Net op de dag dat de regeringsonderhandelingen na drie weken vakantie hervatten, benadrukt Charles Michel dat het kartel van MR en FDF 'geen toevallig kartel' is.

Gennez zegt daarop: 'Laten we de bal terugkaatsten, zij hebben nog altijd de minister van Financiën (Didier Reynders, nvdr)'. Daarmee doelt ze op de nood aan stabiliteit en daarom moet BHV gesplitst worden, aldus de SP.A-voorzitster op de VRT-radio.

Gennez: 'Geen excuses meer'

Na de onderhandelingspauze zijn er voor Gennez geen excuses meer. Eerst BHV splitsen, een 'kwestie van dagen', en dan de financiële markten geruststellen door de nodige hervormingen te beslissen, herhaalde ze. Dit zijn de 'onderhandelingen van de laatste kans'. 'Zolang BHV niet gesplitst is, zijn alle politieke discussies in dit land eigenlijk ijdel geworden.'

Gennez: 'Meer mensen aan het werk'
Daarna moeten de regeringsonderhandelaars hun pijlen richten op het huidige onzekere economische klimaat. Voor Gennez betekent dat de 'financiële sector' reguleren en een hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt. 'Meer mensen aan het werk' is de beste manier om de 22 miljard euro te besparen tegen 2015, herhaalde ze.

Daarbij hoopt ze op een snelle oplossing waarbij de partijen in de toekomstige regering al de begroting 2012 opstellen, en niet de ontslagnemende regering.

Quid Groen! en Ecolo?

Blijven daarbij de groenen aan de onderhandelingstafel? 'Misschien moet iedereen ophouden met te zeggen wat hij niet wil', dixit Gennez. Open VLD zou Groen! en Ecolo liever kwijt dan rijk zijn.

De SP.A-voorzitster hekelde nog dat de grootste partij van Vlaanderen, de N-VA, na een jaar van gesprekken niet 'capabel' bleek om tot een oplossing te komen. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts betwistte dat op de VRT-radio. Hij herhaalde dat de nota van Di Rupo ruim onvoldoende is voor zijn partij. Weyts vreest dat er een slecht compromis uit de bus gaat komen met een grote belastingverhoging.

Gennez en Open VLD-voorzitter Alexander De Croo worden dinsdag als eerste regeringsonderhandelaars verwacht bij formateur Elio Di Rupo. (Belga/SD)

Net op de dag dat de regeringsonderhandelingen na drie weken vakantie hervatten, benadrukt Charles Michel dat het kartel van MR en FDF 'geen toevallig kartel' is. Gennez zegt daarop: 'Laten we de bal terugkaatsten, zij hebben nog altijd de minister van Financiën (Didier Reynders, nvdr)'. Daarmee doelt ze op de nood aan stabiliteit en daarom moet BHV gesplitst worden, aldus de SP.A-voorzitster op de VRT-radio. Gennez: 'Geen excuses meer'Na de onderhandelingspauze zijn er voor Gennez geen excuses meer. Eerst BHV splitsen, een 'kwestie van dagen', en dan de financiële markten geruststellen door de nodige hervormingen te beslissen, herhaalde ze. Dit zijn de 'onderhandelingen van de laatste kans'. 'Zolang BHV niet gesplitst is, zijn alle politieke discussies in dit land eigenlijk ijdel geworden.' Gennez: 'Meer mensen aan het werk' Daarna moeten de regeringsonderhandelaars hun pijlen richten op het huidige onzekere economische klimaat. Voor Gennez betekent dat de 'financiële sector' reguleren en een hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt. 'Meer mensen aan het werk' is de beste manier om de 22 miljard euro te besparen tegen 2015, herhaalde ze. Daarbij hoopt ze op een snelle oplossing waarbij de partijen in de toekomstige regering al de begroting 2012 opstellen, en niet de ontslagnemende regering. Quid Groen! en Ecolo?Blijven daarbij de groenen aan de onderhandelingstafel? 'Misschien moet iedereen ophouden met te zeggen wat hij niet wil', dixit Gennez. Open VLD zou Groen! en Ecolo liever kwijt dan rijk zijn. De SP.A-voorzitster hekelde nog dat de grootste partij van Vlaanderen, de N-VA, na een jaar van gesprekken niet 'capabel' bleek om tot een oplossing te komen. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts betwistte dat op de VRT-radio. Hij herhaalde dat de nota van Di Rupo ruim onvoldoende is voor zijn partij. Weyts vreest dat er een slecht compromis uit de bus gaat komen met een grote belastingverhoging.Gennez en Open VLD-voorzitter Alexander De Croo worden dinsdag als eerste regeringsonderhandelaars verwacht bij formateur Elio Di Rupo. (Belga/SD)