Groen en SP.A kondigen gezamenlijke lijst 'Samen' aan

13/10/17 om 11:29 - Bijgewerkt om 13:28

In Antwerpen is officieel het kartel tussen Groen en SP.A met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober volgend jaar voorgesteld. De lijst krijgt de naam 'Samen' en zal voor een vijfde ingevuld worden met onafhankelijken.

Groen en SP.A kondigen gezamenlijke lijst 'Samen' aan

Van L naar R: Beels, Van Besien en Meeuws © Belga

De groenen en de socialisten trekken met een lijst die de naam 'Samen' krijgt, naar de Antwerpse kiezer voor een 'nieuw, progressief stadsbestuur', zo kondigden Antwerps Groen-fractieleider Wouter Van Besien en Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws aan op de persconferentie. Met het project hopen ze in oktober 2018 het Schoon Verdiep te heroveren op huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Het project wordt zondag voorgelegd aan de leden van Groen en SP.A, zij moeten hun goedkeuring nog geven.

Een vijfde voor onafhankelijken

De voorbije dagen raakte al bekend dat het lijsttrekkerschap naar Van Besien gaat en hij bevestigde op de persconferentie dat hij kandidaat-burgemeester is. Meeuws krijgt de derde plaats. De tweede plaats is voor de Mechelse (intussen voormalige) politiecommissaris Jinnih Beels, die als onafhankelijke opkomt.

Welke namen de rest van de lijst zullen invullen, moet nog beslist worden. Van Besien bevestigde wel dat een vijfde wordt voorbehouden voor onafhankelijken, die geen Groen- of SP.A-kaart hebben 'maar een hart voor Antwerpen'.

Delen

Wij willen een stad waar iedereen zich thuis voelt en vooruitgang kan boeken

Wouter Van Besien

Groen en SP.A benadrukken dat ze aan een 'andere vorm van politiek' willen doen en het daarom essentieel is dat er heel wat mensen van buiten de partijpolitiek meewerken aan hun project. Van Besien liet weten dat geëngageerde Antwerpenaren zich nog steeds kandidaat kunnen stellen, ook als ze niet op een lijst willen staan.

SP.A zal de lijst duwen.

Ook de details van het programma zijn nog niet bekend. SP.A had het donderdag alvast over 'een uniek project dat ongezien is in de politieke wereld'.

'Liefde voor Antwerpen'

'Dit project moet verzoenend en verbindend werken en is geworteld in onze liefde voor Antwerpen en ons vertrouwen in de Antwerpenaar', aldus Van Besien. 'Wij willen een stad waar iedereen zich thuis voelt en vooruitgang kan boeken.'

Volgens Meeuws wordt 'Samen' hét alternatief voor het huidige beleid waar veel Antwerpenaren om vragen. 'Het is hard nodig om samen te werken, want momenteel staan we in Antwerpen stil, en lang niet alleen in het verkeer', stelt hij. 'We willen een Antwerpen waarin je niet meer jaloers moet zijn op je buurman omdat hij veel meer heeft dan jij, maar ook één waarin je niet in zak en as zit omdat je buur het slachtoffer is van een hardvochtig beleid.'

Vijf speerpunten

Als de leden van Groen en SP.A hun goedkeuring geven, wil 'Samen' tegen het voorjaar aan een concreet programma werken. Dat zal gebeuren aan de hand van vijf speerpunten - 'toekomstbeelden' - die nu al naar voor geschoven worden.

Allereerst is er de stelling dat Antwerpen 'een springplank voor iedereen' moet zijn. ''t Stad moet een plek zijn waar je naartoe kan komen om jezelf op te werken', zegt Meeuws.

Verder moet Antwerpen een 'gezonde stad' worden, waarmee Groen en SP.A doelen op onder meer de overkapping van de Antwerpse ring en klimaatneutraliteit.

Mobiliteit wordt een derde speerpunt en daar zullen de prioriteiten onder meer tramlijnverlengingen en verkeersveiligheid worden. 'De auto blijft hier te gast, maar mag niet langer koning zijn', aldus Meeuws.

Ook veiligheid zal hoog op de agenda staan van 'Samen', maar dan in de vorm van een integrale aanpak. 'De rol van de wijkagent moet worden opgewaardeerd en de politie moet partnerschappen aangaan met bijvoorbeeld jongerenverenigingen', stelt Beels, die voor haar verhuis naar Mechelen jarenlang diensthoofd Diversiteit was bij de Antwerpse lokale politie.

Het laatste speerpunt wordt de stelling dat in Antwerpen 'alles dichtbij' moet zijn. 'We willen investeren in bruisende wijken waar je alles vindt wat je nodig hebt, van kinderopvang en onderwijs tot voldoende groene ruimte en gezondheidszorg', zegt Van Besien. (Belga)

Lees meer over: