Terwijl Antwerpen voor een repressiever drugsbeleid kiest, gaat de tweede stad van Vlaanderen de andere kant uit. "In de druggebruikersruimte kunnen problematische verslaafden op een veilige en gezonde manier gebruiken", verduidelijkte drugscoördinator Filip De Sager vorige week. "Enerzijds staat hun eigen veiligheid en gezondheid voorop, anderzijds worden effecten van overlast voor de buurt aangepakt."

Het nieuwe drugbeleidsplan omvat zeven speerpunten, waaronder ook meer aandacht voor alcoholmisbruik bij senioren. Er wordt verder onder meer aandacht besteed aan preventie, vroeginterventie en opvoedingsondersteuning voor minder bereikbare groepen.

N-VA en Vlaams Belang tegen

N-VA Gent onthield zich voor de stemming, net als de oppositiepartij Vlaams Belang. "Het plan bevat een aantal mooie intentieverklaringen en uitgangspunten, maar die worden niet voldoende vertaald in concrete maatregelen", klonk het bij de N-VA-fractie. "Er zal veel gestimuleerd en gesensibiliseerd worden, maar over hoe of wat, of over budgetten of personeelsinzet leren we weinig: een teleurstellend document dus."

De grootste Gentse oppositiepartij vindt verder dat het evenwicht tussen de drie pijlers preventie, zorg en handhaving zoek is. De partij wil meer handhaving én meer inspraak van bewoners. (Belga/TV)

Terwijl Antwerpen voor een repressiever drugsbeleid kiest, gaat de tweede stad van Vlaanderen de andere kant uit. "In de druggebruikersruimte kunnen problematische verslaafden op een veilige en gezonde manier gebruiken", verduidelijkte drugscoördinator Filip De Sager vorige week. "Enerzijds staat hun eigen veiligheid en gezondheid voorop, anderzijds worden effecten van overlast voor de buurt aangepakt." Het nieuwe drugbeleidsplan omvat zeven speerpunten, waaronder ook meer aandacht voor alcoholmisbruik bij senioren. Er wordt verder onder meer aandacht besteed aan preventie, vroeginterventie en opvoedingsondersteuning voor minder bereikbare groepen.N-VA Gent onthield zich voor de stemming, net als de oppositiepartij Vlaams Belang. "Het plan bevat een aantal mooie intentieverklaringen en uitgangspunten, maar die worden niet voldoende vertaald in concrete maatregelen", klonk het bij de N-VA-fractie. "Er zal veel gestimuleerd en gesensibiliseerd worden, maar over hoe of wat, of over budgetten of personeelsinzet leren we weinig: een teleurstellend document dus." De grootste Gentse oppositiepartij vindt verder dat het evenwicht tussen de drie pijlers preventie, zorg en handhaving zoek is. De partij wil meer handhaving én meer inspraak van bewoners. (Belga/TV)