Door de zachte temperaturen is elektriciteit op de groothandelsmarkt momenteel zo goed als gratis. Dat is erg opmerkelijk in deze periode. Maar de consument zal dat niet merken op zijn factuur. Dat meldde netbeheerder Elia op Radio 1.

"Op dit moment is er veel wind in Europa en daardoor is er een groot aanbod aan elektriciteit", zei Lise Mulpas van Elia in "De ochtend" op Radio 1. "Want windenergie heeft voorrang op de elektriciteitsproductie en wind volgt de vraag niet: er is elektriciteit als het waait."

Bovendien zijn de temperaturen volgens Elia uitzonderlijk zacht voor deze tijd van het jaar. "Een groot aanbod in combinatie met een lage vraag, betekent dat elektriciteit op de markt verhandeld wordt voor nul euro." Op sommige momenten is er vandaag zelfs sprake van negatieve prijzen. En dat terwijl er eerder dit jaar nog werd gewaarschuwd voor stroomtekorten.

Gratis elektriciteit mag dan bizar lijken, zeker in de kerstperiode, op de factuur van een modale Belg zal het niet te merken zijn.

"Consumenten sluiten een contract af en die prijs is een weergave van de pieken. De leverancier moet stroom garanderen, of die nu heel duur of heel goedkoop is op dat moment", besluit Mulplas. (Belga/INM)

Door de zachte temperaturen is elektriciteit op de groothandelsmarkt momenteel zo goed als gratis. Dat is erg opmerkelijk in deze periode. Maar de consument zal dat niet merken op zijn factuur. Dat meldde netbeheerder Elia op Radio 1. "Op dit moment is er veel wind in Europa en daardoor is er een groot aanbod aan elektriciteit", zei Lise Mulpas van Elia in "De ochtend" op Radio 1. "Want windenergie heeft voorrang op de elektriciteitsproductie en wind volgt de vraag niet: er is elektriciteit als het waait." Bovendien zijn de temperaturen volgens Elia uitzonderlijk zacht voor deze tijd van het jaar. "Een groot aanbod in combinatie met een lage vraag, betekent dat elektriciteit op de markt verhandeld wordt voor nul euro." Op sommige momenten is er vandaag zelfs sprake van negatieve prijzen. En dat terwijl er eerder dit jaar nog werd gewaarschuwd voor stroomtekorten. Gratis elektriciteit mag dan bizar lijken, zeker in de kerstperiode, op de factuur van een modale Belg zal het niet te merken zijn. "Consumenten sluiten een contract af en die prijs is een weergave van de pieken. De leverancier moet stroom garanderen, of die nu heel duur of heel goedkoop is op dat moment", besluit Mulplas. (Belga/INM)