De twee agentes die zaterdag gewond raakten bij de aanslag in Charleroi, zijn zondagavond uit hun kunstmatige coma ontwaakt. De agente die het zwaarst gewond is, moet nog verschillende chirurgische ingrepen ondergaan aan haar gezicht. Haar collega wordt later overgebracht naar een ander ziekenhuis voor een nieuwe operatie.

De toestand van beide slachtoffers is momenteel stabiel, zegt een politiebron. Beide agentes werden zaterdag na de aanslag met spoed geopereerd. Later werden ze in een kunstmatige coma gebracht

Volgens bronnen bij het onderzoek waarover het persagentschap Belga bericht, kon de zwaarst gewonde agente, Hakima, zaterdag tot twee maal toe op de dader schieten. Ze liep daarbij ernstige verwondingen op aan haar gezicht, en moest zware chirurgische ingrepen ondergaan.

De tweede agente, Corinne, liep verwondingen op aan de kaak en de nek. Over haar werd in eerdere berichten ten onrechte beweerd dat ze enkel licht gewond was.

De twee gewonde agentes werden zaterdag na de aanslag meteen naar het ziekenhuis Notre-Dame in Charleroi gebracht, waar ze onmiddellijk werden geopereerd.

Het was een derde agente die er uiteindelijk in slaagde de man met de machete neer te schieten. De dader overleed zaterdag later op de dag in het ziekenhuis.

'Eén familie'

De politie van Charleroi blijkt zwaar onder de indruk van de aanslag op de twee agentes."Charleroi telt 905 uitvoerende politiefunctionarissen. Wij zijn één grote familie waar iedereen elkaar kent. Wie één van ons treft, treft ieder van ons", aldus woordvoerder David Quinaux in een reactie aan RTL.

Controlepost

Premier Michel en de burgemeester van Charleroi Paul Magnette hebben zondagnamiddag een bezoek gebracht aan het hospitaal waar de slachtoffers worden behandeld.

Na het bezoek gaven ze een persconferentie in het politiecommissariaat. "We hadden een aangrijpende ontmoeting met de familie. Die mensen hebben hun bezorgdheden uitgedrukt", aldus Magnette.

"Ik sta erop om het heldendom en professionalisme van de drie politieagenten te belichten. Ze hebben zonder twijfel talloze levens gered, maar zijn daarbij gewond geraakt. Dat bewijst dat de controlepost die er al was, efficiënt werkt."

Philippe Stratsaert, de chef van de lokale politie van Charleroi, benadrukt dat die controlepost reeds geëvalueerd werd door het OCAD en dat die opnieuw geëvalueerd wordt na de aanslag met de machete.

"Een nul-risico bestaat niet. Er moet altijd contact zijn met mensen om een fouillering mogelijk te maken."

(Belga/BO)

De twee agentes die zaterdag gewond raakten bij de aanslag in Charleroi, zijn zondagavond uit hun kunstmatige coma ontwaakt. De agente die het zwaarst gewond is, moet nog verschillende chirurgische ingrepen ondergaan aan haar gezicht. Haar collega wordt later overgebracht naar een ander ziekenhuis voor een nieuwe operatie. De toestand van beide slachtoffers is momenteel stabiel, zegt een politiebron. Beide agentes werden zaterdag na de aanslag met spoed geopereerd. Later werden ze in een kunstmatige coma gebrachtVolgens bronnen bij het onderzoek waarover het persagentschap Belga bericht, kon de zwaarst gewonde agente, Hakima, zaterdag tot twee maal toe op de dader schieten. Ze liep daarbij ernstige verwondingen op aan haar gezicht, en moest zware chirurgische ingrepen ondergaan. De tweede agente, Corinne, liep verwondingen op aan de kaak en de nek. Over haar werd in eerdere berichten ten onrechte beweerd dat ze enkel licht gewond was. De twee gewonde agentes werden zaterdag na de aanslag meteen naar het ziekenhuis Notre-Dame in Charleroi gebracht, waar ze onmiddellijk werden geopereerd. Het was een derde agente die er uiteindelijk in slaagde de man met de machete neer te schieten. De dader overleed zaterdag later op de dag in het ziekenhuis.De politie van Charleroi blijkt zwaar onder de indruk van de aanslag op de twee agentes."Charleroi telt 905 uitvoerende politiefunctionarissen. Wij zijn één grote familie waar iedereen elkaar kent. Wie één van ons treft, treft ieder van ons", aldus woordvoerder David Quinaux in een reactie aan RTL.Premier Michel en de burgemeester van Charleroi Paul Magnette hebben zondagnamiddag een bezoek gebracht aan het hospitaal waar de slachtoffers worden behandeld. Na het bezoek gaven ze een persconferentie in het politiecommissariaat. "We hadden een aangrijpende ontmoeting met de familie. Die mensen hebben hun bezorgdheden uitgedrukt", aldus Magnette. "Ik sta erop om het heldendom en professionalisme van de drie politieagenten te belichten. Ze hebben zonder twijfel talloze levens gered, maar zijn daarbij gewond geraakt. Dat bewijst dat de controlepost die er al was, efficiënt werkt." Philippe Stratsaert, de chef van de lokale politie van Charleroi, benadrukt dat die controlepost reeds geëvalueerd werd door het OCAD en dat die opnieuw geëvalueerd wordt na de aanslag met de machete. "Een nul-risico bestaat niet. Er moet altijd contact zijn met mensen om een fouillering mogelijk te maken." (Belga/BO)