groene partij in Vlaanderen, werd door Dua getrokken. Onder haar impuls maakte de partij in 2007 terug haar intrede in het federale parlement.

Opvolging

Fractievoorzitster Elke Decruyenaere zegt dat Dua er telkens stond op moeilijke en cruciale momenten “om zich op een gedreven en niet aflatende manier in te zetten voor haar vele groene kiezers en collega’s.” OCMW-raadslid Paul Pataer zal Dua opvolgen in de gemeenteraad. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content