Nu is voyeurisme pas strafbaar wanneer het slachtoffer ontbloot is. 'Er moet ook sprake zijn van strafbaar voyeurisme wanneer iemand bijvoorbeeld zonder toestemming foto's neemt onder de kleding van een andere persoon, en daarbij het ondergoed fotografeert', zegt Stefaan Van Hecke (Groen).

Wie vandaag bijvoorbeeld stiekem foto's maakt onder de rokken van een vrouw, en daarbij haar ondergoed fotografeert, moet worden vrijgesproken, zeggen de groenen. 'Dit is een vergetelheid van de wetgever, die voor slachtoffers zware gevolgen kan hebben.'

Begin dit jaar sprak een rechter een man vrij die stiekem meer dan tien vrouwen had begluurd. De rechter had geen andere keuze omdat de wet eist dat het slachtoffer ontbloot is voor er sprake kan zijn van voyeurisme. In 2019 werd iemand vrijgesproken die in een pretpark foto's had genomen onder de rok van een minderjarig meisje en daarbij had ingezoomd op het ondergoed.

Het wetsvoorstel van Ecolo-Groen bevat volgens de fractie 'een relatief eenvoudige maar noodzakelijke wijziging'.

Nu is voyeurisme pas strafbaar wanneer het slachtoffer ontbloot is. 'Er moet ook sprake zijn van strafbaar voyeurisme wanneer iemand bijvoorbeeld zonder toestemming foto's neemt onder de kleding van een andere persoon, en daarbij het ondergoed fotografeert', zegt Stefaan Van Hecke (Groen). Wie vandaag bijvoorbeeld stiekem foto's maakt onder de rokken van een vrouw, en daarbij haar ondergoed fotografeert, moet worden vrijgesproken, zeggen de groenen. 'Dit is een vergetelheid van de wetgever, die voor slachtoffers zware gevolgen kan hebben.' Begin dit jaar sprak een rechter een man vrij die stiekem meer dan tien vrouwen had begluurd. De rechter had geen andere keuze omdat de wet eist dat het slachtoffer ontbloot is voor er sprake kan zijn van voyeurisme. In 2019 werd iemand vrijgesproken die in een pretpark foto's had genomen onder de rok van een minderjarig meisje en daarbij had ingezoomd op het ondergoed. Het wetsvoorstel van Ecolo-Groen bevat volgens de fractie 'een relatief eenvoudige maar noodzakelijke wijziging'.