In 2014 verzekerde de Nationale Delcrederedienst voor 1,3 miljard euro aan wapenexport, daarbij ook een groot contract voor de uitvoer van Waalse wapenonderdelen naar Canada, met als eindbestemming Saudi-Arabië. De Delcrederedienst valt onder de bevoegdheid van Pieter De Crem, de federale overheid heeft dus wel degelijk een belangrijke hefboom, zegt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt in De Standaard.

'Weinig informatie'

Binnen de federale regering gingen er al stemmen op, onder meer bij CD&V-vicepremier Kris Peeters (CD&V), om wapenuitvoer naar Saudi-Arabië stop te zetten. Het land wordt ervan verdacht terrorisme te steunen. De Vriendt stoort zich daarnaast ook aan het feit dat De Crem weigert meer informatie te verschaffen over de verzekerde wapencontracten. Zo wil hij geen cijfers per land en informatie over het soort wapens verschaffen. Het Kamerlid van Groen is van plan om Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in te schakelen om De Crem tot meer openheid aan te manen, en desnoods premier Charles Michel (MR).

(Belga/RR)

In 2014 verzekerde de Nationale Delcrederedienst voor 1,3 miljard euro aan wapenexport, daarbij ook een groot contract voor de uitvoer van Waalse wapenonderdelen naar Canada, met als eindbestemming Saudi-Arabië. De Delcrederedienst valt onder de bevoegdheid van Pieter De Crem, de federale overheid heeft dus wel degelijk een belangrijke hefboom, zegt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt in De Standaard.Binnen de federale regering gingen er al stemmen op, onder meer bij CD&V-vicepremier Kris Peeters (CD&V), om wapenuitvoer naar Saudi-Arabië stop te zetten. Het land wordt ervan verdacht terrorisme te steunen. De Vriendt stoort zich daarnaast ook aan het feit dat De Crem weigert meer informatie te verschaffen over de verzekerde wapencontracten. Zo wil hij geen cijfers per land en informatie over het soort wapens verschaffen. Het Kamerlid van Groen is van plan om Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in te schakelen om De Crem tot meer openheid aan te manen, en desnoods premier Charles Michel (MR).(Belga/RR)