"Momenteel tellen de Belgische gevangenissen 12.000 gedetineerden en hun aantal is met 7 procent gestegen in 2012. In de afgelopen dertig jaar is de capaciteit van de Belgische gevangenissen gestegen met 50 procent, maar we tellen 80 procent meer gevangenen", stelt voorzitter Juliette Moreau van de Belgische afdeling van het OIP. "De gevangenissen zijn overbevolkt en worden almaar bouwvalliger."

Het OIP waakt over de rechten van gevangenen en stelt schendingen van die rechten aan de kaak.

Vorig rapport

In een vorig rapport uit 2008 stelde de organisatie al een hele rist problemen aan de kaak, zoals de overbevolking, het gebrek aan hygiëne, het geweld, de zelfmoordcijfers en het ontbreken van een minimale dienstverlening bij stakingen. Het observatorium stelt vijf jaar later vast dat de toestand er niet op verbeterd is en dat er sindsdien zelfs nieuwe problemen zijn gerezen.

Het observatorium ziet nauwelijks reden tot tevredenheid over het gevangenisbeleid van de regering. "De bouw van nieuwe gevangenissen kan op zich goed nieuws zijn, want we klagen al jaren de bouwvalligheid ervan aan. Maar als dat niet wordt gekoppeld aan een ommezwaai in het beleid zal dat nergens toe leiden", aldus Moreau. (Belga/YD)

"Momenteel tellen de Belgische gevangenissen 12.000 gedetineerden en hun aantal is met 7 procent gestegen in 2012. In de afgelopen dertig jaar is de capaciteit van de Belgische gevangenissen gestegen met 50 procent, maar we tellen 80 procent meer gevangenen", stelt voorzitter Juliette Moreau van de Belgische afdeling van het OIP. "De gevangenissen zijn overbevolkt en worden almaar bouwvalliger."Het OIP waakt over de rechten van gevangenen en stelt schendingen van die rechten aan de kaak.In een vorig rapport uit 2008 stelde de organisatie al een hele rist problemen aan de kaak, zoals de overbevolking, het gebrek aan hygiëne, het geweld, de zelfmoordcijfers en het ontbreken van een minimale dienstverlening bij stakingen. Het observatorium stelt vijf jaar later vast dat de toestand er niet op verbeterd is en dat er sindsdien zelfs nieuwe problemen zijn gerezen.Het observatorium ziet nauwelijks reden tot tevredenheid over het gevangenisbeleid van de regering. "De bouw van nieuwe gevangenissen kan op zich goed nieuws zijn, want we klagen al jaren de bouwvalligheid ervan aan. Maar als dat niet wordt gekoppeld aan een ommezwaai in het beleid zal dat nergens toe leiden", aldus Moreau. (Belga/YD)